НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Седмични новини за енергетика

КЕВР понижи цената на природния газ за последните три месеца на 2019 г.; ЕК предвижда нова схема за финансиране на ВЕИ проекти: ЕСО отчете печалба почти 24 млн. лв. през 2019 г.;

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, можете да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук

Серия от решения за намаляване на цената на природния газ със задна дата взе Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през изминалата седмица. Регулаторът започна да коригира стойността на синьото гориво със задна дата след подписаното споразумение между "Булгагаз" и "Газпром" за намаление на синьото гориво с около 40%.

При първите две решения - за август и септември 2019 г., намалението е съществено. Така например за третото тримесечие на м.г. цената е била 44.90 лв./мВтч, а според публикуваните нови решения тарифата за август вече е 29.28 лв./мВтч. За септември пък одобрената стойност е 29.49 лв./мВтч.

Отделно от това КЕВР понижи цената на природния газ и за последните три месеца на 2019 г. А новите тарифи за януари, февруари и март ще бъдат определени от КЕВР през следващата седмица. Отделно решение ще има и за новите цени на парното и топлата вода. Последно те поевтиняха с 4% в началото на май.

В същото време общественият доставчик "Булгаргаз" предложи понижение и за месеците юни и юли. За юни "Булгаргаз" предлага на енергийния регулатор да утвърди цена 21.97 лв./мВтч без разходи за достъп, пренос, акциз и ДДС, което е намаление с 1.7% спрямо действащата тарифа за май. Общественият доставчик прави и по-дългосрочна прогноза, според която за юли природният газ ще струва 20.42 лв./мВтч, или допълнително намаление от 7.06%.

От компанията на Николай Павлов обаче заявяват, че предложените цени са неокончателни и зависят от поведението на европейските пазари.

И още - Европейската комисия започва разработването нов механизъм за подкрепа на ВЕИ проекти. Предвижда се той да стартира през 2021 г., като черновата ще се обсъжда в рамките на следващите 4 седмици, а приемането й е заложено за периода между юли и края на октомври.

Държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО), който управлява електропреносната мрежа на страната пък излезе на печалба от 24 млн. лв. през 2019 г. Това обаче е намаление с 8 млн. лв. спрямо предходната година, показва финансовият отчет на компанията.

Основните приходи на ЕСО идват от услуги като достъп и пренос през преносната мрежа. Затова и влияние върху по-слабия резултат на дружеството има значителният спад (с 14.23%) на количеството електрическа енергия за продажба, върху което се дължат тези суми.

////ОЩЕ ОТ КАПИТАЛ

- Саудитска Арабия ще намали добива на петрол с още 1 млн. барела на ден през следващия месец, тъй като се стреми да осигури допълнителна подкрепа на цените, които се понижиха значително заради пандемията от коронавирус.

Месец след феномена на отрицателните цени петролът постепенно се връща към нормалното разбиране за търговия с финансов инструмент. Петролът и компаниите от добива му дадоха възможност да се спечели от възстановяването на световната икономика след края на карантината, когато транспортът на стоки и пътуванията на хората отново се върнат на равнищата преди кризата.

- Осигуреният от правителството комфорт за работата на въглищните централи на практика означава, че поне до 1 юли 2025 г. работещите в енергийния комплекс "Марица-изток" няма да усетят съществена промяна. По всяка вероятност България ще получи разрешение от ЕК да въведе механизъм с търгове за капацитети - форма за доплащане, така че те да продължават да работят;