Moody's свали рейтинга на три френски банки

Оценката на BNP Paribas, Societe Generale и Credit Agricole е намален с една степен, заради влошената икономическа среда

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рейтинговата агенция Moody's понижи рейтинга на френските банки BNP Paribas, Societe Generale и Credit Agricole, заявявайки, че тяхната кредибилност е пострадала от влошената среда, в която работят европейските банки.

Moody's намали рейтинга на дългосрочния дълг на BNP и Credit Agricole с една степен до Aa3. Този на Societe Generale за дългосрочен дълг също беше понижен с една стъпка - до A1.

Понижението е продиктувано от затрудненото финансиране на банките в еврозоната, както и влошаването на икономическите перспективи, отбелязва агенцията, цитирана от CNBC.

Късно вечерта в четвъртък Европейският банков орган (EBA) оповести резултатите от новите стрес тестове на банките в еврозоната, които показаха капиталов недостиг от 115 млрд. евро. Това е повече от предварителните очаквания, оповестени през октомври.

Moody's заявява, че рейтингите отчитат факта, че трите френски банки могат да ползват държавна подкрепа, ако кризата продължи да се влошава.

И трите банки са предприели програми за продажба на техни активи, с които да намалят нуждата от външно финансиране. Но тъй като много европейски банки правят същото в момента, те едва ли ще могат да получат сумите, на които се надяват от продажбите, отбелязва Moody's.

Френските банки ще се нуждаят общо от 7.3 млрд. евро допълнителен капитал, за да посрещнат новите капиталови изисквания към средата на 2012 г. Това е по-малко от очакваните 8.8 млрд. евро, оповестени през октомври.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavel_lazarov avatar :-|
    Павел Лазаров
    • + 2

    Михалев и редакцията на Капитал,
    Намирам, че е много по-удачно да използвате фразата "... доверието в тях е пострадало от..." , вместо непонятното за мнозина "... тяхната кредибилност е пострадала от..."

    Нередност?
  • 2
    pavel_lazarov avatar :-P
    Павел Лазаров
    • + 2

    Хубаво е да знаете, че именно тези са банките, напомпали скришно(!) до такива невиждани нива гръцкия външен дълг. Дали не се задава фалит на южната ни съседка?...!?

    Нередност?
Нов коментар