Търговските вериги: Законова регулация в сектора ще намали конкуренцията

Веригите смятат, че ще се стигне до повишение на цените и на вноса

Мениджърите на "Кауфланд" Димитър Спасов (вляво), на "Метро кеш енд кери" Емилиян Абaджиев(вдясно), на "Лидл България" Милена Драгийска дискутираха евентуални промени с изп. директор на КРИБ Евгений Иванов (вторият вляво).
Мениджърите на "Кауфланд" Димитър Спасов (вляво), на "Метро кеш енд кери" Емилиян Абaджиев(вдясно), на "Лидл България" Милена Драгийска дискутираха евентуални промени с изп. директор на КРИБ Евгений Иванов (вторият вляво).
Мениджърите на "Кауфланд" Димитър Спасов (вляво), на "Метро кеш енд кери" Емилиян Абaджиев(вдясно), на "Лидл България" Милена Драгийска дискутираха евентуални промени с изп. директор на КРИБ Евгений Иванов (вторият вляво).    ©  Юлия Лазарова
Мениджърите на "Кауфланд" Димитър Спасов (вляво), на "Метро кеш енд кери" Емилиян Абaджиев(вдясно), на "Лидл България" Милена Драгийска дискутираха евентуални промени с изп. директор на КРИБ Евгений Иванов (вторият вляво).    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Намалена конкурентоспособност, увеличен внос и повишение на цените. Такива ще бъдат ефектите според представители на големи търговски вериги, в случай че се приеме обсъжданата от повече от година законова регулация на отношенията между доставчиците и търговците.

Преди няколко месеца икономическото министерство представи два проекта за промени в Закона за защита на конкуренцията, които въвеждат най-общо понятието "значителна пазарна сила" и предвиждат санкции при злоупотреба с нея.

Идеята за регулацията се роди след оплаквания на български производители на бързооборотни стоки за "натиск" от страна на търговските вериги и постоянно въвеждане на нови такси.

Оплакванията

Преди последната година няколко браншови сдружения в хранителната и козметична индустрия поискаха регулация на отношенията с търговските вериги. Според тях с всяка изминала година натискът върху доставчиците от страна на веригите за по-големи отстъпки и допълнителни такси се засилва, като намалява конкурентоспособността на предприятията.

От браншовите сдружения на производители, обединени в инициативен комитет за честна търговия, настояват за приемането на закон, уреждащ отношенията между двете страни.

Отговорът

След като дълго време не коментираха публично темата, вчера от търговските вериги организираха кръгла маса за обсъждане на идеите. От сдружението за модерна търговия, обединяващо най-големите търговски вериги в страната, съобщиха, че законова регулация не е нужна.

"Ефектът при евентуални промени в закона няма да е защита на конкуренцията, а намаляването й", коментира управителят на "Метро кеш енд кери" Емилиян Абаджиев, който е и председател на сдружението. По думите му в други държави, където има подобни опити за регулация, е станало ясно, че тя не работи. "Отчетените негативи са повишение на вноса и на цените", каза още той, допълвайки, че вече в някои държави са отменени подобни закони, а в други се работи това да се случи.

"В България се смята, че 5% пазарен дял е унищожителна пазарна сила, което по европейските стандарти е несъстоятелно", коментира и изп. директор на "Билла България" Ерих Сухи.

На обсъжданията вчера имаше и български доставчици, които поискаха законова регулация. Според мениджъра на "Фикосота синтез" Красен Кюркчиев търговските вериги са важни за икономиката по подобие на банките, чиято дейност е регулирана. "Регулацията не трябва да позволява пазарът да бъде доминиран от една или две големи вериги, а трябва да осигури конкуренция между тях", коментира още той.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-@
    birdman
    • - 7
    • + 5

    Ай стига са мрънкали "българските èстни производители", който не харесва дадена игра НЕ я играе , има квартални магазини да идат там. На мене ми е все тая стоката ми къде е произведена щом е качествена на добра цена ! Щото ако се приложат глупостите които искат , ние всички ще платим цената под формата на по-високи цени !

    Нередност?
  • 2
    dblajev avatar :-|
    dblajev
    • + 4

    [quote#1:"niceprson"] ние всички ще платим цената под формата на по-високи цени ! [/quote]

    ти вече плащаш, благодарение на тези вериги и апетита им за печалби и разрастване цените на български стоки са по-високи с по 10-15% само за да им се задоволят исканията. А със силата която набраха ще могат да искат още, така че в крайна сметка ще плащаш за "качествена" стока на "добра" цена.

    Нередност?
  • 3
    eos_33 avatar :-|
    Peter Gospodinov
    • - 2
    • + 1

    Българските поизводители не обичат да плащат: заплати, осигуровки, данъци и на доставчиците си. Най-много обичат джиповете :)
    От тях ако зависеше щяха да са монопол и да искат максималната цена на минималното качество.
    Според мен благодарение на веригите доста производители се дисциплинираха по отношение на качество и цена. Веригите създадоха конкурентен пазар на доста стоки.
    Естествено нещата не са еднозначни, но според мен намеса на пазара само ще влоши нещата.

    Нередност?
  • 4
    maina100 avatar :-@

    "От сдружението за модерна търговия, обединяващо най-големите търговски вериги в страната, съобщиха, че законова регулация не е нужна."
    Статуквото им харесва и не искат никаква регулация,защо ли? Които не се опитвал да преговаря с тях той не знае как извиват ръце За несведущите обяснявам-освен всички техни правила за входни такси,бонуси,забавено плащане и още много други най-големия проблем е изискването им за невъзможно ниска цена за доставка,като производителя сам носи отговорност за качеството на стоката си. Разберете че,всяка стока си има себестойност и за да се свали продажната цена трябва да се икономиса от качеството на съставките.Затова ядем боклуци от дискаунтърите,затова нацията ни е болна и в икономиката ни не може да се формира достатъчно добавена стойност за заплати,високи осигуровки,инвестиции и още много други.

    Нередност?
  • 5
    maina100 avatar :-|

    До коментар [#3] от "eos_33":

    За да разбереш правилата на пазара трябва или много да учиш или да си реален участник в него.Убеден съм,че ти не си учил достатъчно и не си произвел и съответно продал и 2 мекици през живота си , но вече си наясно какво и как не обичат българските производители.Май този форум не е за теб.../нищо лично/

    Нередност?
Нов коментар