🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още едни желаещи да строят небостъргач в София

Група пловдивско-джебелски строителни предприемачи с планове за 90-метрова сграда в "Дружба 2"

По замисъл бъдещият небостъргач е по протежението на бул. "Копенхаген" , с тясна част към локалното на бул. "Цариградско шосе" (вдясно)
По замисъл бъдещият небостъргач е по протежението на бул. "Копенхаген" , с тясна част към локалното на бул. "Цариградско шосе" (вдясно)
По замисъл бъдещият небостъргач е по протежението на бул. "Копенхаген" , с тясна част към локалното на бул. "Цариградско шосе" (вдясно)
По замисъл бъдещият небостъргач е по протежението на бул. "Копенхаген" , с тясна част към локалното на бул. "Цариградско шосе" (вдясно)
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Пазарът на недвижими имоти в София действа като магнит за строителните предприемачи от страната. На него териториалният строителен размах на група пловдивско-джебелски фирми например, изглежда, ще придобие и вертикални измерения. Вече два пъти пловдивският бизнесмен д-р Малек Насер обявява пред в. "Марица", че ще строи 90-метрова сграда в софийския квартал "Дружба 2" до бул. "Цариградско шосе". Първото съобщение е от февруари, а второто е от миналата седмица. И според двата текста, които са почти идентични, в момента се разработват ПУП и техническият проект.

Д-р Насер и парцелът

Малек Насер по образование е зъболекар, който от 2002 г. се занимава със строителен бизнес. Освен това е и председател на сирийската общност в Пловдив. Като такъв има множество интервюта пред пловдивската trafficTV на тема сирийската криза и бежанската вълна.

Справка в Имотния регистър сочи, че Насер е купил през 2017 г. парцел от 5.4 дка на кръстовището на локаланото на бул. "Цариградско шосе" и бул. "Копенхаген". През строителното си дружество "Евробилд-М1" е платил е 1.96 млн. лева на "Имо пропърти инвестмънт София" - дружеството, през което Пощенска банка оперира с имоти, взети като обезпечение по лоши заеми.

В началото на миналата година "Евробилд-М1" продава половината от идеалните части срещу 1.37 млн. лева на две фирми, които си ги поделят - "Герт груп" на Туджай Бахри Гюлер (родом от Джебел) и "Сенстрой" на Сенай Ремзи Тасим, регистрирана в Джебел. Гюлер и Тасим са партньори в различни бизнес направления. Имат общи проекти в инвестиционното, инфраструктурното строителство и в туризма, съобщава в. "Марица". Съдружници са в "Петрол инвест трейдинг", показва Търговският регистър. Освен това са известни със стотици спечелени обществени поръчки в общините Кърджали, Момчилград, Мадан и Джебел. Насер говори за общ строителен проект с "Герт груп" и в Пловдив.

80 дка планирана РЗП

"Зоната в кв. "Дружба 2" е определена за високо строителство. Закупили сме терен от 6 дка, в момента разработваме ПУП-а и техническия проект. Борим се за високо строителство - над 90 метра. Ако не успеем да защитим тези параметри, ще отидем на варианта до 50 метра, което също оправдава нашите очаквания и надежди", разказва още д-р Насер на пресата в Пловдив. Плановете са в сградата да са 50:50 офиси и жилища и да има три подземни нива с паркинги. Визуализацията е на три високи тела и едно ниско. Той добавя и че част от имота попада над сервитута на магистралния топлопровод, и затова е възможно там да се направи озеленяване.

Пред 24rodopi.com Туджай Гюлер, собственик на "Герт груп", пояснява, че "жилищно-търговското бижу", което ще се извисява на столичния булевард, ще е с РЗП от 80 000 кв. метра. Точно толкова е и разгънатата застроена площ на Capital Fort – най-високата сграда в София засега. Тя е в съседство и се споменава като бенчмарк в публикациите за новия проект.

"Евробилд - М1" в Пловдив и Варна

В последните години Насер проявява впечатляващ строителен размах. През юни той съобщава, че е купил на търг за 3.6 млн. евро недостроен комплекс върху бившия "Направи си сам" на "Пещерско шосе" в Пловдив. И заявява намерение на него да строи 16-етажна сграда с офиси и жилища и с голям хипермаркет на партера. Навремето сградата става собственост на банка заради необслужен кредит.

През април компанията на Насер започва да строи и жилищен комплекс "Ренесанс" във Варна. Върху 10 дка на бул. "Възраждане" предстои да бъдат издигнати три сгради с 214 жилища и 30 000 кв.м РЗП.

Пловдивският проект в съдружие с "Герт груп" е за осеметажна сграда върху 1.5 дка на калкан с "Делови център Пловдив". "Евробилд- М1" завършва 2018 г. с приходи от 3.95 млн. лева и печалба от 1.5 млн. лева.

