"Индустриални зони" разваля договори с неизрядни инвеститори

Интерес към парка в Божурище има предимно от български фирми и работещи в страната чужди компании

Икономическа зона Божурище
Икономическа зона Божурище
Икономическа зона Божурище    ©  Анелия Николова
Икономическа зона Божурище    ©  Анелия Николова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ), която управлява парка в Божурище и няколко други по-малки площи в страната, е започнала процедури за разваляне на договори с инвеститори, които не са изпълнили задълженията си. Това става ясно от отчета на държавното дружество към средата на 2021 г. В същото време през тази година са започнати няколко нови проекта в Божурище, като интерес има предимно от български фирми и чужди компании, които вече работят в страната.

Прекратяване

Бордът на НКИЗ наскоро е взел решение да се развали по съдебен ред нотариалният акт за продажба на 5 дка имот с "Клайммат". Компанията е дъщерна на производителя на катерачни стени "Уолтопия" и през 2015 г. започна проект за изграждане на научно-развоен център в зоната в Божурище на стойност 3.2 млн. лв. Справка в имотния регистър показва, че освен този парцел дружеството е собственик и на още 17.5 дка в парка, а самата му регистрация също е в Божурище. По данни от АПИС в "Клайммат" в момента работят 19 души, а приходите за 2019 г. са 2.7 млн. лв.

Държавната компания е започнала процедура и за разваляне на договора за учредяване на право на строеж с "Иновас", която произвежда машини за стиропорни продукти. От 7 години дружеството държи парцел от 2.8 дка в парка, където планираше да изгради нова производствена база. Самата компания е базирана в София.

Още в началото на миналата година пък е развален договорът за учредяване право на строеж с "Арк метрология", която щеше да прави сертифицирана измервателна лаборатория за машиностроителни и металообработващи фирми. "Иновас" и "Арк метрология" бяха част от група компании, които планираха изграждане на високотехнологичен клъстер в Божурище.

Нови проекти

През тази година обаче има и няколко нови проекта, заявен интерес има и от други инвеститори, става ясно от отчета на НКИЗ. Преди седмица започна строителството на комплекс за ремонт на турбокопресори на белгийската "Турбо гарант" на стойност 6 млн. лв., а малко по-рано и проектът за логистичен център за 10 млн. лв. на "Транспрес".

Общо 4 са подадените инвестиционни намерения само за парка в Божурище, включително мегапроект на "Лидл България ЕООД енд Ко". Международната верига има намерение да изгради логистична база за 120 млн. евро и да разкрие 700-750 работни места, но за момента няма повече информация. Други два проекта пък изчакват одобрение за покупка на имот - на производителя и дистрибутор на биопродукти "Смарт органик" и на логистичната компания "Хайнип логистик".

От НКИЗ отчитат, че поради влошилата се световна икономическа ситуация през 2021 г. се наблюдава тенденция за преобладаващ интерес към терени предимно от български фирми или чуждестранни компании, които вече работят в страната. Към средата на годината в парка в Божурище работят базите на 10 компании, в процес на изпълнение са 14 инвестиционни проекта, а други 5 дружества проектират обектите си.

Все още няма коментари
Нов коментар