НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

България изиска допълнителна регулация за шистовия газ

ЕК е разрешила на България да изиска ОВОС за проучванията на Chevron

Капитал Daily    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия е препоръчала на България провеждането на допълнителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на сондажите за проучване за наличието на шистов газ в страната, съобщиха от Министерството на околната среда и водите за "Капитал Daily". Отговорът на ЕК идва след изрично запитване на МОСВ.

Това на практика едва ли ще промени темпа на проучванията. Сондажите са предвидени да започнат едва през 2015 г. Обещанието за ОВОС, който ще успокои общественото мнение, обаче може да отпуши подписването на договора с Chevron. Парафите се бавят вече няколко месеца.

В началото на ноември ведомството, оглавявано от министър Нона Караджова, изпрати запитване до Брюксел дали е възможно да се тълкуват разширено текстовете на директивата по оценка на въздействие върху околната среда, която изисква някои видове дълбоки сондажи за проучване да подлежат на такава оценка.

Българското законодателство не изисква ОВОС за проучвателните дейности по сондажа, но след отговора на Брюксел такъв ще бъде извършен, обясниха от МОСВ за "Капитал Daily". Европейската комисия дори е изразила благодарност на България за инициативата и е изпратила своето тълкувание до всички страни - членки на съюза.

Обществен натиск

Причината за исканата допълнителна екологична оценка е големият обществен отзвук, който беше предизвикан заради намеренията на американската енергийна компания Chevron да проучва залежите на шистов газ в България. През юни правителството излезе с решение, което дава възможност на компанията да проучва шистови скали край Нови пазар.

Група еколози настояваха да се направи ОВОС преди подписването на договора, въпреки че към този момент не е ясно върху какво ще се прави оценката. Договорът все още не е подписан, а работната програма на Chevron не е представена.

Екологичните опасения са около технологията за хоризонтални сондажи и хидравлично разбиване (фракинг), която американската фирма евентуално ще приложи.

С извършването на ОВОС върху проучвателните сондажи България ще може да извърши

допълнителен контрол върху екологичната съобразност на новата технология за добив на газ. Освен ОВОС обаче проучванията подлежат на оценка за съвместимост, ако разработваният терен попада в защитена зона от екомрежата "Натура 2000".

По Закона за водите проектът трябва да бъде подложен и на детайлна оценка за водоползване и отпадъчни води. При добива пък се изискват още по-тежки процедури.

Да бъде или не

Оценката по ОВОС всъщност ще покаже дали изобщо ще има проучвания за шистов газ, тъй като ако решението на МОСВ по оценката е отрицателно, няма как да бъдат направени сондажите. "Ако правим ОВОС на всеки от сондажите, министерството ще трябва да се произнесе по тях", коментира зам.-министърът на екологичното министерство Евдокия Манева.

Тази процедура всъщност е по-сложна от стандартната екооценка, тъй като изисква обществено обсъждане в засегнатите общини. Ако на тези обсъждания гражданите се обявят против проучванията за шистов газ, плановете на "Шеврон" реално ще бъдат блокирани, тъй като едва ли правителството няма да се съобрази с тях (то не е длъжно).

Свръхрегулации

По този начин се създават свръхрегулации, които съществено ще забавят проучванията за наличието на шистов газ, коментираха експерти. Катаржина Кацперчик, директор икономическа политика в министерството на външните работи на Полша, коментира в интервю за "Капитал Daily", че няма нужда от допълнителни регулации за шистовия газ. "Това е обикновен природен газ, само технологията е различна", посочи тя.

"Регулациите в Европа са твърде големи, но заради общественото мнение ще се наложи да бъдат извършвани допълнителни оценки, което ще забави проучванията за шистов газ", коментира, Емил Горанов, съветник в парламентарната комисия по икономика и енергетика. Според него би било добре договорът с Chevron за проучване да бъде подписан, преди да започнат преговорите с "Газпром" за доставка на газ, тъй като това би могло да доведе до отстъпки от страна на руския монополист.

