🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търсят се проектни мениджъри за санирането

След избора им ще може да започне кандидатстването за реновиране на сградите

Капитал/ Дневник    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като приключи изборът на мениджър на фонда за жилищно обновяване, Министерството на регионалното развитие и благоустройството предприе още две стъпки, които да го доближат до реалното изпълнение на програмата, с която ще бъдат санирани частните сгради. Ведомството обяви две обществени поръчки, след провеждането на които на практика процесът по кандидатстване за реновирането на сградите вече ще може да започне.

Първата поръчка е за избор на проектни мениджъри. По нея ще бъдат избрани седем изпълнители, които да подпомагат собствениците по отношение на организация, технически дейности и извършване на обследване за енергийна ефективност на сградите.

Поръчката е разделена на седем обособени позиции - за шестте района за планиране и една отделна за София. Потенциалните участници могат да кандидатстват само за една позиция.

Прогнозната стойност на цялата поръчка е 3.6 млн. лв. Срокът за подаване на оферти е 5 април.

Във втория търг се търсят компании, които да извършват обследвания на жилищните сгради за установяване на техническите характеристики и изготвяне на технически паспорти. И тази поръчка е разделена на седем позиции – по една за шестте района за планиране и отделна за София.

Прогнозната стойност тук е 800 хил. лв., а срокът за подаване на оферти изтича на 6 април.

Общата сума на средствата по дългоочакваната схема финансирана по програма "Регионално развитие" е 63 млн. лв. Те бяха разделени в две категории – за създаването на фонд-мениджър (13  млн. лв.) и за безвъзмездна финансова помощ за реновирането на сградите (50 млн. лв.).

Все още няма коментари
Нов коментар