Поморийският гигант Sunset Resort затвори. Защо?

Осемстотин засегнати собственици от пет националности търсят решение, но и държавата има как да помогне законодателно

Комплексът от близо 1000 апартамента в шест сгради върху терен от 5 дка с четири басейна, впечатляваща инфраструктура и градина, има само един електромер.
Комплексът от близо 1000 апартамента в шест сгради върху терен от 5 дка с четири басейна, впечатляваща инфраструктура и градина, има само един електромер.
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Гигантският апартаментен комплекс в Поморие затвори заради неплащане и неуредени въпроси между инвеститора и купувачите.
  • Законът предвижда специален ред за затворените комплекси, но не възразява и да се управляват като обикновен жилищен блок.
  • Осемстотин засегнати собственици от пет националности търсят решение, но и държавата има как да помогне законодателно.

Мегаголемите ваканционни комплекси от затворен тип са сложна материя. Както показва 21-годишната история на нашумелия петзвезден Sunset Resort в Поморие, те не са по силите на всеки инвеститор, нито на всяко национално законодателство и правоприлагане. Като имотни проекти ваканционните комплекси са много атрактивни - мащабно строителство, икономия от мащаба, висока норма на печалба. Харесвани са и за покупка, и за почивка, особено ако са нови, луксозни и до морето. За да се получи жив туристически продукт, който устойчиво да носи доходи от наеми във времето, обаче са нужни повече неща - умно и професионално управление, прозрачни и почтени отношения и най-вече баланс между интересите на инвеститора и купувачите, някои от които може да се окажат много вироглави. Нужно е и адекватно законодателство, което да подпомага този процес.

През октомври Sunset Resort, един от първите туристически комплекси от затворен тип по българското Черноморие, "затвори за неопределен период от време", както пише на сайта му. Това е удар за близо 800-те собственици на апартаменти в него от пет различни националности, за община Поморие, а и по международния имидж на страната като туристическа и инвестиционна дестинация. Казусът не е единичен - и други комплекси по морето имат сходни проблеми.

Поне 400 работни места по-малко

"Курортът удари ключа и ако не се изгладят противоречията между инвеститора и собствениците, догодина няма да работят. И са готови да не работят две, три, четири години", съобщи кметът на Поморие Иван Алексиев пред медии преди месец. Той даде гласност на проблема, най-вероятно притеснен от факта, че за 2023 г. общинският бюджет ще бъде лишен от приходите от най-големия туристически обект в община Поморие, който по думите му работи на светло и е редовен платец. По неофициална информация годишно това са около 360 хил. лева от такса смет и 240 хил. от курортна такса.

Четиристотин души остават без работа, каза още Иван Александров, като призова "нещо да се пипне в това законодателство, така че да не бъде зачеркнат един бизнес, инвестирал толкова много в Поморие". Фактически 100-те души, постоянно заети в курорта, вече са си намерили работа, някои и в други обекти на инвеститора. През лятото обаче Sunset открива до 700 работни места, което в сегашната ситуация няма как да стане. Ще пострада и бизнесът на множеството заведения, магазинчета и сергии, които лятото преживяват около него.

Кои теми, свързани с недвижимите имоти, ви интересуват. В каква позиция сте вие на пазара на недвижими имоти. Кои неясни въпроси, свързани с имоти, бихте искали да ви разяснят експертите. "Капитал" търси отговор на всичко това в анкета сред читателите си. Моля, попълнете анкетата тук!

Кризата с тока

В основата на сегашната криза в Sunset Resort стои фактът, че около 60% от собствениците на апартаменти в него са спрели да плащат за поддръжка на общите части и за тока, обясняват вътрешни източници. Заради натрупаните задължения от EVN дръпнали шалтера. Неточно е да се каже, че Sunset Resort е фалирал, защото макар да има само един електромер, той е пъзел от множество собственици и дружества. Поне три дружества са пряко и три непряко свързани с инвеститора Боян Бонев. Има и две юридически лица на собственици на апартаменти.

