САЩ стана нетен износител на петролни продукти за пръв път от 1949 г.

Рафинериите са експортирали рекорди количества бензин и дестилирано горива през миналата година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

САЩ се превърна в нетен износител на петролни продукти за пръв път от 1949 г., съобщиха от Министерството на енергетиката. През миналата година обемът на износ на петролни продукти е надхвърлил този на вноса средно с 439 хил. барела в денонощие, а година по-рано нетният внос е бил 269 хил. барела дневно. Общият обем суров петрол и петролни продукти, внесени миналата година, е намалял с 11 процента спрямо предходната година и възлиза на 8.436 млн. барела в денонощие, което е най-ниското равнище от 1995 г.

По данни на агенция "Блумбърг" нефтопреработвателните заводи са изнесли миналата година рекорден обем бензин и дестилирано гориво, включително мазут и дизелово гориво на фона на високото търсене на тези стоки на световния пазар. Същевременно в САЩ се отбелязва намаляване на търсенето на бензин, а търсенето на дестилати е останало стабилно. През миналата година САЩ са изнесли с 30 на сто повече дестилати, отколкото през 2010 г. или рекордните 854 хил. барела в час, а доставките на бензин и компонентите му са скочили с 57% до 526 хил. барела.

По прогнози на американското министерство на енергетиката през следващите две години САЩ ще запазят статута си на нетен износител. Тази година експортът ще надхвърли вноса с 350 хил. барела дневно, а през следващата - с 320 хил. барела дневно.

Все още няма коментари
Нов коментар