Съдът отстрани синдичката на фалиралата БЗК

Татяна Стефанова е първият синдик на банка, отстранен заради бездействие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Скандалите във фалиралите банки може да се смятат за подновени. В края на септември синдичката на затворената Банка за земеделски кредит (БЗК) Татяна Стефанова е била отстранена и на нейно място съдът е поставил друг синдик.
Двата мотива, с които съдия Костадинка Недкова е разписала определението за освобождаването на досегашния синдик, са “бездействие при осребряването на активите” на банката и “извършване на неразрешени от съда разходи”. На мястото на отстранената Стефанова съдът е назначил за синдик младата юристка Иглика Логофетова, която вече има в кариерата си тримесечен стаж като синдик във фалиралата ЧЗИБ. Смяната даде повод в банковите среди да се заговори за начало на дългочаканата чистка сред синдиците на затворените институции. Съдия Недкова, която стои зад уволнението на Татяна Стефанова, вече успя да си спечели славата на най-безкомпромисна към синдическите своеволия. Миналата година тя не се поколеба да отстрани двамата синдици на Минералбанк Георги Настев и Хараламби Кирков, за които впоследствие бяха изнесени данни за множество злоупотреби.

Синдически живот

Докато в повечето затворени банки текучеството на синдици винаги е било голямо, БЗК някак си все успяваше да стои встрани от големите скандали. Отстранената синдичка Татяна Стефанова управляваше банката от затварянето й през 1997 г. Единственият по-голям шум около нея беше свързан с проваления търг за активите на трезора, който предизвика поредния юридически ребус и спорът по него стигна чак до Aпелативния съд. В крайна сметка, както и при други фалирали банки, искането на държавата да вземе активите на БЗК като неин най-голям кредитор удари на камък. Така със своите 45.389 млн. лева вземания бюджетът остана да чака осребряването на активите от синдичката и удовлетворяването по общия ред на несъстоятелността, независимо че цялото имущество на банката беше оценено на три пъти по-малката сума от 17.860 млн. лева.
Запознати с делата на банката твърдят, че за четирите години управление Стефанова не е положила особени усилия за осребряване на активите и разплащане с кредиторите, което е основната задача на всеки синдик. Близо 40-те имота, собственост на банката, не са били предлагани досега за продажба. Все още непокътнат стоял и кредитният портфейл на банката. В същото време банката поддържала 50 души персонал и десетина адвокати, които консултирали синдичката на хонорар. Самите хонорари са били обичайна точка на конфликти през последните месеци между Стефанова и съдия Недкова, която неколкократно правила забележки на синдичката за големите суми, които разписвала като хонорари. Зад всички тези обвинения не стоят документи за умишлени злоупотреби, твърдят източници от съдебните среди. Според тях съдия Недкова на няколко пъти е отправяла ултиматуми към синдичката да се активизира в продажбите и да ограничи излишните разходи. Последният остър разговор между тях бил в началото на септември. На въпроса защо се движи едновременно с мобифон и GSM Стефанова отговорила, че това се налага заради лошото покритие на двата мобилни оператора, които не покривали цялата страна.

Сигнали в прокуратурата

Другият зараждащ се скандал е свързан с продажбата на “Груп” ЕООД. Компанията, собственик на едноименните автобуси за междуградски превози, беше еднолична собственост на БЗК до пролетта, когато беше продадена от синдичката. Заедно със собствеността върху “Груп” банката се раздели и с вземанията си към дружеството, които бяха в размер на 6.9 млн. долара. Двата актива бяха оформени като обособена част от масата на несъстоятелността на БЗК и предложени за продажба на цена 1.060 млн. лева, която беше определена от вещи лица.
Продажбата беше извършена чрез пряко договаряне, след като на два пъти преди това е имало неуспешни търгове. Скандалите около сделката тепърва ще търпят развитие заради близо дузината жалби и сигнали в прокуратурата, подадени от пренебрегнатия кандидат-купувач “Груп 2000” ООД. Това е дружество на работещите във фирмата, което е водило преговори със синдичката за покупка на предприятието. В жалбите си неуспелите купувачи обвиняват Стефанова, че умишлено е бавила преговорите и отказвала документи за актуално състояние на фирмата, докато е водила паралелни преговори и е сключила договор с конкурентната “Гея 96”, която предложила по-ниска цена. Работниците са алармирали през май и съда, че по този начин се ощетяват кредиторите на банката. Сред цитираните в жалбите до прокуратурата имена е и това на Елин Топалов, известен като дясната ръка на синдичката Татяна Стефанова, който от затварянето на банката изпълняваше функциите на помощник-синдик.

Все още няма коментари
Нов коментар