Кой кой е в Sunset Resort

Инвеститорът Боян Бонев се е оттеглил. Приближени до него твърдят, че в ковидните и постковидните години той като най-голям собственик на общи части и инфраструктура редовно си плащал таксите на дружеството домоуправител и това крепяло курорта. Като не намерил достатъчна подкрепа от собствениците на апартаменти обаче, вдигнал ръце и поел надругаде. Самият Бонев не беше открит за коментар. От сайта на Sunset Resort става ясно, че работи по два нови висококатегорийни хотела на територията на съседния "Сънсет аквапарк", който е негова собственост. 13-етажният трябва да отвори през 2024 г., а 21-етажният - през през 2028 г.

Дружеството домоуправител и мениджърското дружество, което отдава под наем част от апартаментите в комплекса, също се оттеглят, като и техните собствениците не коментират. Така, след като капитанът и екипажът му напускат потъващия кораб, спасението на давещите се остава дело на самите давещи се.

Давещите се

Близо 1000-та апартамента в комплекса са собственост на около 800 души. Първо купувачите в Sunset Resort са били само ирландци - тези с пари взели с инвестиционна цел по 5-6, 10-12, и дори 20 апартамента и другите с кредит - по един. После ирландци продавали на руснаци и сега това са двете основни групи собственици. През 2013-2015 г. започнали да купуват също българи, словаци и чехи.

Твърди се, че сегашните проблеми тръгват от група от около 60 ирландци, които "отказват да си плащат, искат отделни електромери и ползват вратичка в закона, която позволява, ако си посещавал имота си по-малко от 30 дни годишно, да не дължиш такси за общите части", както обяснява кметът на Поморие. Таксата за Sunset Resort е 15 евро на кв.м на година (1500 евро за апартамент от 100 кв.м). Отделно, за времето на престоя си в комплекса собствениците плащат ток и вода. Електричеството по неясни причини е по промишлената тарифа и излиза по 10 и 15 лева на ден.

Няма да платим, няма да платим

Нежеланието на собствениците да плащат за поддръжката на общите части в този и в други ваканционни комплекси ескалира по време на ковид, когато пътуванията рязко намаляват. Доходът от ваканционните имоти пада, собствениците няма как да дойдат в тях на почивка и предимно чуждестранните постепенно спират да плащат таксите за поддръжка. С възстановяването на туризма те отново очакват приходи от наеми. Междувременно обаче коректните платци решават, че не те ще спонсорират цялото начинание, и така неплащането нараства лавинообразно. Отделно от това в Sunset Resort ирландските собственици имат стари проблеми с инвеститорите. И те отново изплуват на повърхността, когато през октомври 2020 г. евродепутатът Клеър Дейли посещава Поморие и поставя въпроса за нарушаването на правата на собствениците в българските ваканционни комплекси пред Европейския парламент.

Как случаят стигна до европарламента

Подхлъзване от закона

Това допълнително дава самочувствие на ирландските собственици да отказват да плащат, при това с аргумента че имат право на това по закон. Основанието е чл. 51 ал. 2 от Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), според който, ако "собственик, ползвател и обитател пребивава в етажната собственост по-малко от 30 дни годишно в една календарна година, той има правото да не плаща за управлението и поддръжката на общите части".

Юристите на регионалното министерство са категорични, че чл. 51 не е валиден за жилищните комплекси от затворен тип. Той е елемент на общия ред по ЗУЕС. А според същия закон управлението на общите части в този тип комплекси се урежда по специалния режим (чл. 2) - чрез писмени договори между инвеститора и собствениците на отделните обекти. Договорите трябва да са с нотариална заверка на подписите и да се вписват по партидата на съответния обект. Това ги прави задължителни за всеки от следващите му собственици.

С други думи, държавата се е отказала да регламентира отношенията в затворените комплекси, като дава свобода на страните по тях да ги уредят помежду си с договор. МРРБ няма права да ги регулира, а и не носи отговорност за тях.

Тънкият момент е, че макар законът да е предвидил особен режим за затворените комплекси, нарочно или по недоглеждане не е създал механизми, за да го гарантира. Сега, ако собствениците се почувстват твърде притиснати от инвеститорите с неизгодни договори, успяват да преминават към управление по общия ред на ЗУЕС - чрез общо събрание на етажната собственост. Такъв е и случаят със Sunset Resort. Допълнително основание на собствениците на апартаменти там да го правят е, че навремето, когато първите от тях са подписвали предварителните си договори за покупко-продажба, те не са знаели какъв ще бъде бъдещият им договор за поддръжка. На сегашния етап едновременното представяне пред кандидат-купувача на договора за продажба и договора за управление е добра практика. В имотния сектор консенсусно искат то да залегне в закона като задължение, за да няма последващи недоразумения.

Сегашната хлъзгавост на закона създава правен хаос. Твърди се, че множество адвокати по морето са склонни да тласкат собствениците в апарт комплексите към подобни стъпки. Съдилищата са залети с жалби по подобни каузи, а съдебната практика е противоречива. Понякога съдът приема за правилно затворените комплекси да се управляват от общото събрание на етажната собственост, а не от инвеститора, или пък двата режима да съществуват паралелно.

И пак обещания на законови промени

Седмица след затварянето на Sunset Resort в МРРБ по инициатива на министър Иван Шишков имаше среща за проблемите в затворените комплекси с ръководството на Българската инвестиционно-строителна асоциация (БИСА), която обединява инвеститори във ваканционни комплекси. Бонев не членува в нея. По информация от ръководството на БИСА е постигната уговорка да се направи работна група, която да обсъди евентуални промени в чл. 2 от ЗУЕС - за особения режим. Преди това с приоритет ще бъдат предвижени някои промени в дефиницията за жилищен комплекс от затворен тип, за да обхване тя всички обекти от този тип. Решението изглежда разумно, защото законът очевидно се нуждае от дописване, но е рисковано, ако това се прави прибързано и в междуцарствие. Например да минат крайности като "ако не си плащал месец, идва частен съдебен изпълнител, вади те от собствеността и се приключва". Само при баланс на интересите ваканционните комплекси ще са работещи.

Дъблинска среща

Що се отнася до спасението на Sunset Resort, сега надеждите са в собствениците. В края на ноември в Дъблин се събират около 100 от тях, представители на собственици от всички националности в курорта, за да решат какво да правят оттук нататък, разказва Ивалина Парушева, участник в срещата и собственик на апартамент в комплекса от 2012 г. Инициативата е на Комитета на чуждестранните собственици в Sunset Resort (SRIOC).

На фона на сриваща се цена на имотите им и изправени пред кълбо от проблеми, те постигат консенсус, че най-важната им задача сега е да направят необходимите стъпки, за да получат индивидуални електромери на апартаментите си, а после и водомери. "Всякакви проблеми може да имаме, но това е основният, който влияе върху упражняването на правото за собственост. Преобладаващата нагласа беше първо да се реши той, а после вече ще обсъждаме въпросите кой ще управлява курорта и различните претенции, каквито неизбежно има", казва Парушева. Електромерът сега, както споменахме, за всички е един - на входа на комплекса.

Хората очакват, че така сметките им ще станат по-прозрачни, ще могат да ползват собствеността си независимо от състоянието на общите части и евентуално целогодишно, защото досега комплексът е работел само четири месеца през лятото. Особено ако вместо на промишлена тарифа минат на гражданска.

Твърди се, че през годините и Боян Бонев, и другите мениджъри в Sunset Resort са търсели начини да въведат индивидуални електромери и водомери, но от EVN и ВиК не са били кооперативни. Битуващото мнение е, че юлитилити дружествата предпочитат някой друг да събира парите накуп, вместо те да трябва да се разправят поотделно с 800 собственици, пръснати по света.

И за индивидуална партида трябва колективна воля

От "EVN България" обясняват, че са изпълнили задълженията си към Sunset Resort още през 2005-2006 г., когато са осигурили захранване до границата на собствеността на комплекса. Присъединили са го като един обект, защото така е поискал инвеститорът и това е било законно. По случая КЕВР са ги проверявали през 2016, 2020 и 2022 г., като не са открили нарушения. "Явно инвеститорът така си е представял фасилити мениджмънта, а и купувачите са го знаели, когато са купували апартаментите си", казват от EVN.

Дотук при тях има депозирано само едно ново искане за индивидуална партида в Sunset Resort. То е от Шон Колинг, представителят на "Апартаменти Сънсет ризорт". През пролетта ще поставят табло на входа на сградата му. За да го свържат с мрежата обаче, трябва да минат през земята, която е собственост на инвеститора, а за това са нужни куп документи, процедури, права, книжа и разрешителни.

"Няма явно много смисъл всеки собственик сам да минава през това. Или всички вървим в комплект, или никой няма да има", казва Ивалина Парушева. От дъблинската група се консултират с юристи, за да видят какви са възможностите да решат проблема колективно. Явно е, че няма как да стане и без инвеститора Бонев. Остава твърденията, че и той е имал подобно желание, да са верни и все още валидни.

Гневът на ирландците

Краткият отговор на въпроса защо ирландците са най-чувствителни към плащането на таксите е "заради липса на доверие в инвеститора", а обяснението - в дългата история на "Сънсет ризорт". Тя започва от 2001 г., когато група ирландски граждани депозират между 15 и 50 хил. евро всеки, за да купят на зелено апартаменти в бъдещия "Поморие голф енд бийч ризорт" - комплекс с хотел, вили, казина, голф игрище, басейни и кортове до морето. Купуват или директно от инвеститора - холандската Capital Ground and Building Investment VN, или през ирландската агенция за недвижими имоти Platinum Developments. Цените са по 1000 - 1200 евро на кв.м още тогава, а пусковият срок - 2004 г. Проектът изглежда многообещаващ. Община Поморие се гордее с него. Продала е над 50 общински декара за 1.6 млн. лева директно на инвеститора, за който сега разказват, че бил свързан с холандското социално министерство. Инвеститорът обещава да вложи 50 млн. лева в апартаментния комплекс от затворен тип. Моделът е нов и непознат по това време за българското Черноморие.

Строителството стартира през 2003 г., но спира през 2004 г., далеч преди курортът да е готов. Сега се разказва, че мениджърите забегнали със събраните пари. Част от тях - в Австралия, други били арестувани в България. Над 400 дребни инвеститори били изправени пред риска да изгубят 12 млн. евро общо. Холандската държава продала проекта на Platinum Developments. Те направили нещо като сдружение на купувачите на имоти с цел да продават, построят и поддържат комплекса. Един от тях бил и сегашният инвеститор Боян Бонев - дългогодишен концесионер на плажа "Несебър юг" през фирмата си "Сироко".

През 2008 г. комплексът е завършен. Макар и години по-късно първите купувачи на зелено стават собственици и имат съзнанието на съинвеститори в комплекса. През 2009 г. инвестиционното дружество "Сънсет ризорт" ООД е преобразувано в акционерно. Ирландците от екипа на Platinum Developments един по един се оттеглят, като през 2010 г. дялове в дружество има само един от тях - Арон Трейси. Боян Бонев и хората му поемат изцяло управлението на комплекса и е така през последните 11 години.

Owners fighting for owners

В същата 2010 г. представители на 36 апартамента, притеснени за развитието на курорта, а и от нивата на доходността, която постигат, учредяват в Дъблин The Sunset Resort International Owners Committee (SRIOC) под слогана "Owners working for owners - Owners fighting for owners". С времето той се разраства до над 400 собственици от всички националности, купили апартаменти в Sunset Resort.

Те смятат, че Sunset Resort има потенциала да бъде първокласен ваканционен курорт както за собствениците на апартаменти, така и за туристите. И ако не е успял да оправдае статуса си от 5 звезди, то е заради начина, по който се управлява, става ясно от сайта на комитета. Според тях мениджърското дружество и предприемачът го управляват най-вече в своя полза за сметка на самия курорт и собствениците на апартаменти. Според тях предприемачът иска да постигне максимална възвращаемост за себе си и не инвестира достатъчно в поддръжката на комплекса, главно защото плаща своите дългове към банките със събраните средства. Възразяват, че той е вдигнал таксите им за поддръжка и е намалил наемите - вероятно тези, които получават от мениджърското дружество срещу отдаването на апартаментите им под наем. Като цяло намират, че има конфликт на интереси в това, че дори при завършен курорт мениджмънтът и таксите за управление и поддръжка продължават да са под контрола на предприемача. По това време той, както се разбира, контролира дори и достъпа на собственика до апартамента му, понеже държи ключовете от входа на съответната жилищна секция.