Договор

Все пак би било по-правилно ОВОС на проучвателните дейности да бъде направен, преди да се подпише договорът с американската компания, посочи Горанов. По този начин ще се види дали е екологчино обосновано да започват такива дейности. Освен това може да се направи и икономически

анализ доколко ефективен би бил такъв проект, допълни той.

От министерството на екологията обаче посочиха, че оценка на въздействието може да започне едва когато бъдат внесена някаква документация по проекта от страна на Chevron, което към момента не е направено - в крайна сметка, преди да бъдат ясни местата на сондажите, няма как да се направи ОВОС.

От министерството на икономиката, енеретиката и туризма, което е водещо при

преговорите с Chevron обаче не отговориха точно каква ще бъде процедурата. Ако все пак

се изчака първо да бъде направен ОВОС, това означава, че най-малко в следващата половин година не може да се очаква договорът с компанията да бъде подписан.

Самите планове на "Шеврон" предвиждат два от проучвателните сондажи да са през 2015 г., а другите два - през 2016 г. Дотогава не се предвиждат никакви сондажи освен сеизмични проучвания. Компанията има нужда от време също да направи анализ на съществуващите сондажи, както и сеизмичните проучвания, които не са свързани със сондиране.

Според Христо Казанджиев, който оглавяваше дирекция "Природни ресурси и концесии" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, процедурата по извършване на ОВОС за проучвателните дейности по сондиране се е прилагала в България, преди законодателството ни да бъде хармонизирано с европейското. По думите му това, че ще бъде извършена тази оценка, не би забавило процедурата на сондиране от страна на Шеврон.

"Регулациите в Европа са твърде големи, но заради общественото мнение ще се наложи да бъдат извършвани допълнителни оценки, което ще забави проучванията за шистов газ", Емил Горанов, съветник в парламентарната комисия по икономика и енергетика.

"Това, че ще бъде извършен ОВОС не би забавило процедурата на сондиране от страна на "Шеврон", Христо Казанджиев, бивш директор на дирекция "Природни ресурси и концесии" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavlin0511 avatar :-|
    pavlin0511
    • + 3

    Да не се окаже само "мижи да те лажем" и оценките да са незасисими.

    Нередност?
  • 2
    makendji avatar :-@
    мОДИ ти си........ши....к
    • + 4

    "Ония" имат достатъчно пари за да купят нашите продажници

    Нередност?
  • 3
    zornitsalazarova avatar :-|
    Zornitsa Lazarova
    • + 2

    Няма "свръхрегулации" - тъкмо напротив. Законите ни са твърде стари като за тези последни технологии. Опасностите при метода хидравличен удар/фракинг са множество и най-различни и законите ни все още не предвиждат нищо за тях - включително за пребогатия коктейл от химикали, за неясната съдба на част от този коктейл под земята, за по-сигурно обезопасяване на многобройните хвостохранилища със силно замърсяващи химикали... За момента няма нито един служител от българските ведомства, който да е компетентен да контролира подобни сондажи - а и как можеш да контролираш нещо, което изобщо не е дефинирано по закон?! Безумно е да се впускаме в толкова мащабни и силно въздействащи технологии, без да са обстойно изследвани и регулирани. Друг е въпросът и доколко контролируема безопасността при фракинга...
    И съвсем друг е въпросът, че няма как България да стане енергийно независима, ако продължава да се осланя на все по-трудно, скъпо и опасно добиваните изкопаеми горива. Сондаж за шистов газ се използва 5 години - после не само е изчерпан капацитетът му, но и след него земята и водата не подлежат на възстановяване.
    Друго: все се говори само за договора с Шеврон, а не се споменава, че има фирми, които са много по-напред в процеса - Дайрект Петролеум (в Ловешко) и руската Русгеоком (край Ген. Тошево). Някой пита ли при техните проучвания дали е правена ОВОС?

    Нередност?
  • 4
    mirkoni avatar :-|
    Миркони
    • + 1

    Оставяйки на страна екологичния момент и привличането на чуждестранни "инвеститори", защо проучванията и евентуален добив не се поверят на изцяло българска фирма с дългогодишен опит в различни страни като Булгаргеомин примерно?

    Нередност?
Нов коментар