ЕЦБ може да възобнови програмата за изкупуване на облигации

Според икономисти малка е вероятността банката да предложи отново евтини тригодишни заеми

ЕЦБ пусна евтини тригодишни заеми за близо 1 трлн. евро.
ЕЦБ пусна евтини тригодишни заеми за близо 1 трлн. евро.
ЕЦБ пусна евтини тригодишни заеми за близо 1 трлн. евро.    ©  Alex Domanski
ЕЦБ пусна евтини тригодишни заеми за близо 1 трлн. евро.    ©  Alex Domanski
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската централна банка (ЕЦБ) е по-вероятно да възобнови програмата си за изкупуване на държавни облигации на страните от еврозоната отколкото да предложи нов пакет от евтини тригодишни кредити. Това прогнозират 22-ма икономисти, до които Bloomberg се е допитала. 17 от анкетираните очакват ЕЦБ да възобнови програмата си за покупка на дългови книжа (Securities Markets Program), само един смята, че банката ще предложи отново тригодишни нисколихвени заеми. А девет са отговорили, че монетарната институция ще предложи по-краткосрочни заеми в рамките на 1-2 години.

До едно време

Преди дни президентът на ЕЦБ Марио Драги за пореден път подчерта, че извънредните мерки като тригодишните нисколихвени заеми към банките са с временен характер. Той допълни, че наливането на 1 трлн. евро във финансовата система е предотвратило тежка кредитна криза и двете операции на банката по предоставяне на евтиното финансиране до голяма степен са подпомогнали да не се свие кредитирането в еврозоната.

Липсва консенсус

Пазарите калкулират вероятността ЕЦБ да възобнови програмата за изкупуване на държавни облигации, но това няма да се случи в близо бъдеще, смята главният икономист, отговарящ за еврозоната в BNP Paribas, Кен Уотрет.  Причината е, че трудно ще постигне консенсус сред членовете на управителния съвет на банката за покупката на държавен дълг, допълва той. Покупките на държавен дълг разделиха съвета, като германските представители бяха категорични, че така се размива линията между монетарната и фискалната политика.

За  и против

Главният икономист на Societe Generale в Лондон Деймс Никсън смята, че програмата за дългосрочно финансиране на ЕЦБ е вредна за банките и това е причината тя да не работи. Той е на мнение, че друга няма да има. Въпреки коментарите на икономистите снощи късно вечерта един от членовете на борда на ЕЦБ, испанецът Жозе Мануел Гонзалес-Парамо каза, че програмата ще продължи да работи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgi4444 avatar :-|
    georgi4444

    сигурно лошите кредити ще надхвърлят бързо 10 млрд и при това безхаберно правителсто, и при изтеглили капиталите си чужди банки, може да се очаква банкова криза в която ще изгорят депозитите. Фонда за гарантиране на депозитите е малък, банките трябва 7 години да стоят без печалби и ще предпочетат да фалират да пада борда и да се печатат пари.

    Нередност?
  • 2
    vyrnym.izezo avatar :-|
    vyrnym.izezo

    сбогом Саркози, привет еврооблигации:Д

    Нередност?
Нов коментар