SRIOC регистрира дружество в България и назначава юридически съветник. В периода 2009-2010 г. води дела срещу инвеститора Боян Бонев, като запорите по някои от тях все още не са заличени документално. Както изглежда, успява да отвоюва някои от исканията си. Отношенията с инвеститора започват да се уреждат по общия ред на ЗУЕС, а не договорно. Общите части на комплекса са отделени в дружеството, за да има по-голяма прозрачност при разходите. Освен това отвоюват и да могат да отдават апартаментите си под наем не само през мениджърското дружество на курорта, но и сами, през платформи, а и през други мениджърски компании. Това, което не успяват да постигнат, е поставянето на индивидуални електромери и водомери, което и зависи от трети страни - съответните дружества.

Отношенията, изглежда, влизат в коловоз и до пандемията нещата вървят относително гладко. После обаче и в Sunset Resort, както и в много други ваканционни комплекси, все повече собственици отказват да плащат такси за поддръжката, след като не ползват апартаментите. И на инвеститорите все по-често се налага да убеждават, че градините, басейните и общите части си искат постоянни грижи, а това е свързано с разходи.

Към началото на текста
Кой кой е в Sunset Resort

Собствениците на апартаменти в Sunset Resort имат дружество домоуправител, защото са избрали управлението на общите части да е по Закона за управление на етажната собственост. Последно то е "Кондо мениджмънт" на Мартин Мартинов, но преди това е имало и други.

Мениджърското дружество, което отдава под наем апартаментите на желаещите собственици, се нарича "Сънсет ризорт мениджмънт". През 2010 инвеститорът Боян Бонев прехвърля собствеността му на Тодор Панайотов, бивш управител на ваканционно селище "Елените". В началото то е настанявало туристи в 350 от апартаментите, но последно - в 150. През 2021 г. то има приходи 9.144 млн. лева и печалба 333 хил. лева.

Електромерът на комплекса е към "Сънсет ютилитис". През юни 2022 г. мениджърското дружество прехвърля собствеността му на дружеството домоуправител и сега сметките трябва да се плащат от етажната собственост.

Инвеститорското дружество, или по-скоро останките от него, е "Сънсет ризорт" АД. В активите му има земя за 1.66 млн. лева и сгради за 8.47 млн. лева. За 578-те апартамента, които са в актива му, уверенията са, че не са от този курорт. За 2021 г. приходите му са 88 хил. лева и работи на загуба.

Боян Бонев явно има и други инвестиции в туризма, които в момента са обединени в неговия "Сънсет ризорт холдинг", в чийто съвет на директорите освен това са Пепа Калчева Ингилизова и Георги Бонев Желязков. Холдингът има капитал 45.7 млн. лева, 299 хил. лева приходи за 2021 г., печалба 115 хил. лева, неразпределена печалба 28 млн. лева и задължения 20.4 млн. лева, основната част от които едногодишни.

Общите части на Sunset Resort - гаражи, складове, заведения, магазини, офиси, рецепция и пр., са обособени в "Сънсет ризорт къмършъл". Активите му са 24.8 млн. лева и за 2021 г. генерира нетна загуба около 453 хил. лева.

В Търговския регистър има и две дружества на собственици на апартаменти. През 2011 г. например група ирландци регистрират "Сънсет ризорт интернешънъл оунърс мениджмънт къмпани". В момента то е в ликвидация, но общността им е активна. През февруари 2022 г. с идеята да се бори за правата на собствениците британският гражданин Шон Робърт Колинг, собственик на жилище в сграда "Ета", регистрира дружеството "Апартаменти Сънсет ризорт".

Към началото на текста
Как случаят стигна до европарламента

Евродепутатката Клеър Дейли пристига в Поморие през октомври 2020 г. във връзка с дългогодишния проблем на ирландските граждани, купили жилища в България. Резюмирани от медиите, притесненията й са, че след като придобият собствеността, хората разбират, че са се оказали доживотни жертви на строителните инвеститори и нещо като техни крепостни платци. Принуждавани са с рекетьорски методи да плащат огромни ежегодни такси за "поддръжка на общи части", ток и вода. Отказва им се да си открият индивидуални партиди на жилищата за електро- и водоснабдяване. Липсва нужната отчетност за хилядите евро, които са задължавани да плащат всяка година. Всъщност хората никога не могат да имат пълни права върху собствеността си, защото им се ограничава достъп до жилищата, спират им се токът и водата самоволно и еднолично по каприз на "инвеститора".

След това в резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България (т. 7) от октомври 2020 г. Европейският парламент изразява загриженост от привлеклите по-слабо обществено внимание примери за недостатъци, свързани с принципите на правовата държава в България, например третирането на собствениците на апартаменти в "Сънсет ризорт" в Поморие.

На поморийска почва евродепутатката е обявена за крайнолява, а активността й семпло е обяснена с това, че има роднини сред собствениците в курорта. След документа обаче Върховната касационна прокуратура обръща внимание на проблема и образува преписка по жалба, базирана на публикации в медиите и доклад от SRIOC. МРРБ и КЕВР започват проверки, пишат становища, но, изглежда, не откриват нарушения или поне от това не следва някакво развитие на практика.

Към началото на текста
И други дъщерни дружества на "Сънсет ризорт"

От сайта на SRIOC не става ясно кои точно инвеститорски действия са събудили недоволството на собствениците в Sunset Resort. В периода 2009-2011 г. обаче "Сънсет ризорт" дава някои поводи, като прелива пари в дъщерни дружества. В "Айриш сън резидънс" са инвестирани 2.25 млн. лева, в "Сънсет пентхаус" - 1.091 млн. лева, в "Сънсет топ" - 1.8 млн. лева. Тези фирми също създават собствени дружества и после спират да функционират. Крайни собственици на новите фирми се оказват Арон (Арън) Трейси и Джоузеф Съливан - хора от някогашния екип на "Платинум девелопментс 2005" и оттеглящи се съдружници на Боян Бонев от "Сънсет ризорт".

През 2010 г. "Сънсет ризорт" създава и дъщерното "Добринище ски", както писа "Капитал". В активите му влизат лифтът до Безбог, хижите "Безбог" и "Гоце Делчев" и хотел "Добринище", за които се твърди, че Бонев е купил още през 2005 г. Месец след регистрацията на "Добринище ски" собствеността му е прехвърлена на "Ахелой резидънс" - друго дружество, свързвано Бонев и партньорите му. Чрез поредица заемни договори "Ахелой резидънс" прехвърля на "Добринище ски" свои задължения, натрупани при строителство на ваканционни комплекси по Черноморието. През 2015 г. по искане на кредитори, също свързани с Бонев, "Добринище ски" е обявено в несъстоятелност. Задълженията му са 14.5 млн. лева. И "Ахелой резидънс" влиза в несъстоятелност. Ски съоръженията и легловата база в Добринище остават действащи, защото са отдадени под наем. А от SRIOC губят основания да се оплакват, че с техните такси за поддръжка инвеститорът погасява задължения за строителството на курорта, защото задължения няма.

Обратно към началото на текста
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bj_int avatar :-@
    bj_int
    • + 1

    id.capital.bg/piq1562008821614991 има и по-зле от това. Ето един т**** Николай Ламбуров прецака десетки хора https://www.flagman.bg/article/254082

    Нередност?
  • 2
    vuk21919061 avatar :-|
    vuk21919061
    • - 1
    • + 2

    Да пукнете дано с тия имоти и дано масово се насерете

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 2

    Орташката работа - кучета я яли - народна поговорка ;)

    Нередност?
  • 5
    zmuz avatar :-P
    zmuz
    • + 2

    Евала на автора, чете се едновременно като холивудски сценарий и като "Бит и душевност на българина" на Хаджийски. Но всичко си е както трябва - навързани като свински черва - дъблинчани, московчани, шопи - водени от алчност и от желание да се прецакват един друг. Развоя от тук нататък го виждам като 10-ина години одисеи по съдилища и милиони евро адвокатски хонорари. Обаче финалът е само един - багер.

    Нередност?
Нов коментар