Банкери търсят печалба

Финансовите институции започват да виждат оптимистични сигнали насред лошите данни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Картината на българския банков пазар напоследък е в мрачни краски. Замръзналото кредитиране след прескъпо привлечените депозити миналите години свива лихвените маржове, от които банките по идея печелят. Забавящата се икономика и растящата безработица водят след себе си все повече и повече несъбираеми кредити. А като капак на всичко и съседна Гърция, която е основен търговски партньор и чиито банки държат около 1/4 от банковата система на България, е практически във фалит.

Резултатът не е изненадващ. Според данните на БНБ реализираната печалба в банковата система за първото тримесечие на 2010 г. е с цели 37.5% по-малко в сравнение с година по-рано (виж таблицата). Освен това една четвърт от кредитните институции приключват тримесечието със загуби, а активите на почти една трета от тях са се свили за последната година.

Почти като в картина на сюрреалист обаче детайлите могат да са порта към един съвсем различен свят. Официалната статистика на БНБ дава достатъчно числа, колкото да е защитима от обвинения в непрозрачност. Но и пропуска достатъчно, така че да не могат да се хванат някои (често нелицеприятни) нюанси. Така всеки може да вижда в тях каквото поиска.

В сумрака на загубата

Едно от нещата, за които БНБ не дава съвсем пълни данни, е доколко адекватно провизира всяка банка. Именно провизиите, които финансовите институции заделят срещу евентуални загуби от необслужвани кредити, са основната причина за стопяването на печалбите. Само за последната година направените провизии в сектора са се увеличили със 75.7% и вече са на обща стойност 2.3 млрд. лв.

В неформални разговори представители на сектора посочват, че редица банки използват различни методи, за да не заделят провизии в пълен размер, като по този начин показват по-добър резултат от реалния. Именно финансовите институции, които отчитат значително по-малко провизии от средното за сектора, са сред малкото, които показват ръстове на печалбата. До голяма степен какви провизии и обезценки на активите ще направи една банка зависи от вътрешните й правила за оценка на риска. Все пак според банкери не е редно различията да са толкова големи. Те обясняват че има начини по просрочени заеми да не бъде отчитана загуба - например ползват се раздути оценки на обезпеченията по кредитите (обикновено недвижими имоти). Ако стойността на обезпечението е по-висока от размера на вземането, няма нужда от провизиране. За целта е нужно единствено да се прибегне до услугите на оптимистичен оценител.

От началото на кризата банките с български собственици традиционно правят по-ниски обезценки и съответно резултатите им остават почти непокътнати. Контролираната от Цветан Василев Корпоративна банка отчита 21 млн. лв. печалба за първото тримесечие, което е 20% ръст спрямо предходното. В същото време това е най-агресивната институция по отношение на търговския кредит, който е нараснал с близо 22% за последната година (докато при повечето големи банки има свиване или ръст от 1-2% - вижте таблицата). Това става при скромните 1.8 млн. лв. обезценки. За сравнение съпоставимата по размер СИБанк отчита обезценки за 6.7 млн. лв. За същото тримесечие ЦКБ (собственост на "Химимпорт") е с нулеви обезценки, а Инвестбанк (собственост на Петя Славова) за пръв път ревизира по-сериозно активите си и закономерно излиза на загуба от близо 4 млн. лв.

По изчисления на банкери, към края на март недопровизирането в системата е за около 50 млн. лв., но това е по-скоро оптимистична оценка. Междувременно официалната статистика сочи, че влошаването на портфейлите продължава, като в края на първото тримесечие експозициите с просрочие в обслужването над 90 дни вече са 7.3% от обема на брутните кредити в системата (без тези за кредитни институции) спрямо 3.2% година по-рано. Според редица международни и местни анализатори пикът в просрочията предстои и се очаква именно през тази година. Икономистите от италианската Unicredit Group например прогнозират, че до 2011 г. загубите на българските банки от отписване на активи ще достигнат 3.7 млрд. лв. Това ще подбие капиталовата база в системата и допълнително ще ограничи финансовите институции във възможностите им да отпускат кредити, освен ако не си набавят капитал. В същото време при депозитната война през миналата година обаче банките привлякоха доста скъпо ресурс и единственият начин да ограничат загубите си е да кредитират.

