Цените на зелено на имотите в София изпревариха тези на готови жилища

Квадратен метър в строеж е достигнал 1019 евро през третото тримесечие

Кварталите, където новото строителство средно се продава по-скъпо от завършеното преди края на 2015 г., са центърът, "Изток", "Изгрев", "Младост", "Манастирски ливади", "Сердика", "Люлин" и "Надежда"
Кварталите, където новото строителство средно се продава по-скъпо от завършеното преди края на 2015 г., са центърът, "Изток", "Изгрев", "Младост", "Манастирски ливади", "Сердика", "Люлин" и "Надежда"
Кварталите, където новото строителство средно се продава по-скъпо от завършеното преди края на 2015 г., са центърът, "Изток", "Изгрев", "Младост", "Манастирски ливади", "Сердика", "Люлин" и "Надежда"    ©  Мария Съботинова
Кварталите, където новото строителство средно се продава по-скъпо от завършеното преди края на 2015 г., са центърът, "Изток", "Изгрев", "Младост", "Манастирски ливади", "Сердика", "Люлин" и "Надежда"    ©  Мария Съботинова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Средната цена на жилищните имоти в строеж (преди получаване на акт 16) е по-висока от тази на вече готовите, изградени преди края на 2015 г. жилища данни, показват данни на строителната компания BLD за изминалото тримесечие. Проучването й сочи, че средната цена на зелено е достигнала 1019 евро за кв.м в сравнение с 868 евро за кв.м за жилища с акт 16. През последното тримесечие кварталите, където новото строителство средно се продава по-скъпо от завършеното преди края на 2015 г., са центърът, "Изток", "Изгрев", "Младост", "Манастирски ливади", "Сердика", "Люлин" и "Надежда" (виж инфографиката).

Предимствата на новите проекти

Според инвеститорите купувачите предпочитат нови жилища главно заради възможността на собствениците да планират вътрешното разпределение още в етап на строителство, което според BLD излиза сравнително по-евтино от всяка трансформация във вече готово жилище. Допълнителен фактор в полза на новите сгради е доброто състояние на общите части и липсата на нужда от основен ремонт. От голямо значение се оказва и наличието на гараж, посочват още от инвестиционната фирма. "Нивата на гаражите в качествените обекти ново строителство се движат между 10 000 и 14 000 евро", посочва изпълнителният директор на BLD Димитър Савов.

Според Младен Митов, мениджър "Пазарни проучвания и анализи" в агенция "Явлена", поради липсата на нов продукт в годините на кризата сега интересът към този тип жилища е голям. "Това е и причината те да се предлагат около и над средните пазарни цени. Над 70% от новите проекти са малки и се реализират почти веднага след започването на строителството, но по-крупните проекти са по-малко, така че в определени случаи по-високата цена за тях е оправдана", обяснява Митов. Въпреки всичко той уточнява, че купувачите все още са предпазливи да купуват на зелено и изчакват получаването поне на акт 15 - етап, на който и банките са склонни да отпуснат кредитиране.

Според консултанта подобна на ситуацията в София е и тази във Варна и Бургас, където се е усещала липсата на ново строителство в последните години. "Различен обаче е пазарът в Пловдив, където инвеститорите не са спирали да изграждат нови проекти и към момента няма изненади в цените", коментира Митов.

Профил на купувачите

Според BLD aктивните купувачи на пазара в момента се разделят в две основни групи. В едната са тези, които купуват първо жилище, а в другата - клиенти, които търсят промяна в качеството на живот. За първите съотношението цена - качество е водещо и избират нов дом в рамките на бюджет според първоначално определени критерии, сред които са квартал, инфраструктура и транспорт, близост до училища. "Втората група купувачи са тези, които търсят въз основа на много по-детайлни критерии - разположение на сградата в самия квартал, поддръжка на заобикалящата среда и дори профил на съседите. Именно активността на клиентите от втората група стои в основата на все по-високите цени на имотите на зелено", коментира Савов.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • - 1
    • + 5

    Доста глупав мат'рял. Но пък сигурно заглавието и глупостите под него може да навият някого.

    Нередност?
  • 2
    vts1475133121507025 avatar :-|
    ivan karagiozov
    • + 4

    Поне тази седмица не видях такова нещо. В центъра жилище с акт 16 върви над 1100 евро метъра.

