🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

РУА на Виктор Демянюк ще произвежда пелети и барит в Лом

Компанията ще добива суровини от хвостохранилището на "Кремиковци"

Компанията ще използва пристанището в града, за да изнася своята продукция
Компанията ще използва пристанището в града, за да изнася своята продукция
Компанията ще използва пристанището в града, за да изнася своята продукция    ©  ИВАН ГРИГОРОВ
Компанията ще използва пристанището в града, за да изнася своята продукция    ©  ИВАН ГРИГОРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украинската икономическа група РУА ще произвежда пелети и барит край Лом, обяви нейният собственик Виктор Демянюк в петък. Пелетите са дериват на желязната руда и се влагат в производството на чугун в доменни пещи. Баритът пък се използва в нефтената индустрия, автомобилопроизводството и дори в потребителската електроника.

В новите производства РУА са инвестирали 8 млн. лв., а самото откриването на дейността, което се очаква през пролетта, ще даде работа на 130 души, обясни Демянюк по време на дискусия в града за ефектите от производството. Компанията има фабрика за метали в пристанищния град от 2005 г., а сега я разширява с новата инсталация. Демянюк купи навремето хвостохранилището на "Кремиковци", около което има съдебни искове за предходна сделка. През 2007 г. той представляваше и интересите на своя сънародник Константин Жеваго, който искаше да купи комбината.

Основно за износ

Близо 95% от сега съществуващото производство на РУА в Лом (тръби и преработка на метали) е предназначено за износ в Западна Европа. Баритът и пелетите, които ще се произвеждат, също ще се изнасят, защото в България почти няма дейности, които да се захранват с тези суровини. Първоначалните планове са компанията да произвежда между 30 и 50 хил. тона пелети годишно, което по думите на Демянюк е скромен обем, с който да се тества пазарът. Бившият директор на "Кремиковци" Лилян Вачков, който участва в екипа на РУА, заяви, че в годините, преди да фалира само "Кремиковци" е поръчвал 600 хил. тона пелети, а още 100 хил. тона са стояли като резерв на пристанище Лом.

Едно наум

Явор Ефтимов, директор на дружеството "Барит майнинг" (част от РУА), обясни, че годишното производство на барит в света е 4.5 млн. тона, от които 3.5 млн. тона се държат от Китай. Компанията на РУА, която той ръководи, ще произвежда между 80 и 100 хил. тона. За производството на барит компанията ще ползва суровини от хвостохранилището на "Кремиковци". В момента то е собственост на украинската група, но за него се водят съдебни дела.

Когато индийският бизнесмен Прамод Митал купува футболния клуб ЦСКА от Васил Божков, той плаща на няколко транша. Последният е направен именно с прехвърляне на хвостохранилището в полза на фирмата "Вертекс", която е свързана с Васил Божков, а тя от своя страна го продава на РУА. През 2007 и 2008 г. групата представляваше интересите на украинския бизнесмен Константин Жеваго, който също искаше да купи "Кремиковци".

Синдикът на комбината Цветан Банков обаче е подал отменителен иск в съда, с който прехвърлянето на хвостохранилището в полза на "Вертекс" да се обяви за нищожно. Запознати с процедурата коментираха, че съдебният иск е за частична нищожност (само от гледна точка на кредиторите), а не за пълна нищожност на сделката. За това не е сигурно дори при успех на отменителния иск какви ще са последствията на втората сделка, при която "Вертекс" продава хвостохранилището на РУА.

За чист въздух

Преди публичното обсъждане в Лом имаше притеснения от новите мощности. Двама от присъстващите общински съветници казаха, че новите заводи се намират на 200 метра от най-близките жилищни квартали и за това неизвестността за вредните емисии и спазването на екологичните норми е притеснително. Повод бил и фактът, че заводите ще работят с техника на "Кремиковци".

Виктор Демянюк заяви, че от "Кремиковци" е купен само стоманобетоненият корпус на една кремиковска пещ и нищо повече. В производството пък ще се използва технология, която ще ограничава отделянето на вредни емисии в нормите. Отпадъците пък щели да се оползотворяват с разкриването на по-малки производства, където да се използват като суровина. "Това, което не можем да използваме, ще се извозва в специално създадени за целта бункери", каза Демянюк.

Деница Славкова, която ръководи Районната инспекция по околна среда и води в Монтана, уточни, че РУА са представили за съгласуване инвестиционните си намерения преди повече от година. Планираният обем на производство обаче бил по-малък от лимитите, за които се изисква оценка за въздействието върху околната среда и за които се кандидатства за комплексно разрешително. За да бъдат сигурни в становището си, от районната инспекция са препратили въпроса и в екоминистерството, което също е позволило реализацията на проекта.

Дейност

Групата от компании развива дейност в Лом от 2005 г., когато придобива стари мощности. До момента в Лом тя развива тръбопрокатно производство и фабрика за метали, като с новите два завода инвестициите й в града ще стигнат 25 млн. лв. За компанията работят на 500 човека от региона при средна заплата около 600 лева. А производството на пелети и барит ще създаде още 130 работни места. Лом е избран заради пристанището, което позволява доставките и пласментът да се правят по река Дунав, без компанията да отчита допълнителни транспортни разходи, ако производството бе във вътрешността на страната. Самото пристанище обслужваше и металургичния комбинат "Кремиковци", като фалитът му намали с ¾ обслужените товари до 250 хил. тона годишно.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • - 2
    • + 4

    Интересно.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 6

    Ще правят стоката от това, което Кремиковци е изхвърляло половин век като "отпадък". Имайте го предвид, когато слушате за последните останали в държавата кремковци-та. На софийски градски транспорт и 5 лева да стане билетчето, пак ще е на червено.

    Нередност?
  • 3
    anu avatar :-P
    Ronald Reagan
    • - 3
    • + 5

    Добре, че са украинците, че да дойдат да построят нещо и да произвеждат. Както виждате от историята, нашите фирми купили и препродали, пък и отгоре на всичко ги съдят. Сега можете да се втурнете да ми обяснявате, че в държавата има закони и те трябва да се спазват....

    Нередност?
Нов коментар