🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обществените поръчки трябва да пестят пари, но и да са зелени

Иън Баръм, експерт в британското екоминистерство

   ©  Британско посолство
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ще спестим 40 млн. паунда от мебели за администрацията

Икономиката ще се възстанови с инвестиции в инфраструктура, а не в потребителски стоки

Европейските, държавните и местните власти са сред основните потребители на стоки и услуги в икономиката. В ЕС публичните институции харчат около 2 трлн. евро годишно, или около 19% от БВП на общността. Затова те могат да задават пазарни тенденции. Една от възможностите е да се изисква купуването на стоки с минимален екологичен отпечатък – т.нар. зелени обществени поръчки. Към зелените критерии може да се добавят социално-икономически изисквания – например да се наемат хора в неравностойно положение, и така стигаме до устойчивите поръчки. По тези теми разговаряме с Иън Баръм от британското министерство на околната среда, храните и селските райони (DEFRA), който споделя британския опит в областта.

Какво са устойчиви обществени поръчки и по какво се различават от зелените поръчки?

- Зелените поръчки акцентират върху екологичните проблеми, свързани с производството и жизнения цикъл на продуктите. Устойчивостта изисква да се въведат икономически и - където е възможно - социални критерии. Необходим е достатъчен брой продукти, които могат да отговорят на изискванията. Ако има само един продукт, който изпълнява критериите, вие отвързвате ръцете на дадената фирма да наложи каквато си поиска цена. Така може да създадете монопол.

Ако няма достатъчно конкуренти на даден пазар, какво правите?

- Поставяме по-ниски изисквания. Обикновено работим с 30 до 50% от компаниите на пазара, така че да го насърчаваме към устойчивите стоки. Вместо да предприемаме големи крачки, предпочитаме малките, постепенни стъпки. Важно е да избираме изгодни стоки, защото все пак се харчат обществени средства.

Как се отразяват тези поръчки на държавния бюджет във времена на дефицити и дългове?

- Не трябва да говорим толкова много за зелени обществени поръчки, защото хората виждат в зеленото допълнителни разходи. Постепенно това послание трябва да се изчисти с помощта на устойчивите поръчки, в които се отчитат повече икономически аспекти. Когато говорим за британските правителствени стандарти за покупки (Government Buying Standards), се опитваме да убедим хората, че това пести пари и въглеродни емисии. Обикновено говорим първо за пари, а след това за екологичните ползи. Стандартите за покупките на властите трябва да са реалистични. Например възприето е жизненият цикъл на IT оборудването да е 3 години, на мебелите – между 5 и 7 години, а при други продуктови групи – по-малко.

Досега колко пари е спестило правителството с тази политика?

- През 2010 г. публичните разходи са за 220 млрд. паунда, от които 140 млрд. е похарчило централното правителство. Това е значителен дял в икономиката и може да е двигател на промени. Очакваме в следващите три години да спестим 40 млн. паунда от мебели, 27 млн. паунда от компютри и IT устройства и още 39 млн. паунда от други поръчки. Устойчивите обществени поръчки преди всичко са свързани с преосмислянето на търсенето на стоки и поведението на хората. Едно е да принтираш едностранно на обикновена хартия, друго е двустранно на рециклирана. Освен това много хора принтират, без да се замислят, само защото имат достъп до принтера. Ако трябва всеки път да въвеждате код в устройството, за да отпечатате нещо, ще се замисляте повече дали определен документ непременно ви е нужен на хартия. Преди във Великобритания на всяко второ бюро имаше принтер, сега на всеки етаж е поставено по едно мултифункционално устройство. При всички положения е важно да се пестят пари, енергия, ресурси и въглеродни емисии. Идеята е на първо място да се ограничи броят и количеството на покупките. Но ако все пак трябва да купувате, гледате цената и въздействието върху околната среда.

При устойчивите поръчки на хранителни стоки трябва ли да се предпочетат местни производители пред международни?

- Повечето държави биха предпочели местни храни, защото се насърчава местната икономика и се спестяват емисии от транспорта. Но това не може да се случи заради евродирективата за обществените поръчки. Като критерий може да се заложи доставянето на сезонни храни, което представлява насърчение за местните производители, но не изключва вносните изделия. Въвеждането на критерий като въглеродния отпечатък може да помогне на местната икономика, защото тогава ще се вземе предвид енергията, изразходвана при превоза. Тогава сред няколко стоки с еднакви характеристики ще бъде предпочетена местната, защото е пропътувала по-малко разстояние. Но е трудно този критерий да се въведе. Във Великобритания не сме единодушни относно биопродуктите. Ако дадено растение е отглеждано по биологични методи, но в парник, а не на полето, вероятно се генерират много емисии. Органични домати, отглеждани през зимата в парник в Русия, не са непременно по-добри от прясно отгледани домати от Испания или Португалия.

Говорим за устойчивост, но средно по колко време използвате един стол или маса в британската администрация?

- Националният стандарт е 7 години, но след ремонт използваме мебелите повторно, преди да се купи каквото и да било. Опитваме се да използваме затворниците, които могат да се включат в поправките и производството на мебели, преди да търсим стоки на пазара. Освен това предпочитаме мебели с прост дизайн, които са лесни за разглобяване и подмяна на частите. Когато купим например 100 маси от една компания и след 7 години трябва да сменим плотовете им, наемаме друга фирма, но се оказва, че тя не иска да ремонтира продукти, произведени от конкуренцията. Затова вече настояваме компаниите да си обменят техническите диаграми.

Опитвате се постепенно да насочите пазарите към по-устойчиво производство. Но какво мисли бизнесът?

- Индустрията се движи от два фактора: печалбата и възприятието на клиентите за бранда. Ще отнеме известно време хората в България да осъзнаят предимствата на устойчивото развитие. Но ако българска компания произвежда електроуреди и иска да е конкурентна в Европа, трябва да подобри енергийните характеристики на продуктите си. Така други европейски страни ще са склонни да обмислят покупката на тези електроуреди.

За да се възстанови растежът на икономиката, трябва да се насърчи потреблението. Това не противоречи ли на екологичните постулати да се консумира по-малко?

- Отговорът не е в покупката на лични вещи като iPod или X-box. Ако искате да стимулирате икономиката, ще трябва да инвестирате в нещо с по-дълъг живот като инфраструктурата. Един строителен проект ще окаже положителен ефект върху заетостта в местната икономика, защото ще доведе до наемане на местни хора. Но това е мое мнение, а не на министерството.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grohnal avatar :-|
    grohnal

    Ами те и сега са зелени. Ако кандидатстващия не приложи към документация куфарче със зелени банкноти, ще си остане статист от масовката. (зелени са $100, 300 евро или дори 100лв)

    Нередност?
Нов коментар