🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Историческите промени на ЕП за опаковките: Край на най-тънките торбички и минишампоанчетата

До 2029 г. трябва да се постигне и 90% разделно събиране на пластмасови и метални опаковки чрез депозитна система или други решения.

Shutterstock / Капитал
Shutterstock / Капитал
Shutterstock / Капитал    ©  Shutterstock / Капитал
Shutterstock / Капитал    ©  Shutterstock / Капитал
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Най-тънките найлонови торби, малки опаковки за храни и шампоанчетата в хотелите ще бъдат забранени от 2030 г.
  • Предвиждат се конкретни цели за повторна употреба на опаковките за алкохолни и безалкохолни напитки.
  • Забранява се употребата на т.нар. вечни химикали в опаковките за храни.

До 2029 г. ЕС трябва да постигне 90% разделно събиране на пластмасови и метални опаковки за напитки за еднократна употреба до 3 литра чрез депозитна система или други решения, които гарантират постигането на целта за събиране на отпадъци. Това е една от историческите промени за насърчаване на кръговата икономика, които европейските депутати приеха с 476 гласа "за", 129 "против" и 24 "въздържал се" в сряда. Всеки европеец генерира почти 190 кг отпадъци от опаковки, а целта е този регламент да се справи с постоянно нарастващите отпадъци и да стимулира кръговата икономика.

Мерките включват и минимални цели за рециклирано съдържание на пластмасовите опаковки и минимални цели за рециклиране според теглото на отпадъците от опаковките. За пластмасовите опаковки до 2030 г. трябва 30% от съдържанието да е от рециклирана пластмаса. В момента различните страни членки имат различни постижения в тази област. В страни като Швеция вече минимум 50% от съдържанието на опаковката е от рециклируеми материали, независимо дали става дума за голям производител като "Кока Кола" или по-малки компании, докато средното ниво в ЕС е 20%.

Какво се променя

Промените включват цели за намаляване на опаковките с 5% до 2030 г., с 10% до 2035 г. и 15% до 2040 г., като изискване към страните от ЕС е да намалят по-конкретно количеството на отпадъците от пластмасови опаковки. За да се намалят ненужните опаковки, се определя максимален дял на празното пространство от 50% за груповите и транспортните опаковки и за опаковките за електронна търговия. Производителите и вносителите също така ще трябва да гарантират, че теглото и обемът на опаковките са сведени до минимум.

Някои видове пластмасови опаковки за еднократна употреба ще бъдат забранени от 1 януари 2030 година. Сред тях са опаковките за необработени пресни плодове и зеленчуци, опаковките за храни и напитки, които се пълнят и чието съдържание се консумира в кафенета и ресторанти. Същото ще важи за единичните порции (например за подправки, сосове, сметана, захар), миниопаковките за тоалетни принадлежности в места за настаняване. Не на последно място ще бъдат забранени за употреба много тънките пластмасови торбички за пазаруване (под 15 микрона).

За да се предотвратят неблагоприятните последици за здравето, се предвижда забрана за употребата на т.нар. вечни химикали (пер- и полифлуороалкилирани съединения или PFAS) над определени прагове в опаковките, предназначени за контакт с храни.

За 2030 г. са предвидени конкретни цели за повторна употреба на опаковките за алкохолни и безалкохолни напитки (с изключение например на мляко, вино, ароматизирано вино, спиртни напитки), транспортните и търговските опаковки, както и груповите опаковки. При определени условия държавите членки могат да предоставят петгодишна дерогация от тези изисквания.

Крайните дистрибутори на напитки и храна за вкъщи ще трябва да предлагат на потребителите възможността да си носят собствен съд. Те също така ще трябва да положат усилия до 2030 г. да предлагат 10% от продуктите в опаковки за многократна употреба.

Всички опаковки (с изключение на тези от лека дървесина, корк, текстил, каучук, керамика, порцелан и восък) трябва да могат да се рециклират при спазване на строги критерии.

"За първи път в законодателството в областта на околната среда ЕС поставя цели за намаляване на опаковките, независимо от използвания материал", коментира докладчикът Фредерик Рийс (Renew, Белгия). Новите правила насърчават иновациите и включват изключения за микропредприятията. Забраната на т.нар. вечни химикали в опаковките на храните е голяма победа за здравето на европейските потребители. Сега призоваваме всички промишлени сектори, страните от ЕС и потребителите да дадат своя принос в борбата срещу прекомерните опаковки, подчерта Рийс.

През 2018 г. опаковките са генерирали оборот 355 милиарда евро в ЕС. Те са все по-голям източник на отпадъци, като общият им обем в ЕС се е увеличил от 66 милиона тона през 2009 г. до 84 милиона тона през 2021 г. Всеки европеец е генерирал 188,7 кг отпадъци от опаковки през 2021 г. - число, което се очаква да нарасне до 209 кг през 2030 г., ако не бъдат взети допълнителни мерки.

12 ключови изменения за опаковките

1. За първи път регламент задължава всички производители на опаковки, доставчици, вносители, дистрибутори и крайни дистрибутори и им вменява важни задължения.

