🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Кредисимо" ще раздаде 1.3 млн. лв. за дивиденти

Сумата е част от миналогодишната печалба на дружеството за бързи кредити

Кредисимо - бързи кредити, кредит
Кредисимо - бързи кредити, кредит
Кредисимо - бързи кредити, кредит    ©  Красимир Юскеселиев
Кредисимо - бързи кредити, кредит    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от младите компании за борсата - "Кредисимо", ще раздаде общо 1.3 млн. лв. като дивидент на акционерите, стана ясно след общото им събрание. То е проведено на 14 юли и на него е решено част от миналогодишната печалба на дружеството за бързи кредити да се раздаде между акционерите. Тя е общо 5.166 млн. лв., от които 3.87 млн. лв. ще останат като резерви. За дивидент ще са останалите пари. Това прави по 0.26 лв. брутно на акция.

Изплащане на парите

Право да получат дивидент ще имат акционерите, вписани като такива до 14 дни след общото събрание, или до 28 юли. Все още не е обявена началната дата за превеждане на парите – плащането трябва да започне до три месеца. Клиентите с подсметки при инвестиционен посредник ще получат парите си по тях. Останалите ще могат да ги вземат през клоновете на Банка ДСК или в централния офис на дружеството.

'Кредисимо" е една от най-новите публични компании. Тя беше листвана на Българската фондова борса през май миналата година, само с вторично предлагане на акции, без да набира капитал. Няколко месеца по-късно акционерният капитал беше удвоен чрез увеличение с част от печалбата за минали години и стана 5 млн. лв.

Всички акции се търгуват на БФБ, но с тях няма много сделки. Последната им цена е 11.50 лв. Основните акционери в "Кредисимо" са Сокол Янков (30.83%), Коста Кънчев (28.33%), Асен Бенев (25.83%) и "Адвенкос" (15%), което е представлявано от Константин Кръстев.

Нова компания

Преди няколко дни от "Кредисимо" обявиха, че БНБ е регистрирала дъщерната им компания "Ай тръст". Тя е с разрешение да сключва гаранционни сделки, да придобива вземания по кредити и други форми на финансиране като факторинг. Другата дъщерна компания на "Кредисимо" е "Глобекс колект". Тя се занимава със събиране на вземания, предимно такива на дружеството майка. Фирмата за бързи кредити ползва услугите и на други колектори – в началото на годината обяви, че ще прехвърли портфейл от кредити на "ЕОС Матрикс", които да събират просрочените вземания.

За цялата минала година "Кредисимо" има 5.166 млн. лв. неконсолидирана печалба, с 84% ръст спрямо 2013. Приходите са се увеличили с 69% до 13.88 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар