🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кога глутенът вреди

Начините на отглеждане на пшеница и съставът й са отговорни за това глутенът да е дразнител на имунната система

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Gluten free се превърна в лозунг за здравословен начин на живот напоследък. Пшеничното зърно изцяло се избягва заради "лепилото", както глутен се превежда от латински.

"Пълнозърнестото пшенично зърно е много богато на фибри, на различни вариации на витамини В, на важни фитохимикали. Вътрешността му обаче съдържа въпросния белтък глутен, който може да бъде в различно съдържание при различните класове пшеница", разказва д-р Радослава Црънчева, гастроентеролог в Александровска болница. И добавя, че различните класове жито съдържат различно количество протеин, различна способност да натрупват микрохранителни вещества, като например желязо, цинк, селен, без които не можем. "Доказано е, че поне около 50% от населението на индустриалните страни има дефицит на микроелементи, с които житото се обогатява, тъй като е древно зърно и не е много богато. Пшеницата се модифицира значително, което има много позитиви, но има и някои негативи", казва д-р Радослава Црънчева.

"Начините на отглеждане на пшеница, съставът й и много други фактори са отговорни за това глутенът да е дразнител на имунната система", казва и доц. д-р Снежина Михайлова, имунолог в Александровска болница. И допълва, че има много храни, които търпят модификации или преработка, променят структурите си и съответно се променя и начинът, по който имунната система ги възприема.

Различните имунни отговори на глутена

"Проблемът е основно генетичен, но не само. Понякога се появява и при пациенти с други заболявания", разказва доц. д-р Снежина Михайлова. И очертава три имунни отговора на глутена - глутенова ентеропатия (цьолиакия), глутенова алергия и глутенова непоносимост или чувствителност.

Първите две са тежки и опасни за здравето диагнози, третата все още е спорна от медицинска научна гледна точка.

Различни са стратегиите за справяне и с трите състояния, предизвикани от глутена.

За щастие опасните реакции имат добре известни механизми, както и добри тестове за точна диагностика. При тях тоталното елиминиране на глутена е най-сигурният терапевтичен подход. Сравнително малко хора са с цьолиакия или алергия, около процент и половина от населението, казва имунологът.

При съмнения за проблем с глутена се прави консултация с алерголог или с гастроентеролог.

Глутенова ентеропатия, или цьолиакия

"Много тежка е реакцията, когато при преработването му вече в стомашно-чревния тракт глутенът се разпознава като чужд дразнител, като враг и съответно се провокира имунологична реакция спрямо него, но и спрямо структури на стомашно-чревния тракт", обяснява д-р Снежина Михайлова. При това автоимунно заболяване - глутенова ентеропатия, или цьолиакия, оплакванията са много сериозни, тъй като се нарушава структурата на чревния епител, връзките между самите епителни клетки в червата и съответно има много тежки диарични прояви.

Обикновено цьолиакия се проявява в детството, но може да се отключи на всяка възраст.

Гастроентерологът д-р Црънчева подчертава, че заболяването може да се появи без значение от годините, тъй като често пациенти възразяват, че винаги са приемали хляб, без да са имали никакви проблеми.

"Проблемът е, че при някои хора, които са генетично предразположени, глутенът води до активация на имунния отговор в червата, до възпаление - първо до болка, до преразтягане и, второ, до атрофия на лигавицата на червата, което пък води до проблем с усвояването на някои хранителни вещества", пояснява гастроентерологът.

Обикновено пациентите имат болка и хронична диария, която продължава повече от два месеца. Има случаи, в които е обратното - доминира запекът. Те отслабват независимо от това, че се хранят нормално, защото развиват различни дефицити.

Както и клиничната имунология наблюдава - синдром на малабсорбция, тъй като не могат да се усвояват и други храни, микроелементи, витамини.

Често се случва необяснима анемия да доведе до диагнозата цьолиакия. Хроничното състояние е не само дискомфортно, но може да доведе до проблеми със ставите и костите, особено при жените. "Макар и рядко, глутеновата ентеропатия може да предразположи някои пациенти към образуване на злокачествени заболявания на тънките черва и особено на лимфната система на тънките черва, която всъщност е отговорна за имунната реакция", посочва гастроентерологът.

"Единственото сигурно лечение засега е храните с глутен да се изключат тотално от менюто. Трябва да се ограничи всичко, което съдържа брашно, ръж, ечемик, преработените храни, които съдържа пшеница, както и голяма част от колбасите. Всичко трябва да бъде gluten free, и то от сигурни и реномирани фирми", съветва гастроентерологът.

"Глутеновата ентеропатия има много лица. Някои неврологични симптоми могат да бъдат свързани с чувствителността към глутен.

Има кожни и неврологични прояви, най-често се развива анемия, при жени с глутенова ентеропатия има и репродуктивни проблеми", разказва имунологът д-р Михайлова.

Но лекарите, които имат предвид заболяването, ги знаят и ги търсят целенасочено.

Това е автоимунно заболяване, при което може да се постави точна диагноза.

Специалистите по различни критерии могат да преценят какви кръвни тестове да препоръчат или да се направи хистологично изследване, както и генетичното тестване. Има много варианти диагнозата да се постави в много голяма част от случаите изключително прецизно и точно.

Глутенова чувствителност или непоносимост

Другият тип имунологична реакция е така наречената глутенова чувствителност или непоносимост. Тук вече няма такава сериозна реакция и нарушаване на чревния епител, а по-скоро имунологично дразнене.

