🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво да прави ЕС с Унгария

Изострена дилема

Унгарският премиер Орбан се подигра на декларацията на 13 държави от ЕС със загриженост за демокрацията, като се присъедини към нея
Унгарският премиер Орбан се подигра на декларацията на 13 държави от ЕС със загриженост за демокрацията, като се присъедини към нея
Унгарският премиер Орбан се подигра на декларацията на 13 държави от ЕС със загриженост за демокрацията, като се присъедини към нея    ©  FRANCOIS LENOIR
Унгарският премиер Орбан се подигра на декларацията на 13 държави от ЕС със загриженост за демокрацията, като се присъедини към нея    ©  FRANCOIS LENOIR
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейски политици в анкета на "Политико" как ЕС трябва да отговори на засиленото авторитарно управление в Унгария, след като доминираният от управляващата партия парламент суспендира дейността си и гласува безсрочно извънредно положение заради пандемията от COVID-19, в което премиерът Виктор Орбан ще управлява еднолично с укази.

Постоянно наблюдение

Дачиан Чолош, председател на групата "Обнови Европа" в ЕП

Унгарското правителство използва кризата, за да задълбочи ерозията на основните права и демократични защити в страната. Това е неприемливо и повече от всякога ситуацията изисква силна и смела опозиция. Европа трябва да направи всичко необходимо за възстановяване на демокрацията в Унгария. Премиерът Орбан прекрачи границите и трябва да усети последствията. В Европейския съвет лидерите трябва да проведат сериозен дебат по чл. 7 от Договора за ЕС (който позволява на Общността да реагира, ако някоя от държавите членки не спазва основните ценности на съюза) и също така трябва да гарантират, че отпускането на всички пари за Унгария в следващия дългосрочен бюджет на ЕС ще зависи от спазването на върховенството на правото.

Още по-непосредствено ЕК следва да предложи подходящ механизъм, който да гарантира, че докато не бъде възстановена демокрацията в Унгария, всички фондове, предназначени за подкрепа на унгарските граждани, ще се управляват директно от институциите на ЕС. Върховенството на закона не може да бъде по избор.

Правна сигурност и свобода на изразяване

Дидие Рейндерс, европейски комисар по правосъдие

Спешните мерки трябва да са в пълно съответствие с нашите общи ценности за демокрация, върховенство на закона и зачитане на основните права. Комисията ще продължи да наблюдава развитието във всички страни от ЕС. В този контекст ситуацията в Унгария предизвиква особени опасения. Ние ще следим внимателно прилагането на спешните мерки там, включително новото криминално престъпление за разпространение на "изкривени факти" по време на "извънредно положение".

В тези предизвикателни времена трябва да се гарантират правна сигурност и свобода на изразяване. По-важно отвсякога е журналистите да вършат своята работа свободно. Комисията ще предприеме необходимите действия.

Спиране на кранчето на еврофондовете

Пернил Вайс, евродепутат от Европейската народна партия

Идеята за механизъм за санкциониране на държави, които нарушават демократичните стандарти и върховенството на закона, не е нова. Но авторитарните мерки в Унгария заради пандемията правят изработването му спешно. Новият седемгодишен бюджет на ЕС трябва да позволи на квалифицирано мнозинство от страните членки да наложи бързи и целенасочени санкции срещу държава, която не отговаря на основните принципи в Договора за ЕС.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен трябва да представи преразгледано предложение за бюджета, което отчита тези опасения. Лидерите на ЕС също трябва активно да работят по темата в Европейския съвет. Тринайсет от тях подписаха декларация за безпокойство относно демокрацията във връзка с кризисните интервенции заради епидемията. Сега е моментът да превърнем думите в практика.

Подкрепа за проевропейските унгарци

Гергей Карачони, опозиционен кмет на Будапеща

Пандемията показва по-ясно от всякога, че можем да се борим със заплахи - за нашето здраве, общество и демокрация - само на европейско ниво. Следващият седемгодишен бюджет трябва да гарантира, че ЕС ще работи с истински партньори. Ако правителството го счита за враг, както прави Виктор Орбан, институциите на ЕС трябва да създават отношения с местни власти, НПО, синдикати, академични институции, малки и средни предприятия и граждански движения.

