"БГсклад": Пазарът на индустриални имоти се сви с 90% след извънредното положение

Търсене има само при логистичните площи и складовете за електронна търговия

Активен е пазарът на складовете за електронна търговия за храни и лекарства
Активен е пазарът на складовете за електронна търговия за храни и лекарства
Активен е пазарът на складовете за електронна търговия за храни и лекарства    ©  Георги Кожухаров
Активен е пазарът на складовете за електронна търговия за храни и лекарства    ©  Георги Кожухаров
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Пазарът на индустриални площи в България се сви с почти 90%, след като беше въведено извънредно положение заради пандемията на 13 март. Това съобщи Симеон Митев, собственик на "БГсклад".

Онлайн платформата предлага над 7000 актуални оферти за складови и индустриални площи, но при клиентските запитвания има значителен спад. "Инвеститори, производители и търговци, консултантски компании, фирми за оборудване и крайни потребители - всички са стъписани и объркани. Огледите са почти спрени. Консултантите работят с клиентите си главно онлайн", казва Митев.

През следващите няколко месеца той очаква забавяне на активността на наемателите, купувачите и инвеститорите, като избягва да прави прогнози с цените на имотите.

На фона на общия спад има и сегмент, в който се наблюдава оживление - заради нарасналото търсене на продукти от първа необходимост. Това са складове за електронна търговия. При това, ако преди две години са били предпочитани тези с локация в центъра към периферията, сега се търсят складови площи близо до жилищните и централни части. Симеон Митев очаква в бъдеще това да доведе до строителство на многоетажни складове, каквато тенденция има и в други градове.

Пазарът в страната

"Пазарът на индустриални имоти очаквано ще се охлади, но не може да се срути напълно. Все пак става въпрос за имоти - най-сигурната инвестиция в дългосрочен план", коментира Атанас Ласков, представител на "БГсклад" в Пловдив.

"В такива моменти се появяват и много "имотни мародери", които очакват да изкупят на безценица атрактивни активи", допълва той. Затова съветите към клиентите са да не правят неразумни или рискови ходове, ако не се налага. И да внимават как управляват капитала си съобразно ситуацията.

"Заради въведените ограничителни мерки, активността на клиентите намалява, независимо от техния интерес", коментира Валентин Косев, представител на "БГсклад" за Бургас. При търсенето на складове по Черноморието си казват думата и неясните перспективи пред идващия летен сезон.

"Щетите от кризисното положение върху пазара на бизнес имоти се чувстват първо и основно върху сезонния ритейл и хорека сектора. Работата в производствени и складови обекти засега се задържа на обичайните си нива. Така е и в търговията на едро. Осезаем ръст в момента се наблюдава в логистичните дейности, коментира Тони Танев, представител на "БГсклад" във Варна.

Бисер Първанов, представител на "БГсклад" за Видин, също смята, че "работата ще намали обема си, но няма да спре напълно". Ако страните стигнат до сделка, няма пречки тя да се осъществи. Връзките са по телефон, документите се дават по мейла, обяснява той.

Дигитални решения за дистанционна работа

Една от основните промени, които са в ход е въвеждането на дигитални решения за дистанционна работа. Както обяснява Ангел Иванов от офиса в Плевен, такива са виртуални огледи с 360-градусови обиколки на имоти, заснемане с дрон, предаване на живо от обекти в реално време пред клиенти.

Мислят се и облекчения на клиентите при подписване на документи - например, подарък електронен подпис, дистанционно сключване на договори, безкасови операции с разплащания и депозити и др.

Пазарна информация за контакт с клиентите

Друга посока е да се "захранват" клиентите с адекватна информация за пазара на бизнес имоти и с професионални съвети, за да могат да се адаптират към него. В "БГ склад" са направили селекция на складове в цялата страна, подходящи за съхранение на хранителни продукти, лекарства и други.

Освен това във Варна например предлагат на клиентите си събеседване по критични въпроси, засягащи локалния пазар на бизнес имоти. Предоставят актуална и синтезирана пазарна информация в реално време. Услугата се предлага дистанционно и безвъздмезно - в телефонен разговор с брокер, специализиран в съответния сегмент.

Като цяло от платформата смятат да използват сегашното затишие в работата им, за да я адаптират към новите условия и да въведат в нея нови практики и технологии.

Все още няма коментари
Нов коментар