Влошаването на портфейлите съвсем не е единственото предизвикателство пред финансовите резултати. "За свиване на печалбите допринасят и намалените нетни лихвени приходи в резултат на ограничената кредитна активност и стопанска активност в страната, от една страна, а от друга наблюдаваното увеличение на спестяванията от домакинствата", обяснява Емил Ангелов, заместник главен изпълнителен директор на Банка Пиреос България. По думите му, заради намалената в резултат на кризата стопанска активност са се свили и нелихвените приходи в сектора – например постъпленията от такси и комисиони, както и печалбите от валутни операции.

Странен оптимизъм

На този фон оптимистичните настроения на част от представителите на сектора, включително и на БНБ, макар и да са доста умерени, изненадват. Повод за тях според банкерите дават подобряващите се през последните месеци макроданни. От МКБ Юнионбанк например прогнозират до края на годината бавно възстановяване и леко подобрение на икономическата ситуация, което би довело до намаляване на лошите заеми, по-добри резултати за банките и известно облекчаване на условията за кредитиране.

"Напоследък се появяват някои положителни сигнали в икономиката - например повишаване на износа за пети пореден месец, на вноса за втори пореден месец, както и спад на безработицата за втори пореден месец", коментира и Стефан Иванов, управляващ директор на Citibank за България. В допълнение той напомня, че според анализаторите на Citi се очаква голяма част от основните търговски партньори на страната – Германия, Италия, Русия, както и Европейският съюз като цяло – да реализират положителен ръст през годината, а това да даде тласък и на България. "Въпреки че финансовата зима не е отминала, бих се осмелил да кажа, че най-суровият период е зад гърба ни", посочва Иванов.

Банкерите подчертават, че тези прогнози са в сферата на хипотетичното. Пестеливи са в очакванията си за развитието на сектора. Според Стефан Иванов и през тази година печалбите на кредитните институции ще намалеят драстично, въпреки че финансовият резултат на сектора като цяло ще остане с положителен знак.

Умерени са прогнозите и по отношение на дългоочакваното размразяване на кредитирането. Според представителите на сектора ръстът в обемите на предоставяното на бизнеса и населението финансиране ще е от порядъка на няколко процента, като нарастването ще е в зависимост от увеличаването на депозитната база. Остава и уговорката, че основен фактор за по-сериозното активизиране на кредитната дейност ще е стабилизирането на икономиката.

"Ако, както сме склонни да вярваме, перспективите за подобряване на икономиката се осъществят до края на годината, а нивата на безработицата започнат да намаляват значително, търсенето на потребителски кредити може да се ускори и да доведе до повишаване на банковите кредити", обяснява и търговският директор и зам.-председател на Управителния съвет на "Сосиете Женерал Експресбанк" Бертран Козароло.

От своя страна Емил Ангелов очаква да продължи съживяването и в сегмента на бизнес заемите. "Най-търсените продукти ще са кредитите за оборотни средства – те ще помогнат на компаниите по бърз и ефективен начин, особено след като експортно ориентираните предприятия започнаха да увеличават своята продукция", посочва той. По думите му банките са склонни да финансират и инвестициите в недвижими имоти, тъй като те са по-сигурни в дългосрочен план. "Друга тенденция може да се окаже финансирането по европейските проекти, когато бенефициентът се очаква да има собствени ресурси", допълва Ангелов.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 9
    • + 9

    Банкерите не търсят печалба, те винаги са на печалба, затова са банкери....
    ------------------------------
    виж "трудовият народ" да внимава дали ще си намери паретата в банката в която ги е оставил или ще трябва да ги гони по Елада.... и мойте хора от МВФ "обърнаха на внимание"......
    ------------------------------
    После да няма хър мър не съм чул като през 1997......... гювеч йок в криза сме....

