🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борсов мач за български имоти

Британският милиардер Джо Люис търси плацдарм за инвестиции в България

Логистичен парк Варна ще бъде първият завършен проект на BPD в България
Логистичен парк Варна ще бъде първият завършен проект на BPD в България
Логистичен парк Варна ще бъде първият завършен проект на BPD в България
Логистичен парк Варна ще бъде първият завършен проект на BPD в България
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Кое е общото между недвижимите имоти в България и футболиста Димитър Бербатов? Доскоро отговорът беше, че стават все по-скъпи. Актуалният вариант вече е: британският милиардер Джо Люис. Собственикът на отбора на Бербатов се прицели и в българския пазар на недвижимости. Той направи опит за враждебно изкупуване (hostile takeover) на фондa за инвестиции в недвижимости Bulgarian Property Developments (BDP), който е листван на Лондонската фондова борса. Засега обаче Люис се размина с победата, защото не получи контрол над дружеството, а остана с дял от 25 процента.

Нападение и защита

Компанията на Люис Windsorville Investments започва да изкупува акции на фонда още в началото на 2007 г., като постепенно натрупва 25.9% от капитала му. В края на декември отправя оферта към останалите инвеститори да закупи още 25%, като по този начин придобие контролния пакет. Направената оферта е за 64 пенса за акция (което означава, че цялата компания е оценена за 69 млн. британски лири), като по същото време книжата на BPD се търгуват по 58 пенса, тоест предложението на Люис е 12% над борсовата стойност. Windsorville обаче поставя условие, че ще купуват единствено ако успеят да съберат желаните 25% - иначе офертата е невалидна. Планът на Люис включва и последваща оферта на друга цена за останалите 50%, ако придобие контрола над компанията.

Въпреки привидно атрактивното предложение на Windsorville бордът на директорите на фонда съветва институционалните си инвеститори да не продават, позовавайки се на пазарен анализ, направен от консултантската компания Colliers CRE. Според експертната оценка в момента нетната стойност на активите е между 75 и 90 пенса за акция, тоест цялата компания струва между 81 и 96.3 млн. британски лири.

Греда

Предложението на Люис беше валидно до 18 януари, като беше прието от собствениците на едва 0.6% от капитала на дружеството. "Колкото и институционалните инвеститори във фонда да бяха изкушени от офертата, особено в момент когато заради световната финансова криза се търси кеш отвсякъде, те не продадоха. Това беше и най-големият комплимент за нас, мениджърите, че смятат тази инвестиция за стратегическа", коментира случилото се управляващият директор за България на Bulgarian Property Developments Филип Пашов. Собственици на акции в компанията са големи институционални британски и американски инвеститори, а интересите им са средносрочни или дългосрочни, казва мениджърът.

"Джо Люис е хитър играч. Виждайки, че ипотечната криза ще се задълбочава, добре беше пресметнал, че институционалните инвеститори ще търсят панически кеш и ще са склони да продават и на малко по-ниски нива", обясни Пашов.

Той допълни още, че обяснението, което са получили от страна на Windsorville Investments защо искат да придобият фонда, е било, че холдингът търси платформа за инвестиции в България. Според Пашов интересът на британския милиардер да инвестира в България не се ограничава само в областта на недвижимите имоти, а по-скоро се търси вече работеща структура, с която да започне бизнеса си в страната.

Тепърва ще става ясно какво следва оттук нататък. По правилата на лондонската борса, след като една компания е направила неуспешен опит да превземе друга, тя няма право на същото упражнение, преди да минат поне шест месеца.

"В момента най-големият акционер е Джо Люис и ние трябва да защитим интересите му. Предстоят дискусии как да развиваме бизнеса по-нататък. Необходимо ли е да променяме стратегията и как точно", обясни Пашов. Той даде пример с потенциална нова ниша на фонда - активи на закъсали финансово български строителни предприемачи, които да бъдат купени.

