🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Орбан се пошегува с декларацията на страни от ЕС за опасността от диктатура в Унгария

В петък и България подкрепи абстрактния документ срещу използването на кризата с коронавируса за подкопаване на демокрацията

Извънредните мерки на Орбан бяха разкритикувани от много държави в ЕС, към които след изчакване се присъедини и България
Извънредните мерки на Орбан бяха разкритикувани от много държави в ЕС, към които след изчакване се присъедини и България
Извънредните мерки на Орбан бяха разкритикувани от много държави в ЕС, към които след изчакване се присъедини и България    ©  Reuters
Извънредните мерки на Орбан бяха разкритикувани от много държави в ЕС, към които след изчакване се присъедини и България    ©  Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан отговори с особено чувство за хумор на декларацията на 13 страни от ЕС, осъждаща прекомерните мерки покрай извънредното положение в някои държави, които нарушават върховенството на закона и принципите на демокрацията.

Ден след огласяването й в четвъртък Будапеща реши да се присъедини към документа. Макар Унгария да не е спомената изрично в изявлението, няма съмнение, че то е насочено именно срещу последните развития в страната. И по-точно срещу приетия в понеделник закон, с който на практика парламентът е суспендиран и унгарският премиер получи правото да управлява с укази по време на гласуваното като безсрочно извънредно положение.

Опозиционни фигури, правозащитни организации и анализатори от цяла Европа определиха това като голяма стъпка към диктатура. В сряда Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания и Швеция излязоха с декларация, в която се казва: "В тази безпрецедентна ситуация държавите имат легитимно право да приложат извънредни мерки за защита на своите граждани и за преодоляване на кризата. Въпреки това сме дълбоко разтревожени от риска за нарушения на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните човешки права заради въвеждането на някои мерки." Документът набляга, че извънредните мерки трябва да бъдат временни и пропорционални, да подлежат на строг контрол и да не нарушават свободата на словото и на медиите.

Първото впечатление от декларацията беше, че не е подписана от нито една източноевропейска държава, и това засили усещането, че кризата с коронавируса подчертава разделението изток-запад в ЕС. В четвъртък на запитване от "Капитал" от естонското външно министерство отговориха: "Естония реши да се присъедини към декларацията веднага щом бяхме информирани за нея и поканени да се включим." Което предполага, че 13-те са действали, без да се консултират с останалите. Освен Естония към декларацията още в четвъртък се присъединиха Латвия и Литва. След още ден мислене в петък България направи същото.

Будапеща пък реши да се възползва от дипломатичността на партньорите си в ЕС, пропуснали да споменат кого имат предвид, и още вчера обяви, че също застава зад документа. На въпрос от "Капитал" дали страната мисли да се присъедини към декларацията в четвъртък следобед от унгарското външно министерство препратиха към сайта на правосъдното министерство, където беше качено съобщение, в което се казва: "Напълно сме съгласни с изявлението на 13-те страни членки, публикувано вчера, че дори в тези предизвикателни времена трябва да подкрепяме и браним ценностите на свободата, демокрацията, върховенството на закона и спазването на човешките права. Дълбоко съжаляваме, че документът не беше отворен за присъединяване за всички страни членки. Ценностите, на които е основан ЕС, са общи за всички нас. Те не трябва да бъдат използвани за създаване на разделение, особено във време, когато ЕС има огромна нужда от единство и солидарност."

Критики срещу опортюнизма на Орбан

След декларацията на 13-те в четвъртък председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск призова за изключване на партията на Орбан "Фидес" от политическото семейство. Туск обвинява унгарския премиер, че използва пандемията, за да изгради "държава на постоянното извънредно положение".

Членството на "Фидес" в ЕНП е замразено от март миналата година - тогава се стигна до компромис, за да не губи ЕНП гласовете, които биха дошли от "Фидес" на изборите за Европейски парламент през май, докато все пак символично наказва Орбан за погазването на все повече демократични принципи в страната. "Много от вас, дори да са критикували Орбан за предишните му решения, не се съгласиха "Фидес" да бъде изгонена от политическото ни семейство", обръща се Туск към съпартийците си и добавя, че сега приоритет е пандемията, но "ще дойде моментът, когато отново ще трябва да премислите позициите си".

Малко след изявлението на Туск 13 национални лидери, принадлежащи към семейството на ЕНП, изпратиха писмо до председателя на ЕНП с позицията да изключи "Фидес" . Писмото е подписано от лидери от Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Гърция, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Словакия и Швеция. Въпреки че Германия и Франция са част от декларацията, която не споменава Унгария поименно, в писмото до Туск липсват лидери от германския Християндемократически съюз или от френските партии, членуващи в ЕНП. Според текста на писмото, цитирано от Euractiv, новите правомощия на Орбан са в очевидно нарушение на принципите на либералната демокрация и на европейските ценности. "Страхуваме се, че премиерът Орбан ще използва новата си власт, за да затегне хватката на правителството над гражданското общество", пише в него.

Председателят на Европейската комосия Урсула фон дер Лайен също се намеси в четвъртък, като обяви, че определени мерки в Европа отиват твърде далеч и е "особено обезпокоена от ситуацията в Унгария". Тя наблегна на посланието на декларацията от сряда, че извънредните мерки трябва да са необходими, пропорционални на опасността, временни и да подлежат на редовни проверки. Още във вторник ЕК изрази позиция, че ще следи дали извънредните мерки в държавите - членки на ЕС, спазват европейските принципи и ценности.

Унгарската реакция

Освен с троленето на декларацията на 13-те Унгария отговори и с изявления на критиките. В четвъртък говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач, цитиран от Euractiv, обвини Фон дер Лайен и европейската реакция в "политически двойни стандарти". "Не само че ни критикуват, ами сме подложени на политически лов на вещици и координирана опетняваща кампания", коментира Ковач.

Същевременно и унгарският лидер трябва да е останал изненадан от организираното противодействие на решенията му от страна на другите членки на ЕС, пише агенция Bloomberg.

За по-малко от 24 часа централната банка на Унгария предприе действия за спиране на свободното падане на форинта, правителството в Будапеща отмени плановете си за отнемане на властта от опозиционните кметовете по време на пандемията, а кабинетът отложи седмичния си брифинг в четвъртък без обяснение, се посочва в публикацията.

В нея е цитиран управител на фонда Hold в Будапеща, според когото тези ходове назад са предприети, тъй като някои инвеститори смятат, че Орбан поставя основите на диктаторски режим "и ако се уплашат, ще си съберат багажа и ще си тръгнат".

"Орбан не очакваше пазарен и политически обрат в такъв мащаб", казва пред Bloomberg Андраш Биро-Наги, директор на базирания в Будапеща тинк-танк "Политически решения".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • - 3
    • + 3

    Не обичам постове, които започват със стилизиран смях, затова ще се въздържа, макар че ми е смешно.
    Гърция е точно толкова държава в Източна Европа, колкото и България. Разбирам смисъла, но имаше термин Стара Европа, който също не е точен. Можеше просто да се каже "бившият соц лагер" за нас.
    Орбан добре ги плацика.
    На ЕС проблемът му е, че не е послушко и затова го клатят.
    Наш Бойко слуша, даже се включи в акцията и ние сме.... планинска вода.

    Нередност?
  • 2
    htq37647102 avatar :-|
    htq37647102
    • + 2

    Добре им го е набил Орбан.

    Нередност?
Нов коментар