"Симптомите не са толкова тежки, но пък неприятното е, че може да са най-разнообразни. Човек изобщо може да не очаква, че проблемът му се дължи на дразнене на имунната система от глутен", разказва д-р Михайлова. Симптомите може да са необичайни кожни прояви, депресивни мисли, нарушения на съня, мигрена, тоест извън стомашно-чревните като диария и запек. Имунологът подчертава състояние, защото е спорно понятие в медицината. Описано е като такова, но общо взето, има много противоречия все още - първо, за механизмите и, второ, за това как да докажем, че един човек има глутенова непоносимост. "В момента няма нито един тест, който със сигурност да установи това състояние", подчертава тя.

След като категорично се изключат тежките заболявания като глутенова ентеропатия или алергия, има алгоритми за диагностика, при които 6 месеца диетата съдържа глутен и ако симптомите персистират, се спира приемът му за следващите 6 месеца. След това се отчита промяната на база на сравнения и накрая, за да е по-сигурно, се прави провокация - отново се внася глутен в диетата и ако се върнат изчезналите симптоми, се смята, че това е глутенова непоносимост.

Има най-различни проучвания за това състояние, но и много противоречиви становища.

"Ако говорим за честота, реално се смята, че между 0.9 до 6% са с глутенова непоносимост или чувствителност, докато при глутенова ентеропатия говорим за около един процент от населението. Но ако се направи справка за пациентите, които са се самодиагностицирали със или без помощта на лекар, може би процентите ще скочат до около 13-15 от населението, което вече сериозно", споделя д-р Михайлова.

Съществуват начини, които да подпомогнат диагностиката, като например IeG тестовете за хранителна непоносимост. "Но все още нито един гайдлайн или официална асоциация, независимо дали е на алерголози, имунолози, диетолози, не препоръчват тези тестове като диагностични", подчертава д-р Михайлова. Но понякога са полезни, за да се помогне на пациенти с необясними симптоми.

Глутеновата алергия

Третият тип реакция към глутена е алергичната, като механизмът пак е различен. Отново е имунологичен, но тук се въвлича така нареченият IeG тип имунна реакция, която е първи тип - бърза реакция на имунната система, както е примерно при полените, при ужилване от оса, от пчела или при някои други храни, риба, ядки примерно. Това вече е сериозно състояние, което е животозастрашаващо в някои случаи.

Типична алергична реакция от бърз тип се проявява със стомашно-чревната симптоматика и с отоците, сърбежите, уртикарията. И най-тежкото е, когато се затрудни дишането, както при класическата алергична реакция.

"Докато при другите две реакции глутенът трябва да се погълне, тук може освен това и да се докосне или да се вдиша. Тоест пътищата на проникване и на дразнене вече на имунната система са по-разнообразни", обяснява имунологът. Това засяга между един и два процента от населението.

Тестовете за установяване на алергичната реакция са много точни - или кръвни, или с кожно алергично тестуване. Диагностиката и терапията на това състояние са в обхвата на специалистите алерголози.

Разработват се ваксини, които са все още в процес на клинично изпитване.

Преекспонирането на глутена

Много хора започват да ограничават и дори да спират приема на тези храни, без реално да има нужда. "Моят личен опит показва, че ограничаването на приема на глутен или на мляко, млечни продукти е от полза при хора, при които има някакво автоимунно състояние или заболяване. При тях това е необходимо, тъй като и без това имунната система функционира неправилно и това е допълнителна провокация", споделя д-р Михайлова. Нейните наблюдения сочат, че с безглутеново хранене се отслабва и мнозина се чувстват по-жизнени и енергични, но ако проблемите им не са причинени от глутена, здравословните им оплаквания се връщат.

"Единствено много добър ефект се задържа, когато наистина глутенът е проблемът", подчертава имунологът.

И добавя, че отказът от тези храни трябва да се обмисли внимателно, защото може да има много негативни последици за организма.

Изключването им променя микробиома на стомашно-чревния тракт, където е най-голямата част от имунната система. "Това е една голяма контактна входна врата, с която ние си общуваме. Нашата имунна система всъщност общува с външния свят, не просто ни защитава само от опасностите", пояснява д-р Михайлова.

Спирането на глутена води до промяна в микробиома и е доказано, че изчезват някои от основните полезни бактерии за имунологичното равновесие, както и намалява приемът на някои фибри. Затова и при социално значими заболявания като сърдечно-съдови и диабет тип 2 е абсолютно непрепоръчително да се преустановяват тези храни. "Това трябва също да се вземе предвид, когато някой реши, че ще спазва такъв тип диета", съветва д-р Михайлова.

"Може да се живее без пшеница, това е абсолютно сигурно. Въпросът е, че не е лошо от време на време да се хапва. Оказва се, че въглехидратните храни на базата на пшенични продукти са около 60% от обичайната храна в света", обобщава д-р Црънчева. Според нея има известно линчуване на въглехидратите като цяло, особено в средите на здравословното хранене и в социалните мрежи. Да, поддържа се по-добро тегло и по-бързо се отслабва. "Въпреки всичко се знае, че пшеницата съдържа позитиви за здравето и не е добре напълно да бъде изключвана в целозърнестия вид от храната, не се препоръчва в научната литература", казва гастроентерологът.

И съветва, преди да спрем на своя глава напълно тези храни, да си направим необходимите изследвания, които са много достъпни, и задължително да се консултираме със здравен специалист. Тези, които имат проблем - се лекуват, останалите - ядат здравословно.