От Кърджали и Пловдив

"На този етап движението на хора и капитали към Пловдив правят града добра локация за инвестиции в жилищно строителство", казва Туджай Гюлер в интервю за в. "Марица. Компанията му изгражда първите си два комплекса в града - "Панорама парк" - запад и изток. Строим със собствени средства, а не с кредити, обяснява Гюлер. Наскоро "Герт груп" в партньорство със "Сенстрой" започна изграждането и на "Панорама Парк Кърджали" - голяма жилищна сграда в центъра на Кърджали. Според в. "Марица" "портфолиото на компанията включва още сгради в София, Истанбул, Пловдив, Кърджали, Джебел, хотели в Гърция, имоти на остров Тасос". От 2008 г. насам "Герт груп" е спечелила 73 обществени поръчки, а "Сенстрой" - 41, показва справка в Агенцията за обществени поръчки. Според Търговския регистър приходите на "Герт груп" за 2018 г. са 5.98 млн. лева, а на "Сенстрой" - 5.3 млн. лева.

Дали

Стои въпросът дали проектът за небостъргач ще получи строително разрешение и дали икономическата ситуация ще позволи да се намерят купувачи за нови 80 дка жилищни и офис площи в София. И каква всъщност е стратегията на партньорите, защото една от опциите е да търсят купувач за проекта и парцела с евентуалното разрешително.

Малек Насер и Туджай Гюлер не намериха време да коментират пред "Капитал".

Сигурното е, че партньорите притежават парцел в зона за високо строителство в жк "Дружба 2".

Кой е Малек Насер

Малек Насер е роден в Хомс, Сирия. Идва в София през 1985 г., започва да учи стоматология в Пловдив, където и остава да живее. В началото работи като преводач, после като търговски представител. Влиза в бизнеса с горива, открива едни от първите частни бензиностанции в Пловдив и района, после ги продава. В строителството – на административни, жилищни сгради и хотели, е от 2002 г. Според Имотния регистър има активности основно в Пловдив, София и Варна. Той е сред съдружниците в "Легис", изградили "Легис център" в Пловдив. В регистъра на НАГ - София, има няколко разрешителни на фирмата му от периода 200420-06 г. В интернет фирмата му "Евробилд – М1" рекламира сградата Green Field в Дървеница. Преди десетина години купува и продава земи във Велинград. През 2009 г. придобива от областната администрация в Пазарджик 46.5 дка във Велинград, като декларираният материален интерес (вероятно цена) е 315 хил. лв. Според Търговския регистър за 2018 г. "Евробилд-М1" има приходи от продажби за 3.95 млн. лв. и печалба от 1.5 млн. лева.

Кой е Тунджай Гюлер

Тунджай Гюлер, създател и собственик на "Герт груп", има бизнес в строителството, текстила и търговията с горива. През 1989 г. се изселва в Турция. Търгува с бельо в България и Русия. През 1994 г. създава фирма за трикотажни платове в Истанбул, която работи на руския пазар. През 1996 г. отваря в Пловдив фирма "Кокет текстил". В нея работят 360 шивачки. Продукцията е за САЩ и Англия, има партньори в Украйна и Сърбия, разказва в. "Марица". През 2005 г. създава строителната фирма "Герт груп". Тя е негова собственост през дружествата му "Тонинвест" и "Проекти XXI". Първият му жилищен комплекс е в "Овча купел", София, разпродаден в периода 2007-2008 г. После строи и в "Дружба". Сега в партньорство със "Сенстрой" "Герт груп" притежава и управлява портфолио от хотелски активи, което включва апартхотели и ваканционни комплекси в Керамоти. През годините "Герт груп" се налага като основен изпълнител на обществени поръчки в строителството в района на Кърджали. Според статия във в. "Капитал" от 2016 г. особено силни години има "Герт груп" след 2013 г., когато председател на ДПС става Лютви Местан.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kbderror avatar :-@
    kbderror
    • + 2

    Ако беше некой чуждестранен инвестиционен фонд,да не казвам западен щеше да има суперлативи,понеже обаче сирийското зъболеркче се замогнало,па видиш ли и партьор имало,((май свързан с Местан от ДПС), е малко тъмна Индия картинката която прозира в тона на статията, нищо че зоната е отредена точно за виско строителство и вече има няколко високи сгради там (други в строеж).
    Не разбирам тенденциозноста на Икономедиа,но все пак благодаря че маркирахте за нас този иначе нечак толкова зле изгледащ проект на източния вход на столичния град.

    Нередност?
  • 2
    guentchovelev avatar :-|
    guentchovelev
    • - 1
    • + 1

    Района вече е доста населен .. още една голяма сграда ...
    Ок, високо строителство, ама да видим как ще се включва в пътя! Живея в района и ЩЕ СЛЕДЯ и тормозя админстрацията по този повод ...

    Сега входа откъм Метро за моста и горублене е ПРЕТОВАРЕН, като се пуснат там 2 та небостъргача и се появят още 10,000 коли дневно циркулиращи ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО! Защото 90% се включват в посока центъра на Сф, ама НЯМА директно включване, а се върти под моста. НЕ отговаря ОТНИКЪДЕ на нуждите .. та ако се появи още 1 небостъргач (този сега) - СЪВСЕМ ЗЛЕ ЩЕ стане! НЯМА да го допусна .. знам как се действа по регламента .. има си такъв.

    Нередност?
Нов коментар