🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НЕКа да е "ДаллБогг"

Частните здравни фондове ще обжалват резултатите от търга на НЕК

Здравният фонд &quot;ДаллБогг&quot; може с пълно право да отговаря на името си, докато бордът на НЕК и изпълнителният му директор Любомир Велков са готови на всичко за него. <br />
Здравният фонд &quot;ДаллБогг&quot; може с пълно право да отговаря на името си, докато бордът на НЕК и изпълнителният му директор Любомир Велков са готови на всичко за него. <br />
Здравният фонд &quot;ДаллБогг&quot; може с пълно право да отговаря на името си, докато бордът на НЕК и изпълнителният му директор Любомир Велков са готови на всичко за него. <br />    ©  Надежда Чипева
Здравният фонд &quot;ДаллБогг&quot; може с пълно право да отговаря на името си, докато бордът на НЕК и изпълнителният му директор Любомир Велков са готови на всичко за него. <br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да си нов на пазар, който е малък и конкурентен, си е изпитание. Но не за всички. По-малко от година след учредяването му един здравен фонд се сдоби с топ клиент - Националната електрическа компания (НЕК). Детайлът е, че поръчката е оспорвана от всички останали кандидати в конкурса.

Всъщност още в края на 2008 г. НЕК сключи временен договор без търг и конкурс за осигуряване на своите 3000 служители с въпросния фонд - "ДаллБогг: Живот и Здраве" (от групата на дистрибутора на лекарства "Търговска лига"). Същото и пак с тази компания направи и Електроенергийният системен оператор (ЕСО), който е дъщерно дружество на НЕК. Ресорният министър Петър Димитров дори обяви от парламентарната трибуна, че договорите са незаконни, но са в името на хората.

Вероятно пак в името на хората, но неясно кои, законните конкурси, които започнаха през февруари, пак изглеждат спорни. След двумесечно обжалване едва от началото на юли служителите на ЕСО са осигурени в нов здравен фонд. Резултатите от търга на НЕК, който започна на 3 февруари, бяха разпратени на 10-те дружества участници на 20 юли. Победител е пак "ДаллБогг", а три от компаниите, участвали в процедурата, обмислят да обжалват. Докато всичко това се случва, "ДаллБогг" получи за шест месеца 1.5 млн. лв. от два от най-големите клиенти на здравните фондове. Сумата е значителна за сектор, в който 21 фонда си поделят премиен приход от 30 млн. лв. годишно.

Високо напрежение в НЕК

Временният договор за здравно осигуряване на НЕК и ЕСО позволи на "ДаллБогг" да отговори на изискванията в новите конкурси - опит в осигуряването на дружество с над 1000 работници и премийни приходи над 500 хил. лв. през последните три години.

Оттук възникнал и първият проблем. Още при подаването на офертите останалите фондове поискали "ДаллБогг" да бъде отстранена, защото черпи права от незаконни договори. Това не се случило. При подаването на офертите се оказало, че "ДаллБогг" не представили цена за всеки пакет услуги (профилактика, лечение в болница, заплащане на лекарства), както изисквала тръжната документация, а една обща цена. Всички участници реагирали много остро и поискали това да се впише в протокола и компанията да бъде отстранена. Вместо това от комисията на НЕК отговорили, че кандидатът ще представи допълнително цени в деня на договарянето. Според Закона за обществените поръчки (ЗОП) обаче това представлява подаване на съществен документ след крайния срок за оферти, след като са ясни цените на всички останали кандидати, и така съществува възможност "ДаллБогг" да съобрази своите условия с тези на останалите. Затова останалите кандидати поискали фондът да бъде отстранен. "Всички реагирахме остро пред комисията. Те казаха, че като разгледат документите, ще вземат законосъобразно решение. Това не се случи", коментира проф. Милан Петров, директор на здравноосигурителна компания "Надежда".

Фондът "ДОМ-Здраве" подал веднага писмена жалба до изпълнителния директор на НЕК Любомир Велков, но не получил отговор. Всичките десет кандидата били допуснати до следващия кръг.

От НЕК твърдят, че по време на процедурата не е имало жалби. Впоследствие от "Български енергиен холдинг", който е шапката на НЕК и би трябвало да одобри договора за здравно осигуряване, съобщиха, че по случая имало две заявления (каквото и да значи това) и "на двете е отговорено в срок".

В крайна сметка фондът "ДаллБогг" не само продължил участието си, но и спечелил процедурата с най-висока техническа оценка и с най-ниска цена - 29.10 лв. на човек месечно. В момента фондът осигурява служителите на НЕК срещу премия от 38 лв. Според протокола от заседанието на съвета на директорите на НЕК договорът, който е за три години, ще бъде сключен след разрешение от "Български енергиен холдинг".

Два дни след официалното изпращане на протокола от холдинга обявиха, че все още не са получили документа за избор на здравен осигурител на НЕК. От НЕК пък казват, че още не могат да обявят спечелилия и цената, тъй като не е изтекъл срокът за обжалване по ЗОП. От енергийната компания допълниха, че всеки от участниците може да се запознае с резултатите от работата на комисията и протокола за оценка.

Според НЕК комисията им е търсила икономически най-изгодната оферта, като в оценката 60% тежест има техническата оценка, която се формира от обема на извършваните здравни услуги, броят лечебни заведения, в които да се преглеждат служителите, механизмът на оценка на здравноосигурителното събитие и начинът на разплащане и референциите от предишните възложители.

Волтова дъга от недоволство

Представители на здравните фондове, участвали в процедурата, твърдят, че процедурата на НЕК е била с предизвестен победител още през пролетта и че оценките на комисията са най-малкото неточни. Освен това никой от тях не е съгласен, че техническата оценка на "ДаллБогг" може да е толкова висока в сравнение с утвърдените фондове с добре развита клонова мрежа в цялата страна.

"НЕК и "ДаллБогг: Живот и Здраве" погазиха закона, ще се видим в съда", заяви пред "Капитал" изпълнителният директор на "ДОМ-Здраве" д-р Илко Семерджиев, чиято компания е класирана на второ място с минималната разлика от 25 ст. в цената.

Съветът на директорите на "Доверие обединен холдинг", който е мажоритарен собственик на "Медико-21" (трети в класирането) и "Доверие" (на пето място), вероятно ще реши в петък (след редакционото приключване на броя - бел. ред.) дали да обжалва решението на НЕК, съобщиха от холдинга. По това време ще се произнесат и собствениците на "Надежда", каза Милан Петров, чийто фонд е на шесто място.

"Много интересно ще е и дали НЕК е дала рефренция за договора си с тях", коментира д-р Георги Дормишев, директор на Общинска здравноосигурителна каса (ОЗОК), фондът на Христо Ковачки. Дружеството спечели процедурата за ЕСО през пролетта, но "ДаллБогг" обжалва два месеца. В крайна сметка Върховният административен съд отказа да образува дело за нарушение при процедурата и от 1 юли фондът на Ковачки има договор. Дормишев, чиято компания е класирана на осмо място за НЕК, коментира, че няма да обжалва.

"Не виждаме смисъл. За пореден път става въпрос за нагласен конкурс. Няма изненади, някой е намерил добър подход, който е печеливш. Не е нормално техническата оценка да е толкова висока", коментира Пламен Минков, директор на "България-Здраве", фондът на Инвестбанк, който е класиран на четвърто място.

От НЕК смятат, че са осигурили прозрачност и равнопоставеност. "Процедурата на договаряне с обявление гарантира равна възможност за участие на всички участници.Всеки има законовата възможност, в случай че не е съгласен с решението по процедурата, да обжалва в законовия срок", коментират оттам в отговор на съмненията за предизвестения победител. От НЕК твърдят, че изборът не се е проточил, защото е спазвана законовата процедура - "предвид големия брой участници, двата етапа на провеждане на процедурата и законовото задължение за преговори с всеки един от тях, тригодишния срок на бъдещия договор, нуждата от допълнителни консултантски мнения, както и факта, че се избира осигурител за близо 3000 служители на компанията, считаме, че процедурата е завършила в разумни срокове", твърдят оттам. От енергийния холдинг, чиито директори са и в бордовете на НЕК, не отговориха на най-съществения въпрос - ще одобрят ли резултатите от този търг, тъй като не са получили протокола. Докато това се случи, "ДаллБогг" ще продължи да осигурява служителите на по-високата цена. А после нищо чудно да има клиент за още три години.

Другите големи поръчки

Общинскат здравна каса обжалва здравната поръчка на "Български пощи" заради ограничително условие, съобщи директорът й Георги Дормишев. Фирмата и поискала оборот от здравните фондове 5 млн. лв. за последните пет години, при положение, че поръчката е на стойност 1.7 млн. лв. По думите му подобно изискване е имала АЕЦ "Козлодуй", чийто търг тече в момента и е на етап договаряне на цената. Там обаче нито един от участниците не е обжалвал изискването. Преди дни приключи търгът за здравно осигуряване на пенсионираните служители на централата, който беше спечелен от "България-Здраве". Фондът ще получи общо 450 хил. лв. за три години.
15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Реален
    • + 9

    Сега е моментът да се влезе с багер в НЕК, макар че само лайна ще излезнат. Дългогодишен донор на БСП и кръгове около говедото Р.Овчаров, това недоразумение на родната енергетика трябва да се обърне навън с хастара, иначе Бойко ще бере само ядове със закостенели мозъци.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    ТИХО
    • + 8

    Всеки може да прозре истината дали е купен търгът или не, но е необходимо само да се добави чия собственост е този фонд. Ще ви кажа, защото имам чувството, че г-жа Николова я е било страх да го упомене в статията. Имената са две: Тихомир Каменов и Тони Веков. Търговска лига, Чайкафарма, Образцови аптеки са едни от по-известните им фирми. Ако не знаете нищо за тях попитайте чичо Гугъл. Има защо хората да изпитват страх. Дано ДЪРЖАВАТА да спре един път за винаги тези "бизнесмени".

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    geordgeo
    • + 4

    В НЕК всеки търг,който се разиграва е с предизвестен победител,участвал съм лично в няколко и знам,че в това гнездо на змии случайни хора не се допускат - прекалено големи кинти има за лапане!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    РИ
    • + 1

    ДАЛ БОГ ЗАКОНИ В НА БЪЛГАРИЯ И АПАРАТ НАЛАГАЩ ТЯХНОТО СПАЗВАНЕ>

    ДАЛ БОГ ЗАКОН ЗА КОРУМПИРАНИТЕ

    ДАЛ БОГ...

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-@
    Хех
    • + 3

    ДаллБогг: Живот и Здраве значи?!
    Що за идиотски плагиат. Взели една стара фраза, сложили и няколко допълнителни букви и знаци и си скалъпили име на фирма. Дa имаха поне малко приличие и да си го кръстят Дал Бог, какви са тия двойни букви, кого баламосват? Ние да не сме палзмодии?
    Това много ми прилича на ония ментета adibas и всякакви такива шарлатани, които си мислят, че с мимикрия могат да постигнат успех.
    Бойкот!

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Г-н Волтов
    • + 3

    Напълно се присъединявам към кратките коментари до момента. Не само с багер, но и фадрома и накрая и с обезмирисител. И не само в НЕК. В целия БЕХ. Трябва да се изринат всички обори, ръководени от подставените лица на Р. Овч. И накрая с напалм. Вярвайте ми.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    kirkegor
    • + 2

    Чудя се колко ли е трудно да се направи поне един търг или обществена поръчка без предварителен победител, срамота!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Здравноосигурен
    • + 3

    Да кажем нещата с прости думи ...ТИМ ! Ха сега Ви видя как ще ги махнете от общата баница ...като си имат хора в правителството ...пък и Бойко им е приятел .... ! Не знам кога ще имаме оправия в тази държава ....

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    ТИХО
    • + 2

    Не бих твърдял, че Бойко им е приятел. Защо ли? Няколко ден след, като бяха спечелени изборите от ГЕРБ във фойето на фирмата се появи портретна снимка на Бойко Борисов.Така да се каже ПРЕБОЯДИСАХА се! Дано новото управление да не остави тези бизнес единици да съществуват, защото именно в тях е концентрирана сивата икономика в България и заради такива "играчи" сме на това плачевно-жалко положение!!!

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    един
    • + 2

    офертите им са повече от рекетни ,25%застраховка от 1лев премия или за един човек 100 лв застраховка ,за 400 лева поети разходи ,то и каското е най много 5% ,ама тези пичове нямат мярка .

    Нередност?
Нов коментар