🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брилянтно счетоводство

"Химимпорт" извлече над 15 млн. лв. печалба от сделки със свързани лица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За това каква печалба ще постигне една компания има много фактори, но сигурно най-важният от тях е... счетоводителят й. На теория резултатите от реалната дейност не би трябвало да се различават съществено от тези във финансовите отчети, но на практика не е проблем числата да се нагодят според нуждите. Обикновено целта е печалбата да се сведе до минимум, за да се намалят данъците, но при търгуваните на фондовата борса компании често се прави точно обратното с цел да се покачат цените на акциите.

Публичният холдинг на групата ТИМ "Химимпорт" явно разполага с брилянтно счетоводство, защото чрез едва две сделки на фондовата борса в края на юни успя да си осигури над 16 млн. лв. добавка към печалбата за тримесечието. В инвестиционната общност веднага изникнаха подозрения, че книжата се прехвърлят просто от единия джоб в другия с цел да се надува печалбата на холдинга. "Според мен е логично компанията да разкрие повече информация за такива сделки, най-малкото защото е видно, че фирмите купувачи имат нещо общо с нея", каза Владислав Панев, председател на съвета на директорите на "Статус капитал". От "Химимпорт" обаче не пожелаха да обяснят за "Капитал" нито причината за сделките, нито повече подробности около тях, като единственият официален коментар гласеше: "Кепитъл мениджмънт" АДСИЦ и "ЦКБ риъл истейт фонд" АДСИЦ са едни от водещите. "Кепитъл мениджмънт" има, е приблизително с 30 млн. лв. активи и се очаква приходите да се увеличат до края на 2008 г. В този смисъл към момента цените на акциите са дори ниски. Всички сделки на дружеството "Химимпорт" са съобразени със законите на страната."

Подозрителните сделки

представляват продажба на пряко притежаваните дялове на "Химимпорт" от по 23% в две дъщерни дружества. На 27 юни холдингът прехвърли пакетите си от по 150 хил. акции в "Кепитъл мениджмънт" и "ЦКБ риъл истейт фонд". Двете компании са акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), които по идея набират пари от пазара и ги влагат във вземания ("Кепитъл мениджмънт") или в имоти ("ЦКБ риъл истейт фонд"). Сделките бяха съответно за 7.77 млн. и 8.57 млн. лв., което прави чист приход от 16.3 млн. лв. за "Химимпорт". Тази сума изобщо не е за пренебрегване, като се има предвид, че цялата консолидирана печалба на холдинга за първото тримесечие е 32.2 млн. лв.

При това положение нормално цената по сделките буди леко подозрение. Досега с книжата на двата фонда няма сделки на пода на борсата, като целият капитал е разпределен между свързани с "Химимпорт" лица (виж графиката). Самият холдинг придоби участията си в двете дружества в началото на 2007 г. за по 526 хил. лв. (3.5 лв. за акция) от дъщерната си банка ЦКБ. Малко повече от година вече в ролята на продавач "Химимпорт" получи за същите акции цени от над 50 лв.

"Кепитъл мениджмънт" все пак развива дейност като има портфейл от вземания за 56 млн. лв. (предимно от свързани лица). Въпреки това при цената на сделката 51.8 лв. за акция съотношението й към счетоводна стойност (P/B) е 8.7 при средно за компаниите в SOFIX 3.3. Още по-фрапираща е ситуацията при "ЦКБ риъл истейт фонд", което според последния предаден отчет засега не притежава имоти, а при цена 57.1 лв. показателят P/B скача до космическите 41.5. Това означава или че купувачите са склонни да дадат сериозна премия в цената, или че има някаква друга, не чисто пазарна логика зад сделките. Подозренията за това се подклаждат и от това, че между новите собственици в двата АДСИЦ и "Химимпорт" има

Топли връзки

Според седмичния бюлетин на Централния депозитар купувач на 23.08% от капитала на "ЦКБ риъл истейт фонд" е "Техноимпортекспорт", чийто основен акционер "Блясък" ЕООД от 2003 г. насам е регистриран на софийската улица "Стефан Караджа" 2, където е централата на "Химимпорт". Освен това на 15 юни на общо събрание на "Техноимпортекспорт" е избран нов надзорен съвет, който се председателства от изпълнителния директор на "Химимпорт" Марин Митев, а в него влизат още Живко Жеков (член на надзорния съвет на "Химимпорт") и Венцеслав Евстатиев (собственик на свързваната с ТИМ телевизия "М-Сат"). Новият акционер в "Кепитъл мениджмънт" пък е "Бългериан милс", което също е регистрирано в централата на "Химимпорт". Освен това дружеството е дало под лизинг няколко зърнобази на компанията, обединила зърнения бизнес на "Химимпорт" - "Зърнени храни България". През 2006 г. "Бългериан милс" заедно с една от компаниите, влели се при създаването на агрохолдинга, съвместно печелят концесията на "Порт Балчик", което сега е изцяло под контрола на "Зърнени храни България".

Ако продавачът е свързан с купувачите, винаги изниква подозрението, че цената може и да не е реална. Един от вариантите е така да се прехвърлят средства от непубличния бизнес на групата в публичния холдинг и така парите да се превъртят през борсата. Друга възможна цел е печалбата на "Химимпорт" да се завиши, което да поддържа интереса към акциите му. Вследствие на световната криза книжата на холдинга поевтиняха с над 50% спрямо рекордните стойности от близо 18 лв. в началото на октомври миналата година.

