Ограничението за сондаж над 200 метра може да отпадне до дни

Следващата седмица временната парламентарна комисия трябва да гласува редакцията на текстовете на мораториума за шистов газ

Мораториумът за сондажи над 200 метра беше въведен под натиска на граждански организации
Мораториумът за сондажи над 200 метра беше въведен под натиска на граждански организации
Мораториумът за сондажи над 200 метра беше въведен под натиска на граждански организации    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Мораториумът за сондажи над 200 метра беше въведен под натиска на граждански организации    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ограничението да се сондира за търсене и добив на нефт и газ на дълбочина над 200 метра, което напълно е блокирало сектора от четири месеца насам, най-вероятно ще отпадне следващата седмица. Това ще стане, ако депутатите от временната комисия в парламента, свързана с преразглеждане на наложената през януари забрана за шистов газ, приемат редакцията на текстовете за въпросното ограничение. Това трябваше да стане още вчера по време на второто заседание на комисията, но гражданските организации поискаха да получат писмено всички становища на експертите. За тази цел другата седмица ще бъде свикано ново заседание, на което ревизията на текстовете трябва да стане факт. След това обаче предложението трябва да бъде гласувано и в пленарна зала.

Какво се забрани?

Ограничението да се сондира над 200 метра дълбочина беше наложено с текстовете на гласувания на 18 януари мораториум за търсенето и проучването на шистов газ, който беше приет от Народното събрание. Заради забраната да се сондира дори и за конвенционален газ обаче всички проекти в страната бяха спрени, защото в противен случай на инвеститорите може да бъде наложена глоба до 1 млн. лв. В тази връзка от "Дайрект петролеум", които разработват газовото находище край село Девенци, коментираха, че са преустановили всякаква дейност и се надяват ограничението да се сондира на повече от 200 метра да отпадне. Именно този проект е една от алтернативите, на които се възлагат големи надежди за осигуряване на евтин местен газ, с което крайната цена на тази суровина може да падне значително. Заради наложената забрана обаче първите количества газ, които ще бъдат добити от това находище, ще дойдат със закъснение.

Предложения

От Минно-геоложкия институт предложиха да отпадне и ограничението за теренни проучвания, ако те са субсидирани с европейски средства, не се извършват с търговска цел и са за установяване вредите от използването на метода хидравлично разбиване при търсенето и проучването на шистов газ. Според други експерти от научните среди при редакцията на текста трябва да се уточни в какви точно земни пластове не може да се използва този метод. Възражението на гражданските организации обаче беше, че този метод трябва да се забрани изцяло, а не само за определени територии. От "Дайрект петролеум" също поискаха хидрофакингът да не бъде забранен за хоризонтални сондажи, тъй като по този начин технологията се използва в страната повече от 50 години. От Движението за енергийна независимост пък дори поставиха въпроса мораториумът за шистов газ напълно да отпадне. Председателят на комисията Деян Червенкондев обаче заяви, че този въпрос няма да бъде обсъждан.