🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | По две детски болници на година изчезват в "Мини Марица-изток"

Парите за миньорите и енергетиците никога не стигат, а реформи не се правят

Енергетиците отново са на протест в София и искат сегашното положение да се запази, вместо да настояват за реформи, които да им осигурят алтернатива за бъдещето
Енергетиците отново са на протест в София и искат сегашното положение да се запази, вместо да настояват за реформи, които да им осигурят алтернатива за бъдещето
Енергетиците отново са на протест в София и искат сегашното положение да се запази, вместо да настояват за реформи, които да им осигурят алтернатива за бъдещето    ©  Георги Кожухаров
Енергетиците отново са на протест в София и искат сегашното положение да се запази, вместо да настояват за реформи, които да им осигурят алтернатива за бъдещето    ©  Георги Кожухаров

Помните ли как есента миньорите и енергетиците от комплекса "Марица-изток" бяха блокирали магистрала "Тракия" за повече от две седмици и обясняваха как без тях няма да имаме ток, как те осигурявали големи печалби за България и произвеждали евтина енергия за потребителите?

И тогава за хората, които следят сектора, беше пределно ясно, че това е манипулация, която цели да задържи раздутия до небесата щат и огромните заплати. Но скандирания за национален интерес тогава прикриха истината.

Тази седмица обаче вече всеки може да я види. С извънредна спешност енергийната комисия в парламента по предложение на ГЕРБ и ДПС реши държавата да отпуска по 250 млн. лв. годишно на "Мини Марица-изток" до 2028 г., като плащанията трябва да започнат още тази година. Или това са общо 4 години, през които трябва да бъдат платени от бюджета 1 млрд. лева. Тъй като това са огромни числа, които е трудно да се проумеят, ето сравнение: вече 5 години държавата не може да изгради национална детска болница, която се очакваше да струва до 100 млн. лв.

Формално парите са за рекултивация на старите рудници - 240 000 дка унищожена плодородна земя в Горнотракийската низина. Реално обаче парите ще се ползват за заплати на миньорите, които вече няма как да ги изработят с добив на въглища и които взимат по 30 млн. лв. на месец и 360 млн. на година. Като тази сума е за 2022 г., за когато е последния публикуван годишен финансов отчет. През 2023 г. имаше 10% повишение на възнагражденията, а вероятно и тази година е имало такова.

Нелепото е, че държавното дружество е длъжно да заделя пари за рекултивация на рудниците през годините. Само че пари все е нямало. А това е било така, тъй като цената на въглищата умишлено се държеше ниска, за да може съответно и електроенергията, която се произвежда в ТЕЦ-овете, да е по-евтина. Само че сметката винаги идва накрая и сега това "евтино" ще ни излезе 1.2 млрд. лева.

Въглищата изискват добив, транспорт, преработка и рекултивация. Това струва много дори без въглеродни квоти. А пазарът вече не иска да плаща.

Същото е и с ТЕЦ-овете. При изгарянето на въглища те първо трябва да платят за тях, а след това и за отделените CO2 емисии. Отделно е замърсяването със серни и азотни оксиди и с фини прахови частици, чието измерение се измерва в щети върху здравето на хората. Пак заради пазара тези централи все по-трудно продават енергията си и конкретно държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" трупа загуби. С отмяната на либерализацията на пазара на едро се прави опит държавата да може да й плаща още поне година, а по информация на "Капитал" се подготвя и извънреден транш от над 200 млн. лв. за запълване на финансовата дупка там.

На фона на всичко това в София енергетиците от въглищния сектор протестират с искане за запазване на статуквото. Да, държавата със сигурност трябва да им осигури алтернатива, но това със сигурност не става чрез наливането на пари и отлагане на неизбежното. Нужни са реформи, преквалификации, нови инвестиции и т.н., които можеше да бъдат подпомогнати със средства от Плана за възстановяване и териториалните планове, но заради отложените реформи (включително тази за либерализацията при тока) средствата по тях остават недостъпни.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    Мярката "детска болница" е кощунствено да се употребява за конюнктурни пропагандни цели!
    За други - също!

    Детската болница се превърна в розова дъвка и розовите медии я експлоатират заедно с ПСА, ракетите за Украина, еврото и пр. балончета.

    Погледнато сериозно, болница не е терен и сграда, а лекари, сестри, оборудване. В този смисъл, за да се събере екип от детски специалисти в разните направления (които се броят на пръстите на едната ръка, а в някои няма и един) на едно място, трябва да се закрият всички детски отделения към сегашните болници!
    Детски хирурзи има единствено в Пирогов!
    Детски онко-хематолози - в ИСУЛ!
    Неонатолози - в АГ болниците...

    Единици на випуск са студентите, които специализират педиатрия! Парите са другаде...

    Така че - острете си пропагандните нокти другади, моля!

    Всъщност - по темата: мога ли да попитам колко "детски болници" ни стува на година комисионната за руския газ, който се вкарва през посредници, за да престане по документи да е руски?

    Нередност?
  • 3
    nanakata avatar :-|
    НАСИ МАНОЛОВА
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":
    ✌️✌️✌️

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#3] от "НАСИ МАНОЛОВА":

    Обособените показалец и среден пръст от Академията ги свързвам с туширане. Разбирате ме, вярвам. Чърчиловият знак е вторичен - някаква Виктория, ама не е ясно чия е, за това всеки си я примъква в собственото ложе. Плейтмейтка някаква...

    Нередност?
  • 5
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 2

    Корупцията в мините и ТЕЦа е на всяка крачка. Същевременно искат от данъкоплатците пари, за да продължат да работят с намалено работно време за ток, който никой не иска да купи.

    Нередност?
  • 7
    mjp481096917 avatar :-|
    Antonio Nikolov
    • + 1

    Абе умници от капитал защо не питате къде са милионите които прибра Асен Василев и за какво ги използва като образци сметките на мините да беше построил поне една болница

    Нередност?
  • 8
    monom avatar :-|
    monom

    Преди 26год.в Димитровград затвориха "МАРБАС"-мини маришки басейн !! 4423 миньори останаха без работа !! НИКОЙ не ни защити!! Всички ,които останахме без работа се стегнахме и си намерихме място в Живота! Не пиша за деца, кредити стари хора и ...още !! Тежко беше, но се оправихме !! А днес тези миньори-ЛИГЛьОВЦИ -тарикати, непрекъснато изнудват българския народ да им дава пари, за да вземат високи заплати!! Всичко трябва да има край!!!

    Нередност?
Нов коментар