"Хамас" и Израел преговарят за прекратяване на военните действия

Американският държавен секретар Антъни Блинкен призова палестинската групировка да приеме предложението на Тел Авив

В замяна на освобождаването на всички останали заложници "Хамас" настоява за край на конфликта и изтегляне на израелските сили от ивицата, но премиерът на Израел Бенямин Нетаняху многократно отхвърля тези искания.
В замяна на освобождаването на всички останали заложници "Хамас" настоява за край на конфликта и изтегляне на израелските сили от ивицата, но премиерът на Израел Бенямин Нетаняху многократно отхвърля тези искания.
В замяна на освобождаването на всички останали заложници "Хамас" настоява за край на конфликта и изтегляне на израелските сили от ивицата, но премиерът на Израел Бенямин Нетаняху многократно отхвърля тези искания.    ©  Reuters
В замяна на освобождаването на всички останали заложници "Хамас" настоява за край на конфликта и изтегляне на израелските сили от ивицата, но премиерът на Израел Бенямин Нетаняху многократно отхвърля тези искания.    ©  Reuters
Темата накратко
  • САЩ публикува общо изявление на 18 държави, след които Обединеното кралство, Франция и Германия, настояващо за освобождаването на заложниците в Газа.
  • Дипломатическите усилия за прекратяване на войната в ивицата бяха възобновени и в петък египетска делегация посети Израел.
  • През уикенда "Хамас" съобщи, че разглежда предложението за примирие на Тел Авив, като се очакваше групировката да даде своя отговор в понеделник в Кайро.

Докато възможността от атака на град Рафах в южната част на Газа остава, дипломатическите усилия за постигането на споразумение между палестинската групировка "Хамас" и Израел бяха възобновени. В четвъртък лидерите на 18 държави, в това число САЩ и Обединеното кралство, призоваха "Хамас" да освободи заложниците, които държи в ивицата Газа, заявявайки, че този ход ще доведе до "незабавно и продължително" прекратяване на огъня.

"Постигането на споразумение за връщането на заложниците би довело до незабавно и продължително прекратяване на огъня в анклава, което би улеснило доставките на допълнителна хуманитарна помощ и до еветуален край на военните действия", се казва в изявлението, цитирано от Financial Times. Освобождаването на цивилните също така ще позволи на жителите на Газа "да се върнат в домовете и родните си места, предварително снабдени с хуманитарни провизии и подслони."

В петък делегация от високопоставени египетски дипломати посети Израел, за да обсъди "нов вариант" за прекратяването на огъня, съобщава AP. През уикенда "Хамас" обяви, че разглежда предложението на Тел Авив за примирие, но не сподели никакви подробности. Очаква се делегация на палестинската групировка да посети Кайро в понеделник, където ще бъдат проведени разговори за постигане на споразумение между двете страни. Според източник на Reuters Израел предлага примирие на фази, като първата включва освобождаването на по-малко от 40 заложници в замяна на палестинци, държани в израелски затвори. Втората фаза на примирие се състои от "период на продължително спокойствие" - компромисният отговор на Израел на искането на "Хамас" за постоянно прекратяване на огъня.

Същевременно в понеделник на специална среща на Световния икономически форум в Рияд държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова "Хамас" да приеме "изключително щедрото предложение" на Тел Авив за примирие. Министърът заяви, че в момента единствено групировката стои между жителите на Газа и прекратяването на огъня. "Трябва да вземат решение при това бързо", добави Блинкен.

Изненадващата атака на екстремистите на 7 октомври погуби живота на 1200 души и взе други 250 за заложници. В резултат на интензивни преговори с посредничеството на Катар и Египет, 105 от тях бяха освободени през ноември миналата година и за известно време боевете бяха прекратени. Последвалите опити за сключването на ново споразумение между Израел и палестинската групировка обаче се провалиха и с месеци преговорите не отбелязваха никакъв напредък.

В замяна на освобождаването на всички останали заложници "Хамас" настоява за край на конфликта и изтегляне на израелските сили от ивицата, но премиерът на Израел Бенямин Нетаняху многократно отхвърля тези искания. Нетаняху обеща, че войната ще приключи едва когато армията напълно унищожи заплахата от палестинските бойци. Израелски служител подчерта, че Тел Авив подкрепя всичко, което ще освободи заложниците, но няма да прекрати офанзивата, докато не постигне целите си, които включват премахването на въоръжената групировка.

Високопоставен член на политбюро на "Хамас" - Халил ал-Хая, каза пред AP в четвъртък, че групировката е готова да се съгласи на петгодишно примирие с Израел и да разпусне военното си крило в замяна на създаването на независима палестинска държава по границите, установени преди 1967 г. Не е ясно дали тази позиция има подкрепата на цялото военно крило, което по принцип държи властта в ивицата, а и почти със сигурност Израел не би приел подобно предложение.

Призивът на световните лидери за освобождаване на заложниците идва след като израелски въздушни удари срещу най-южния град Рафах и Хан Юнис зачестиха. Палестински медици съобщиха, че ударите в Рафах са убили шестима души, включително журналист, на фона на опасения от предстоящо израелско сухопътно нападение, пише в. Guardian. По данни на палестинските здравни власти от началото на конфликта са убити 34 хил. цивилни. Американското изявление е подкрепено от няколко държави, чиито граждани са държани против волята им в Газа, включително Франция, Германия, Бразилия и Тайланд.

Високопоставен служител на американската администрация отбеляза, че предишните опити за издаване на съвместно международно изявление за освобождаването на заложниците са се провалили поради "различни възгледи" за конфликта между участващите страни. Вътрешният натиск върху Белия дом да сключи успешно сделка за пленниците и да прекрати войната се засили, след като студентски протести срещу израелската офанзива в Газа обхванаха няколко университета в САЩ.

Около 130 заложници остават в анклава, въпреки че поне 36 от тях се смятат за починали, пише NBC News. Публикуваното миналата седмица видео, показващо кадри с ранения американски заложник Херш Голдбърг-Полин, също привлече повече внимание към тежкото положение на цивилните в плен.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар