Далл Богг поръчка

Държавно енергийно дружество сключи договор с един от най-новите здравни фондове без конкурс

&bdquo;Наруших закона, но то е направено за доброто на 4000 души.&ldquo;<br />
Иван Айолов, директор на Енергиен системен оператор<br />
&bdquo;Наруших закона, но то е направено за доброто на 4000 души.&ldquo;<br />
Иван Айолов, директор на Енергиен системен оператор<br />
&bdquo;Наруших закона, но то е направено за доброто на 4000 души.&ldquo;<br /> Иван Айолов, директор на Енергиен системен оператор<br />    ©  Асен Тонев
&bdquo;Наруших закона, но то е направено за доброто на 4000 души.&ldquo;<br /> Иван Айолов, директор на Енергиен системен оператор<br />    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един рекламен клип донесе огромна поръчка на частен здравен фонд. Дотук прекрасно. Проблемът е, че държавното енергийно дружество "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) не е обявило обществена поръчка, т.е. не е провело конкурс, а е избрало фирмата просто защото е видяло рекламата й. Печелившият е един от най-новите здравни фондове - "ДаллБогг: Живот и здраве", собственост на дистрибутора на лекарства "Търговска лига". За поръчката се разбра, след като Асоциацията на частните здравни фондове алармира министъра на икономиката и енергетиката и агенциите за държавна финансова инспекция и обществени поръчки за нарушението.

Става въпрос за договор, който е сключен от дъщерното дружество на НЕК през декември. Срокът му е до избирането на здравен осигурител чрез обществена поръчка, което може да се случи най-рано през март. Това означава, че ако договорът се изпълнява януари и февруари, фондът ще получи 304 хил. лв., ако пък включим и март, сумата ще е 457 хил. лв. Сумата изглежда внушителна в сравнение с целия пазар - на него работят 20 частни здравноосигурителни дружества, които общо имат годишен премиен приход от около 26 млн. лв.

Защо точно "ДаллБогг"

До края на 2008 г. служителите на НЕК, включително и тези на ЕСО, бяха допълнително осигурени за здраве с тригодишен договор с фонда с най-голям пазарен дял "Дженерали Закрила". ЕСО обаче е самостоятелно дружество от началото на 2007 г. В края на 2008 г. ръководството решило да сключи нов договор. "Тъй като сме новосъздадено дружество и нямаме опит в избора на здравен фонд, подготовката на документацията за процедурата ни отне повече време", разказва Диана Апостолова, ръководител отдел "Човешки ресурси" на ЕСО.

Първо, компанията решила да сключи анекс с досегашния осигурител. "Анексът също щеше да е нарушение на Закона за обществените поръчки, но бяхме наясно, че не можем да организираме процедурата до началото на годината. От фонда обаче ни предложиха цена от 43 лв. месечно на осигурен при досегашна 19.47 лв., и то без две от досегашните услуги", каза Иван Айолов, изпълнителен директор на ЕСО.

"Дженерали Закрила" изпълни своите задължения по договора с НЕК/ЕСО на уговорената в него цена. Актуализирахме цените, защото пазарът се промени през годините", отбелязва Константин Велев, главен изпълнителен директор на "Дженерали Закрила Здравно осигуряване".

След провала на преговорите с "Дженерали Закрила" от енергийната компания решили да преговарят с други здравни фондове. Директорът Айолов поканил за преговори здравния фонд на болница "Токуда", но те нямали национално покритие. "Научихме за "ДаллБогг: Живот и здраве" от телевизионните реклами и ги поканихме на среща", разказва Апостолова. Други фондове не са поканени за оферти, казаха от ръководството на ЕСО. По думите на Айолов обаче фондът е избран не само заради рекламата, а и "по разговори, цени, с кои здравни заведения има сключени договори и кои известни български медици работят за него". Сред известните имена, които наклонили везните, били кардиолозите проф. Младен Григоров, който оглавява Българския кардиологичен институт (дружество от групата на "ДаллБогг") и проф. Генчо Начев (директор на Университетската болница "Св. Екатерина" в София), обясни Айолов.

Самият проф. Начев беше изненадан, че името му се намесва в случая. "Висока чест е, че са подписали договор благодарение на мен, но не познавам никого от ЕСО, нито имам нещо общо с "ДаллБогг: Живот и здраве". Болницата ни дори няма договор, че ще лекува осигурените в този фонд", каза той пред "Капитал".

По принцип дружествата не са длъжни да сключват договори с частни здравни фондове. В колективния трудов договор на ЕСО обаче има такъв ангажимент към служителите. Айолов отбеляза, че е бил наясно с нарушението на Закона за обществените поръчки и ще си понесе санкцията за договора. "Спокоен съм, че това е направено за 4000 човека, не съм го направил за себе си", казва той. По думите му санкция в колективния трудов договор няма, но най-голямото наказание е недоволството на служителите.

Единственият коментар на въпросите на "Капитал" от здравния фонд беше: "Процедура на пряко договаряне беше проведена от НЕК и ЕСО. Процедурата и договорите са сключени до провеждане на конкурс, които вече са обявени." От това изявление излиза, че и компанията майка също е сключила договор с фонда. Оттам не уточниха как са уредили въпроса с допълнителните здравни осигуровки до началото на февруари, когато се очакват да проведат процедура по избор на здравен фонд.

Престъпление и малко наказание

По думите на Миглена Павлова, изпълнителен директор на Агенцията по обществени поръчки, ЕСО е бил длъжен да обяви обществена поръчка по поне три пункта - защото като енергийно дружество е секторен възложител по смисъла на закона, защото поръчката е над 110 хил. лв. и понеже доброволното здравното осигуряване е в обхвата на закона.

Обяснението на дружеството, че не са имали опит в избора на здравен фонд, не е оправдание. "От ЕСО не са искали от нас методически указания, които предоставяме безплатно, и не са отправяли запитване как да подготвят документите си за обществена поръчка. Освен това те могат да поканят и външен консултант за това", отбелязва Павлова. Само през миналата година ЕСО са провели 1300 обществени поръчки.

Според Павлова в случая става въпрос за липса на добро управление и правилно планиране на обществените поръчки. Ако Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че е трябвало да има обществена поръчка, санкцията за непровеждане на процедура е от 10 до 50 хил. лв. за компанията и 1000 до 5 хил. лв. за директора.

Дори да се докаже нарушението, вече сключеният договор остава валиден, обясниха юристи.

Антония Първанова, депутат от НДСВ, смята, че вината за случилото се е във всички институции. "Този пазар не се либерализира, защото част от здравните фондове лобираха да се запази статуквото на корупцията, защото е ясно, че всичко това се прави за комисиони", казва тя. По думите й в случая трябва да се намесят и принципалът на ЕСО (икономическото министерство) и Сметната палата, за да се преустановят подобни нерегламентирани практики, граничещи с криминални престъпления. "По случая трябва да има пълна проверка с публично обявяване на резултатите. Не е луд, който яде зелника, а този, който му го дава", смята Първанова.

"Тъй като групата около "Търговска лига" има спорни практики за печелене на клиенти, ще бъде проблем, ако те се разпространят и върху здравните услуги, както това се случваше в продажбите на лекарства", смята Юлиян Узунов, управител на анализаторската компания за фармацевтичния пазар ТМА.

Самите членове на асоциацията на здравните фондове отказват да коментират казуса, защото се опасяват и да не загубят предстоящата поръчка от ЕСО и се страхуват от маниера на собственика на "ДаллБогг: Живот и здраве" - дистрибуторът на лекарства "Търговска лига" (виж карето). Същинската поръчка на ЕСО беше обявена през тази седмица, а офертите ще бъдат отворени на 20 февруари, казаха от дружеството. Битката за този клиент ще е голяма, защото предлаганият договор е двегодишен и с прогнозна стойност 5 млн. лв. Ако някое дружество оспори резултатите от избора, това може да налее допълнителен бизнес към "ДаллБогг".

Според участници на пазара макар и незаконно сключен, договорът на "ДаллБогг" с ЕСО ще даде трамплин на здравния фонд да кандидатства за здравното осигуряване на НЕК и ЕСО. Причината е, че едно от условията им към кандидатите е фондът да осигурява компания с повече от 1000 служители.

Групата "Търговска лига"

"ДаллБогг: Живот и здраве" получи лиценз за допълнително доброволно здравно осигуряване през август 2008 г. Дружество е част от фирмената група на дистрибутора на лекарства "Търговска лига - Национален аптечен център", "Чайкафарма Висококачествените лекарства", Български кардиологичен институт, Специализирани болници за активно лечение и няколко медицински центрове за доболнична помощ. Мажоритарен собственик е Тихомир Каменов.

Групата нашумя, като заведе няколко съдебни дела и запорира сметки на държавните болници и световни фармацевтични концерни, както и с платените си съобщения по медиите срещу конкуренти и институции в здравния сектор.

По думите на Юлиян Узунов, управител на анализаторската компания за фармацевтичния пазар ТМА, през последните години има известно оттегляне на "Търговска лига" от търговията на дребно с лекарства и силен спад в търговията на едро за сметка на много активен ръст в производството на дружеството им "Чайкафарма", което се нарежда в топ 15 и същевременно се навлиза в сектора на здравните услуги.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Пионера
    • + 1

    Пак за доброто, но на съдебната система, осъмнахме с новината, че Енемона ще строи нова съдебна палата за 100 милиона лева. За магистрала "Тракия" за един кирлив лот 40 километра насред царевичака се явяват по 20 фирми от цял свят, за 100 милиона лева търг за сграда в София никой нищо не е чувал.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    XXXL
    • + 1

    Давай да е весело.
    "Всички са маскари."

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Ri
    • + 1

    КОРУПЦИЯ И САМО КОРУПЦИЯ.
    Дженерали има над 100г история а те осигуряват работниците в ДАЛЛ БОГ ПИРАМИДА ФОНД!
    Нечувана корупция и нарушения... Къде ги намирате тези МЕНИДЖЪРИ?????

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Паметлив
    • + 1

    Леле , чудя се да се смея ли или да плача. Айолов е началник и партиен функционер от 80-те години на 20 век. Сега са се издънили и се правят на улави с некадърната Апостолова - не знаели , нови били ....един вид - без да искат.

    Ама я някой служител да вземе да им противоречи - жив ще го изядат.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    bbom

    има си прокурор за тези случай да вземе да се самосезира а ако трябва и от някой от другите 20 фонда да вземат да го сезират !!

    Нередност?
  • 6
    chimi_frog avatar :-|
    Чимиджимичамиджоми

    Яко кинти ка кихани на тоя! Ма и Лигавите търговци знаят на кого да ги дадат! Да живее дружбата между бюрократите - ДаллБагг:Корупция!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    бойко 2
    • + 1

    точно в този момент представителите на този фонд дори не знаят какво предлагат в тази цена.По презумпция всички са напълно здравноосигурени в НЗОК и ползват пълен пакет услуги от НЗОК.На въпроса ми към представител на фонда ,какво ще предложат срещу 50 лв месечно допълнителна застраховка ,ми беше обяснено ,че като се разболеел някой ,застрахования ще звънне през нощта не на 150 или 112 а на телефон на фонда ,а те ще му пратят лекар на крака или ще му кажат къде да отиде да се лекува,в същото време на лекаря фонда ще плати 2 лв на месец на осигурен .Това са толкова измислени неща ,че просто не виждам нищо реално ,освен пълно пране на пари и кражби от хората ,ако тези пари бяха инвестирани в кабинети и бяха дадени на хората да си направят поне по 2качествени прегледа в годината ,ефекта щеше за тях да е в пъти по голям.Тази система няма бъдеще тук ,защото осигурените са малко , лекарите са малко , а от фонда си представят ,че ще намерят някой да им работи денонощно без пари ,особено в малките населени места където ще има 20 осигурени и за 40 лева на месец ,вече кой ще хукне да прегледа дори един пациент .Това време отминава и трябва да се преразгледа цялостно политиката на заплащане на медицинските услуги от страна на фондовете и на НЗОК,ЗАЩОТО ИНАЧЕ ЩЕ ДОЙДАТ ФОНДОВЕ ,КОИТО ПРЕДЛАГАТ СЪЩИТЕ УСЛУГИ ,НО С ЧУЖДИ ДОКТОРИ И КЛИНИКИ И С НЕСРАВНИМО ПО ВИСОКО КАЧЕСТВО ОТ НАШИТЕ , А ТЕ МОГАТ И ДА ПОРАБОТЯТ БЕЗ ПАРИ ОТНАЧАЛО ,ПОРАДИ ДЪЛГОГОДИШНИТЕ СИ ТРАДИЦИИ И ОПИТ В ТОЗИ БРАНШ ,ЗА РАЗЛИКА ОТ НАШИТЕ,като пример соча ТОКУДА ,където като влезеш и за 1 час ти правят всякакви изследвания ,слагат ти диагнозата ,само че си плащаш като добър човек 200-300 лева и направленията ти почват да важат в едно бъдеще ,когато вече или ще си се оправил или ще те няма .

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Българин
    • + 1

    Тоя на снимката на съд веднага

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    1/2
    • + 2

    брей, добряк, брей.и това го е измислил сигурно само с половината си мозък.а ако започне да мисли с целия....!

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    настръхнал

    ако може да му настръхне косата на този ,но не естествено.

    Нередност?
Нов коментар