За целта ЕС трябва да преработи схемите за финансова подкрепа, за да позволи повече европейски фондове да бъдат насочвани към тези участници и да гарантира, че средствата се използват в полза на гражданите. Нуждаем се от подкрепата на Брюксел.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zamalko12345 avatar :-|
    тошо
    • - 9
    • + 4

    ТЕЗИ МЕРКИ КОИТО СЕ ПРЕДЛАГАТ МНОГО МИ НАПОМНЯТ НА ЕДНИ ПО ПРОСТАШКИ ОТ 1956 .ЕДИН ЛАГЕР КОЙТО НЯМАШЕ ПАРИ НО ИМАШЕ МНОГО ТАНКОВЕ ГИ ПРАТИ НА ЕКСКУРЗИЯ В УНГАРИЯ.ЗАЩО СМЯТА ЕВРОПА ЧЕ НЕЙНИТЕ КРИТЕРИЙ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ СА ПРАВЕЛНИ ?ПАК СЕ ОПИТВАТ УЖ ДЕМОКРАТИ ДА КАЖАТ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ В УНГАРИЯ КАКВА ДА Е ДЕМОКРАЦИЯТА И КОЙ ДА ИЗБЕРАТ.ТОВА ПРОИЗЛИЗА ОТ ДОКТРИНАТА НА УЖ ЛИБЕ3РАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ .ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ НЕ Е С ОПРЕДЕЛЕНИЯ КАКВА Е.ТЯ Е СВОБОДА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ВСЕКИ ИНДИВИД КАТО СЕ СПАЗВАТ ОТДЕЛНИТЕ ПРАВА НО НЕ СЕ ДОПУСКА ТЕЗИ ОТДЕЛНИ ПРАВА ДА НАРУШАВАТ ПРАВАТА НА ДРУГИТЕ.ЗА ТАЗ БЮРОКРАТИЧНА ДЕМОКРАЦИЯ СИ ТРЪГНА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ТАЗИ ЛИБЕРАСТНА ДЕМОКРАЦИЯ НЕ ПРИМА ПОЛША И ДРУГИ ЧЛЕНКИ ОТ БИВШИЯ СОЦ.ЛАГЕР ТАЗИ ПИЕСА СМЕ ЯГЛЕДАЛИ ДАЖЕ СМЕ УЧАСТВАЛИ В НЕЯ

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 9

    Да я изхвърли от ЕС, разбира се! Фашисти като тоя на снимката не ни трябват, много благодарим. Тоя филм сме го гледали вече от 1923 до 1945.

    Нередност?
  • 3
    zamalko12345 avatar :-|
    тошо
    • - 8
    • + 1

    Какъв фашизъм той е на власт след три мандата избори той еизбор на унгарските избиратели ?Фашизъм е това което иска ЕС те под друга форма правят това което направиха СССР през 1956.Ползват сила но този път тази на парите за да моделират избора на унгарците и не само тяхния.ТОВА Е ФАШЗЪМ .След войната и след забраната на социалистите и комунистите в ГЕРМАНИЯ се преименоват на социал либерали но са скрити ШИРОКИ СОЦИАЛИСТИ .Точно като основателят от Италия МУСОЛИНИ кръстил движението си сноп.Фашести е измислено от руснаците и коминтерна защото Хитлер и Мусолини са също СОЦИАЛИСТИ с определения едните национал, а народни.А в нашата история трябва да броим Хан КУБРАТ ЗА ФАШИСТ ПО ЗАВЕЩАНИЕТО НА СИНОВЕТЕ СИ ЗА СНОПА ПРЪЧКИ.

    Нередност?
  • 4
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 1
    • + 3

    Ние сме още по-! У нас Баце си управлява еднолично и без официални укази и без парламентът да се е саморазпуснал. Наш Баце даже си има парламент на ръчно дистанционно управление. Баце прати смс или звънне и хоп, парламентът гласува. На другият ден Баце се събуди на друг акъл и хоп, парламентът гласува обратното или поправка на поправката. Орбан рЕпа да яде в сравнение с балканския вис пилотаж на наш Баце.

    Нередност?
  • 5
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    Харесвам тази публикация с различни гледни точки, но с общата идея как да не се позволи на отделни лидери да дерибействат. Кметът на Будапеща много добре го казва - директно ЕС да работи в такива случай с граждански организации и местни власти.
    Бих добавил нещо по-конкретно и важно - да насърчава изработването на Регионални програми за развитие в отделните държави и в частност в страни като България и Унгария с авторитарно управление. В проекта за нов Регламент за ОСП на ЕП е СЕ дори се насърчава акредитирането на повече разплащателни агенции.
    Една Регионална програма за развитие винаги ще е в състояние реално да подпомага и насърчава местното предприемачество и да решава дори местни инфраструктурни проекти, отколкото когато всичко е съсредоточено в няколко министрества.
    За сега обаче централизацията е в голяма услуга на герои като ББ и ВО. Промяната очевидно няма да дойде само от политически решения, а от смяна на системата за финансиране на регионалните нужди чрез местни проекти.

    Нередност?
Нов коментар