Борсовата цена на тока леко се понижава

През последната седмица тарифите в България са най-ниските в региона

Както многократно се е случвало през последната година и половина, и този път цените на електроенергията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) се понижиха, след като работодателските организации изразиха публично недоволство от размера им. Повод за това стана фактът, че на 8 и 9 май цените в България бяха рекордно високи - с до 50% над тези на съседните пазари. КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и ресорния министър Теменужка Петкова и още на 10 май тарифите започнаха да се нормализират, а от началото на тази седмица вече са най-ниските региона.

Средната стойност на сделките в сегмента на БНЕБ "Ден напред" от 13 до 18 май е 40.36 евро/мВтч. За сравнение - в Румъния постигнатата за този период цена е 44.83 евро, в Унгария - 44.93 евро, а в Сърбия - 44.56 евро за мегаватчас. При сравняване на цените от началото на май обаче разликите са много по-малки - за България стойността е 41.57 евро/мВтч, за Румъния - 41.71 евро/мВтч, а за Унгария и Сърбия нивото е 43.3 евро.

Основната причина търговията с ток в България да е по-различна е, че държавните електроцентрали все още са доминиращият продавач на пазара. НЕК със своите водни централи, ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй" осигуряват около две трети от количествата на борсата, поради което координираното им поведение (и трите са част от БЕХ) може да изкриви цените. В случая има дни през май, в които предлаганите количества са силно намалени и съответно цените се повишават рязко.