    Нередност?
  • 3
    the_core avatar :-|
    The Core
    • + 3

    В момента на започване на стоителството строителните фирми гледат да се "отърсят от риска" и продават "на зелено" бъдещите апартаменти. Но не на крайни клиенти, а на "хора с пари" - наркодилъри с кеш, дребни политици с черни пари, както и фирми за недвижими имоти, които работят отвъд границата на "светлия бизнес". При последваща продажба на краен клиент цената е вече с 20% нагоре! Отделно на акт 15 строителят сключва и заем с някоя банка, което после изведнъж се оказва проблем за крайните купувачи... Много, много сенчест и измамен бизнес....

    Нередност?
  • 4
    madcat avatar :-|
    madcat
    • + 4

    В България няма статистики за реалните цени на които се извършват продажбите на "имотите". Всичките цифрички по "статистиките" са само средни стойности на обявите за продажба. А цените по обявите нямат никакво значение!

    Нередност?
  • 5
    Slick avatar :-(
    Slick
    • - 1
    • + 3

    Малко стъкмистика. Явлена специално са доста некоректна агенция, лично на мен се опитаха да ми продадат някакъв измислен апартамент. Няма как да повярвам и на едно число от това, което са написали.
    Съжалявам.

    Нередност?
  • 6
    juliof avatar :-|
    juliof
    • - 1
    • + 6

    Кой го помпи тоя балон не знам?
    Сферата ми на дейност е такава, че имам информация за десетки хиляди апартаменти в София.
    Който иска да вярва, но поне 15-20 % от жилищата в София са празни...без оглед на квартала.
    Вече няма голям наплив за Столицата, защото хората се ориентираха към Западна Европа (кой ще работи като продавачка за 700лв, вместо да изкарва Евро?); Голяма част от жителите имат по 2-3 имота; много хора живеят и работят в чужбина; строителството продължава?????
    И на този фон се цитират някакви статистики как народа купува яко, че и цените на имотите не на шега тръгнаха нагоре??
    За да не ме обвини някой в нещо, аз интерес нямам живея си в горе долу прилично собствено жилище в нормален район на София.

    Нередност?
  • 7
    nikolayrangelov avatar :-|
    Николай Рангелов
    • + 4

    До коментар [#6] от "juliof":

    Вероятно си горе-долу прав за статистиката. Аз съдя за нея по блока, в който живея - също има абсолютно празни апартаменти.
    Имай предвид обаче, че са на хора, които най-вероятно никога няма да ги пуснат под наем, а и трудно ще се решат да ги продадат. Така, че реално жилищата са извън пазара.
    Движещата сила според мен са желаещите да сменят жилищата си с по-ново или по-голямо. Реално, в средносрочно бъдеще, голяма част от жилищата (отначало първите панелки) ще започнат да стават все по-непривлекателни за живеене (защото никой няма да направи цялостен ремонт на блока), ще се обезценят, пазара ще се наводни с тях заради естествената смъртност на обитателите им... И малко по малко жилищния фонд ще се смени. Въпреки, че панелките няма да "паднат", ще останат полупразни.
    Та, смятам, че процеса на строене на нови жилища и търсенето им няма да спре или намалее драстично.

    Нередност?
  • 8
    ichopov avatar :-|
    Ivan
    • - 3
    • + 3

    Всеки хейтър дето пише глупости без данни, статистика или опит в областта - вижте цените на наемите.
    Хора, които са негативно настроени към страната винаги ще говорят глупости и ще хейтят, когато видят нещо позитивно/добро. Цените ще растат и още защото София и България са аутсорсин център номер едно в Европа. Има много работещи и града е пълен с хора, които искат да си купят жилище или да живеят тук под наем.

    Нередност?
  • 9
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 1

    Цените на жилищата на зелено не са нормални и са такива защото има търсене но няма предлагане,пазара е в такъв момент и е небалансиран,строителните предприемачи се възползват от това и ги надуват .Момента е изключително неподходящ за покупка ,още повече че банките искат да набутат ипотечни на уж ниски лихви но помнете че до няколко години палачинката ще се обърне защото паричната политика е такава за да се инвестира и да се прави бизнес а не да се купуват имоти.
    След промяната на лихвите след около 5 години кредитите ще станат скъпи и този който тегли сега ще бъде попарен а банката не и дреме тя нишо не рискува.Пазара на имоти в момента се движи от спекула и е много свит.
    Друг момент е че когато цените на имотите се изстрелят нагоре но за кратко време както е сега това говори за изкуствено завишени цени и нереален пазар,това не са естествени пазарни процеси.
    Помнете че вие тези които купувате движите цените,спрете ли да купувате на тези цени до 6 месеца или година след отлив всичко се коригира.
    Продължавате ли да купувате на тези цени сами ссе вкарвате в кошарата.

    Нередност?
Нов коментар