"Изкупуванията на компании е първият индикатор, че един пазар се развива. Моето мнение е, че България навлиза в един трети етап. След като мина периодът на натрупването на капитали, започна да отшумява и борсовата еуфория, сега логично следва процесът на сливания, поглъщания и консолидация на компании от един бранш", споделя вижданията си Пашов.

На терена

BPD e първият фонд за инвестиции в България, набрал капитали на Лондонската фондова борса. Дебютът е в началото на 2005 г. За четири месеца компанията набира 7 млн. евро. "Инвестирахме ги бързо и агресивно, предимно в София и основно в земя", разказва Пашов. Като пример той дава парцели около летището: "Не е нужно да си гений, за да разбереш, че цената на земята около летището в София ще се вдига."

Първите седем милиона са вложени в рамките на 9 месеца. След това компанията отново се обръща към инвеститорите на борсата, като този път събира 50 млн. евро в рамките на 12 работни дни. "Колкото повече пари събираш, толкова по-лесно ги намираш",обобщава опита си Пашов. Следва още едно увеличение на капитала през май 2006 г. с нови 35 млн. евро. "Не търсихме повече, защото за нас не е водещо да управляваме голям портфейл, а да набираме често и да се отнасяме коректно към инвеститорите си. Когато приключим да инвестираме тези средства, отново ще се върнем на пазара", допълва мениджърът.

В момента дружеството има в портфолиото си няколко терена в София, по-големите градове в страната и в някои планински курорти (виж карето). Нито един от проектите не е завършен, като в най-напреднала фаза е изграждането на два логистична парка във Варна и Плевен. В някои от проектите BPD има съдружие с други български предприемачи, като например строителната компания "Галчев инженеринг" и местния фонд за имоти "Феърплей".

"За да е устойчиво едно портфолио, то трябва да разпределено в различни видове проекти, в различни градове и най-вече в различен стадий на развитие. Когато един обект е завършен и пълен с наематели, той става източник на приходи за финансиране на друг, който в момента се изгражда, а трети е все още на етап на окрупняване на земя. Така, каквото и да става с тренда на пазара, или се печели от ренти, или се печели от строителство и продажба, но при всеки случай се печели", обобщава Пашов.

Като доказателство за успешната стратегия той сочи интереса на бизнесмен от ранга на Люис. "Този тип инвеститори са изключително внимателни, но в същото време обичат добре преценения риск. Те не се движат с тълпата и докато другите се паникьосват и продават, те купуват евтини компании с перспектива за растеж", смята българският мениджър.

Кой е Джо Люис

Роденият в Лондон Джо Люис дължи голяма част от богатството си на валутните пазари. След като поема ресторантьорския бизнес на семейството си в Лондон, той развива голям интерес към валутните спекулации и става един от най-големите играчи. През 70-те години Люис се мести на Бахамите, откъдето в момента ръководи бизнес империята си. Натрупаните печалби основно инвестира чрез холдинговата си група Tavistock, която контролира над 170 компании в различни сектори - недвижими имоти, финансови услуги, енергетика и потребителски стоки. От няколко месеца Люис е най-големият индивидуален акционер в инвестицонната банка Bear Sterns. Сред големите му активи са 3600 акра земя на Бахамите и 8000 акра във Флорида. Може би най-популярната му собственост е британският футболен клуб "Тотнъм", където играе и българската звезда Димитър Бербатов. Състоянието на 68-годишния Люис се оценява от списание Forbes на 2.5 млрд. долара.

Някои от проектите на BPD

* Индустриален парк Варна- 50\50 с Fairplay

* Комършал парк София - бивш завод в квартал "Хладилника", изграждането трябва да започне през 2008

* Търговски парк Пловдив - 50\50 с Fairplay

* Търговски център Плевен - съвместено с Fairplay и Sofia Estates

* Земя около летище София - 37.9 декара

* Терени до източната част на околовръстния път на столицата - 92.5 декара

* Индустриален парк Русе - проект за 9 млн. евро

Все още няма коментари
Нов коментар