Каквато и да е причината, подобни сделки винаги будят подозрения, че се прикриват други проблеми, още повече че за "Химимпорт" това не е за пръв път. В края на първото тримесечие на годината по подобен начин холдингът продаде участието си в "Каучук" на свързана с групата компания, с което си осигури около 14 млн. лв.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Счетоводството е добро :)
    Печалбата на ЦКБ за първото тримесечие се формира от една единствена сделка с Финанс Косултинг (също свързано дружество).

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    хахха
    • + 2

    и един тип преди време ме убеждаваше, че химимпорт била по-добра акция от Еврохолд.Булшиит

    хихи, добре,че не го покслушах и си взех еврохолдки :)

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-@
    Smeshnik
    • + 2

    Мисля, че е време за смени в надзора. Безочливо е отношението на Групата към инвеститорите. А се имат за национално отговорен капитал... Най-новата пирамида

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    амииии
    • + 2

    Керезов е бивш комсомолски секретар, ккаво да говорим повече
    Щяха да правят среща с инвеститорите
    не я направиха
    Врътки и то постоянни с цел за заблуждават хората
    време е за наказание и да разберат, че така не може
    Чудя се , кой купува въобще хима освен техните си фондове де
    да го прадават тоя хим на чужденци те ще го преструктурират
    това е една от най-грубите и мудни сруктури в бизнеса в България


    Монбат, Еврохолд твърдо ЗА.добър мениджмънт, добри идеи, срещат се се с миноритарите
    ок е
    обаче Хима е трагедия

    и ще има н(много рев там, дано не изгорят толкова много хора колкото си мисдля

    в понеделник чувдтавмче ще има, който свари, той превари :(


    Брраво на Капитал за смелостта.Крайно време беше.

    направете такава рубрика и разглеждайте такива дружества.Трябва натиск иначе ще продължават да лъжат


    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    лошавооо
    • + 2

    Лошооооо.И за Химимпорт и за Каолин.Но това е пътя за пречистване на БФБ.Ще има плюене в устите и така нататък.Каолин ще устоят на натиска/Буллборкърс са силни/, но като гледам,в Химпорт ще останат акционери само чужденци/при това не много умни/

    Аз лично мисля да се прехвърлям от Химимпорт, към Еврохолд/Монбат/както някой по-горе е написал/, защото след един два месеца още, Химимпорт със сигурност ще е паднал още.Продавам в понеделник и каквото такова.А е много вероятно Еврохолд/Монбат да си стоят на едно място или още по-вероятно, да са по-скъпи.Въпреки, че и Монбат с тези цени на оловото, мисля не емного добра идея в момента.


    Не е препоръка

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    никой
    • + 2

    сел Хим, бай Евроинс и Булстрад

    може и ПИБ


    А за Хима, нека най-после да го продават и да не се занимават повече тези момченца с неща от които не разбират


    Но, дано да не удари другите дружества спада на Хим, че вече ще се ядосам

    Капитал.Следете как се развиват нещата на БФБ другата седмица и направете и другата седмица репортаж

    хубава статия

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Лачев
    • + 2

    Ето това е една добра статия, "Капитал". Не искам да си мислите, че нещо се заяждам с вас. Браво на журналиста Николай Стоянов.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    bbb
    • + 2

    "Публичният холдинг на групата ТИМ "Химимпорт" явно разполага с брилянтно счетоводство, защото чрез едва две сделки на фондовата борса в края на юни успя да си осигури над 16 млн. лв. добавка към печалбата за тримесечието"

    "Сделките бяха съответно за 7.77 млн. и 8.57 млн. лв., което прави чист приход от 16.3 млн. лв. за "Химимпорт". Тази сума изобщо не е за пренебрегване, като се има предвид, че цялата консолидирана печалба на холдинга за първото тримесечие е 32.2 млн. лв"

    Последно приход или печалба или статия просто да се харесаме на шефовете. И нека да си спомним как и кое беше това дружество, което много лошо му се отрази една седмица сняг в отчета за първото тримесечие. А до ном.4 като бащата на Ивчо е бивш партиен секретар какво предлагаш да направим и говорим. И добра статия е когато направиш, някакво разсладване, а не сбит преразказ на седмичния бюлетин на Централния депозитар има разлика, но пък добрата страна , е че Ники Стоянов има червена точка.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    до ббб
    • + 2

    виж сега, мутри ли са тимаджийте-естествено
    могат ли да управляват добре дружествата си-не
    имат ли визия и въобще, доро корполативно управление-не
    излъгаха ли миноритарите с обещаната среща на инвеститорите-да
    излъгаха ли всички със зърнени храни-да
    това фатално ли се отрази на пазара-да, защото източи всичкия Кеш на ДФ-та и т..н.
    Статията може и да епреразказ, но пък ако журналиста направи разследзване, то щетрябва Хим-да бъде спиран за търговия, защото няма да има никой отляво мнооого дълго време.

    Царят е гол, не разбрахте ли вече всички.Щом се стигна до там и Капитал да пишат за врътките ва Хим, какво повече да говорим, просто няма смисъл.
    Има и добри дружества на БФБ и аз съм се насочил към тях.
    Мислете другия път повечко, когато им давате парите си на мутрите.Никой не ви е виновен.Само вие сте си виновни.

    Цярат е гол и бос.
    Браво капитал.

    Само така.Громете лошите мажоритари.Първо Банев, сега Митев и Каменов, време и за следващия-да подскажа ли-Захариев?
    Пиште за тях и дано повечко хора се осъзнаят, че само тези с добро корпоративно управление има шанс.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    ей
    • + 1

    някой няма ли да ми каже сега, че хима са подценени хахахахахахахахаха

    п/е ако им махнеш тези врътки сигурно е има няма 40-50 хахахахаххахахха


    ай не мъ занимавай с глупости

    хахахахахахахахха

    Нередност?
Нов коментар