2. Държавите членки трябва да намалят количеството на отпадъците с 5% до 2030 г., с 10% до 2035 г. и 15% до 2040 г. спрямо генерираните отпадъци през 2018 г.

3. От държавите членки се изисква да създадат система за връщане на депозити за кутии от напитки и пластмасови бутилки, за да постигнат целта за събиране на 90% за рециклиране до 2029 година. Изключения може да направи страна, която е постигнала 80% събираемост до 2026 г. Изключенията ще бъдат премахнати, ако държавата членка не е постигнала 90% до 2029 г. в продължение на три последователни години.

4. Всички опаковки трябва да могат да се рециклират до 2030 г. и 2035 г. въз основа на различни предписани показатели.

5. Ще има изисквания за минимално рециклирано съдържание. За пластмасовите опаковки за еднократна употреба ще бъде 30% до 2030 г. и 65% до 2040 г. За чувствителна към контакт пластмаса с основно съдържание на PET, каквито например са кофичките от кисело мляко, ще трябва да влагат 30% рециклиран материал до 2030 г. и 50% от 2040 г. В чувствителна на контакт пластмаса с по-малък компонент пластмаса трябва да съдържат 10% рециклирано съдържание през 2030 г. и 25% рециклирано съдържание през 2040 г. За всички останали опаковки ще бъде 35% през 2030 г. и 65% през 2040 година.

Ще има изключение за компостируеми пластмасови опаковки и опаковки, чийто пластмасов компонент представлява по-малко от 5% от общото тегло на опаковката.

6. През 2030 г. се забраняват пер- и полифлуороалкилови вещества, известни като PFAS. Тези химикали се използват в широка гама от потребителски продукти и има опасения относно тяхното потенциално въздействие върху човешкото здраве и околната среда.

7. Кои опаковки се забраняват?

  • Пластмасови опаковки, използвани за групиране на опаковки за еднократна употреба, като например найлоновите опаковки, които групират в едно вода и газирани напитки
  • Пластмасови опаковки за плодове и зеленчуци
  • Пластмасови опаковки за храни и напитки, консумирани в ХОРЕКА сектора
  • Пластмасови опаковки за подправки, сосове и други малки опаковки
  • Малки козметични и тоалетни продукти, използвани в жилищния сектор
  • Много леки (некомпостируеми) найлонови торбички.


8. Компостируем означава компостируем - Европейската комисия ще създаде хармонизирани стандарти, за да изясни подробните технически спецификации на изискванията към компостируемите опаковки. Ще бъдат необходими процедури за проверка, за да се докаже, че биологичното разлагане се извършва при определени параметри.

9. Икономическите оператори трябва да гарантират, че определен процент от техните опаковки, пуснати на пазара в държава членка, са за многократна употреба. Като например всички опаковани стоки трябва да постигнат 40% до 2030 г. и 70% до 2040 г. Държавите членки могат да определят цели, надхвърлящи минималните цели. Икономически оператор може да бъде освободен от държава членка, ако може да докаже, че неговата категория опаковки се рециклира при степен с 5 процентни пункта по-добре от нивата на рециклиране според регламента:

  • 2025: Пластмаса - 55%; дърво - 30%; черен метал - 75%; алуминий - 55%; стъкло - 75%; хартия и картон - 80%
  • 2030: Пластмаса - 60%; дърво - 35%; черни метали - 85%; алуминий - 65%; стъкло - 80%; хартия и картон - 90%.


Освен това освобождаващата се държава членка трябва да е напът да постигне целите за намаляване на пластмасата с 3% до 2028 г., измерени спрямо 2018 г.

10. Ненужните опаковки ще бъдат ограничени, като се използва максимално съотношение на "празно пространство" от 50% в групирани, транспортни опаковки и опаковки за електронна търговия.

11. Ново задължение на фирмите за храна за вкъщи е да предлагат на клиентите възможността да носят собствени съдове, които да пълнят със студени или топли напитки или готова храна. До 2030 г. всички фирми за доставка на храна за вкъщи например трябва да се стремят да предлагат 10% от продуктите в опаковъчни формати, подходящи за повторна употреба.

12. Целите за рециклиране на опаковки остават непроменени спрямо предишната директива за отпадъците от опаковки:

  • 2025: Пластмаса 50%; дърво 25%; черен метал 70%; алуминий 50%; стъкло 70%; хартия и картон 75%
  • 2030: Пластмаса 55%; дърво 30%; черни метали 85%; алуминий 60%; стъкло 75%; хартия и картон 85%.


14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    seaharmony16 avatar :-|
    Arman Sarkisyan
    • + 2

    Би било добре, ако тези рестрикции влизаха поне от 2025-та годна !
    Твърде отдавна се готвят технолози и администрация. Разбирам, че се поуплашиха през Ковида, но би трябвало да им е минало.

    Нередност?
  • 3
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007
    • - 1

    Хора, спрете да купувате из магазините и няма да ви трябват торбички.

    Нередност?
  • 4
    jha17090743361224258 avatar :-|
    Rusi Rusev
    • - 1

    Те и крушките спряха преди незнам си кояа година,ама вкъши всичко е с добрата стара жичка 😊
    Да живее Китай!🤪

    Нередност?
Нов коментар