    Нередност?
  • 2
    menteto avatar :-|
    Syuelymancho Assanoff Osmanoff
    • - 10
    • + 8

    До коментар [#1] от "boby1945":
    ---------------
    боби , не съм съвсем съгласен с теб - доста пари похарчиха ЗА кризата но е време да започнат да си прибират "инвестициите"

    Снощи имаше интервю с Иван Гарелов по повод събитията в Гърция и на въпрос на журналиста:
    "Защо тук никой не реагира,при положение че сме поне 5 пъти по-зле" , той отговори:
    "има народи които си защотават смело интереса и други които предпочитат робството"
    ---------
    Банките пак ще печелят здраво - защото ние го искаме!
    Всичко е едно Хоро , зависи кога се хванеш - Банките ВИНАГИ влизат Първи и Първи излизат от хорото !
    Робите правят обратното - за това са роби - купуват скъпо и не купуват евтино !

    Нередност?
  • 3
    flasha avatar :-|
    Flasha
    • - 1
    • + 5

    ЗА "ВИСОКИТЕ ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ" ПОГЛЕДНЕТЕ И РАЗЛИКИТЕ :

    БАНКА "ПИРЕУС"-БГ :http://www.piraeusbank.bg/ecportal.asp?id=242806&lang=1&nt=98&sid=

    БАНКА "ПИРЕУС"-РУМЪНИЯ :http://www.piraeusbank.ro/Persoane-Fizice/Credite/Credite_Imobiliare_/Creditul_Casa_Prosper.html

    http://www.raiffeisen.ro/noutati/campanie-promotionala-la-creditele-garantate-cu-ipoteca -"РАЙФАЙЗЕН-РУМЪНИЯ

    http://rbb.bg/bg-BG/Private_Customers/01_Financing/01_potrebitelski/0_promotion/ - РАЙФАЙЗЕН - БГ

    Нередност?
  • 4
    danvel avatar :-|
    Daniel Velitchkov
    • + 3

    А руснаците говорят, че почвало голямо печатане на пари и златото било най перспективно като вложение, в Абу-Даби и на гарата във Франкфурт имало автомати за злато, както кафе-автомати??? http://forum.camru.org/index.php?PHPSESSID=2d3105319ab4d9d72f4d652dca119dfa&topic=149.msg411#msg411

    Нередност?
  • 5
    vladimiryosifov avatar :-|
    Владимир Йосифов
    • + 2

    Експлузивна оферта :

    Българин продава апартамент в София на булевард Девети септември
    С изглед към по-светло бъдеще.
    Паркетът е в отлично състояние.

    обща площ : 100 м2.
    истинска цена : 1.2 тройунция злато с проба 999,9/1000 / кв.м.

    Цената подлежи на проверка и претегляне в БНБ.

    Златото ще се съхранява в трезор на Българска банка.

    Данъците и таксите по сделката ще се платят в български лева от клиентите

    Нередност?
  • 6
    plamen1967 avatar :-|
    plamen1967
    • + 2

    Г-да аз съм с годишен лихвен процент EURIBOR + Надбавка сключен Март 2007, но от 1 Ноември 2008 Булбанк едностранно промени метода в разрез на договора ми и чл.58 ал.1 т.2 и чл.59 т.2 на Закона за Кредитните институции добавяйки, компонента "Премия" определен от УП на Булбанк.
    И тотупкване на Българския Закон от Италианска Банка остава ненаказано вече 2 година от Българските Институции.
    Питам г-н Искров - Управител на БНБ, ако Вие отиде в Италия и нарушите закона им, дали ще останете безнаказан. Защо Италианската Уникредит остава ненаказана въпреки много бройните становища на г-н Румен Симеонов Подуправител на БНБ и г-н Тимнев, че същата е нарушила редица членове на Закона за кредитните институции.
    Ето го официалното становище на БНБ за Закононарушенията на Булбанк. Който иска да се запознае с това писмо, да се обърне до БНБ за достъп до него.
    Изх.Н: 1748-0296/20.05.09г. Подписано от г-н Р.Георгиев и г-н Тимнев.
    Искам да попитам нещо,...
    Прочитане на целия коментар кой от нашите храненици стои зад тази Италианска банка и сучи от две цицки и защитава вместо нашите интереси интересите на чужда банка в Б-я.
    http://www.facebook.com/group.php?gid=118503631508052

    Нередност?
  • 7
    cheta avatar :-P
    cheta

    Чета статията, чета и коментарите - от къде възниква тази пролука или разминаване? Както и да е: текстовете са интересни за читатели и журналисти, надявам се.

    Нередност?
Нов коментар