🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бъдещето на енергийния сектор - баланс между сигурност, достъпност и устойчивост

Калин Пешов - член на борда на Ralph Lowe Energy Institute към Тексаския университет TCU, представи ситуацията в енергийния сектор в България и предизвикателствата, пред които са изправени енергийните пазари в Европа

Бъдещето на енергийния сектор - баланс между сигурност, достъпност и устойчивост
Бъдещето на енергийния сектор - баланс между сигурност, достъпност и устойчивост
Представители на индустрията и академията разискват в Тексас, САЩ, темата за енергийната сигурност.

Енергиен форум на тема "Намиране на баланс между сигурност, достъпност и устойчивост" събра водещи преподаватели по геополитика, икономика и енергетика, както и ръководителите на големи петролни, газови, ВЕИ и други енергийни компании, в кампуса на американския университет TCU във Форт Уорт (Тексас), за да представят визията си за развитието на енергийния сектор в САЩ, Европа и в света. Привлечените експерти и лидери от индустрията от цял свят присъстваха на конференцията в американското университетско градче, за да обсъдят решенията за осигуряване на надеждна, устойчива и икономически оправдана енергия. Делегация на "Главболгарстрой" се включи в дебатите.

Енергийната криза

В рамките на форума бе отбелязано, че сложната геополитическа обстановка, сушата в световен мащаб и липсата на достатъчни инвестиции в сектора се отразиха на търсенето и предлагането на енергия в цял свят, което доведе до сериозни опасения относно наличието и достъпността на електроенергия в световен мащаб. Тази криза подчертава колко важна и крехка е енергийната сигурност, без която не може да се постигне устойчивост на сектора и която върви ръка за ръка с темата за енергийната бедност и достъпа до базова енергия.

Представителите на академичната общност и индустрията се съгласиха, че енергийната тема в наши дни е изключително политизирана и е необходимо в спешен порядък да излезе от сферата на политическо влияние, за да може да се наложат разумни и устойчиви решения, които да подпомогнат успокояването на сектора. Отбелязано бе, че в момента Европа и светът се намират в безпрецедентна енергийна война и глобална енергийна криза, а приближаващите зимни месеци поставят пред много европейци въпроса за реалния достъп до енергия и осигуряването на отопление и осветление за домакинствата, както и за достъпа до базова производствена енергия за индустрията в Централна, Източна и дори Западна Европа.

Възможните решения за Европа

В един от панелите в рамките на форума Калин Пешов цитира данни за количествата природен газ, които се потребяват на годишна база в Европа, както и общия обем електроенергия, произвеждана от газ. Той анализира възможностите енергийният дефицит в Европа да бъде запълнен с енергия, произведена от възобновяеми енергоизточници, малки атомни реактори, както и съхраняването й посредством водород и други алтернативни форми.

Дерек Вонг, вицепрезидент на компанията Excelerate Energy Inc, допълни, че възможно решение в тази посока са т.нар. Е-FIT* ВПГ терминали, които представляват гъвкаво, компактно и лесно приложимо решение на проблема с инфраструктурата в Европа. Той представи дейностите, които компанията му изпълнява по отношение инвестирането, изграждането и оперирането на гъвкави терминали за ВПГ, които да гарантират сигурност за доставките за Европа. "Ние сме партньор, който споделя рисковете заедно с вас, като финансира или внася собствен капитал в проектите, с които се ангажира", коментира Вонг. Именно компанията му Excelerate Energy Inc. предоставя капитал за развитието на проекти. Тя разработва, проектира, изгражда и експлоатира ВПГ терминали, поемайки на практика значителна част от риска и отговорността. "С E-FIT ние преодоляваме пропастта между доставчиците на втечнен природен газ и държавите, които искат да получат достъп до пазара на втечнен природен газ за своите нужди от газ", казват още от компанията.

Зелените алтернативи

Говорителите бяха единодушни по темата, че всички искаме да потребяваме зелена и устойчива енергия, но е необходимо да се намери подходът, по който това да се случи по разумен начин. Енергията от ВЕИ все по-трайно навлиза като сериозен енергиен източник, а щат като Оклахома вече има над 50% енергия от възобновяеми източници в своя микс.

Крейг Голдман, председател на комитета по енергийни ресурси и щатски представител на Тексас, отбеляза, че до 2030 г. 85% от електроенергийния сектор в щата ще бъде декарбонизиран. Той разполага със 100 действащи газови електроцентрали, които се предвижда да се модернизират със системи за улавяне на въглеродни емисии. В противен случай цената на газа ще се превърне в непосилна за потребителите.

Джон ди Дионато, вицепрезидент на компанията NextEra Energy Resources LLC, който отговаря за развитието и изпълнението на повече от 150 мащабни ВЕИ проекта в САЩ и Канада, отбеляза: "Само допреди няколко години смятахме природния газ за вечното гориво, но ситуацията се променя динамично. Днес водородът като решение е много по-близо до пазара, отколкото някои експерти, инженери и икономисти смятат." Компанията му инвестира сериозни средства в R&D и в пилотни водородни проекти, като се занимава както с впръскване на водород в газовата мрежа, така и с налагането на мобилни решения за декарбонизиране на транспортния сектор.

"Декарбонизацията на енергийния сектор поставя на масата проекти на стойност над 2 трилиона долара, които представляват огромна възможност и, разбира се, предизвикателство", допълни Дионато, като отбеляза, че компанията гледа напред към изпълнението на устойчиви и иновативни решения.

Не на последно място участниците във форума обсъдиха и перспективите пред широкото използване на атомната енергия. Според експертите с напредването на иновациите тя ще стане по-привлекателна алтернатива, но трябва да вземат под внимание и социалните предубеждения към нея.

Рийд Блекмор, заместник-директор на Atlantic Council Global Energy Center, цитира проучване от миналата година, според което мнозинството от потребителите не се интересуват откъде идва енергията, но сред опции като въглища, природен газ, петрол и други единствено към атомната енергия се изразява негативно отношение. Затова използването на атомната енергия до голяма степен ще зависи и от социалната динамика, независимо от политическите и икономическите мерки, отбеляза експертът.

Участниците във форума заключиха, че целите, около които трябва да се обедини секторът в бъдеще, категорично са намаляването на енергийната бедност и на замърсяването на околната среда. За да се реализира това, трябва да се намери начин да се изчистят съществуващите източници на енергия и да се използват нови такива, посочи Кенет Уегнър, изпълнителен директор на Hamm Institute for American Energy към Държавния университет на Оклахома и щатски министър по въпросите на енергетиката и околната среда в Оклахома. Също така според него, макар потреблението и търсенето на енергия да са базирани на пазарите и да са извън контрола на властите, въвеждането на регулаторни мерки - например допълнителни данъци и такси - ще направи дадени енергийни източници неатрактивни от пазарна гледна точка и ще даде тласък на възобновяемите и по-чистите алтернативи. * Excelerate Flexible Integrated Terminal (E-FIT)