🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Открито е голямо газово находище в румънската част на Черно море

Рано е да се каже дали разработването ще е изгодно, казват от ExxonMobil и OMV, които търсят газ край Румъния

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Находище с между 42 и 84 млрд. куб. метра природен газ откриха американската ExxonMobil и австрийската ОMV в румънската част на Черно море. Това съобщиха местните подразделения на двете енергийни компании.

"Потенциално значимото откритие на газ" се намира в находището "Домино-1" в участък "Нептун", който е с площ 9900 квадратни километра. "Домино-1", на 170 км от румънския бряг, е първото дълбоководно находище край Румъния, чието проучване започна през декември. То се намира на около 3000 метра под морското равнище.

До края на годината ще бъде направено и триизмерно сеизмично проучване на района. От резултатите от изследването на "Домино-1" ще зависят следващите стъпки, се казва в съвместно съобщение на румънското дружество на ExxonMobil и OMV Petrom, в която австрийската група държи 51 на сто от акциите.

"Процесът по оценка на данните и проучванията е на твърде ранен етап, за да се каже дали участък "Нептун" в крайна сметка ще се окаже изгоден за разработване или не", пише още в съобщението.

Ако икономическата и техническата рентабилност на дълбоководния добив бъдат потвърдени, допълнителните инвестиции в проучвания и разработване могат да достигнат "няколко милиарда долара", а първият добив може най-рано да започне в края на десетилетието.

През 2008 г. OMV Petrom и ExxonMobil се споразумяха американската фирма да получи 50% от участъка "Нептун. OMV Petrom е най-голямата нефтогазова компания в Румъния – през 2010 г. тя реализира оборот от 4.4 млрд. евро и печалба от 709 млн. евро.

Решението за "Набуко" отново се отлага

Решението за газопровода "Набуко", който трябва да пренася синьо гориво от Централна Азия до Европа, ще бъде отложено с една година до средата на 2013 г, събщи OMV, цитирана от ДПА. Засега находището Шах Дениз в Азербайджан е предпочитаният доставчик на природен газ за проекта. "Набуко", който по план ще преминава през България, е подкрепян от Европейската комисия като алтернатива на руските газови доставки.

Според изпълнителния директор на OMV Герхард Ройс до догодина консорциумът Шах Дениз, ръководен от британската BP, няма да вземе решение кой газопровод да снабдява с гориво. За азерския газ се борят и гръцко-италианския проект ИГИ Посейдон (IGI-Poseidon), както и Транс-адриатическия газопровод (Trans-Adriatic Pipeline). Миналия месец турското правителство съобщи, че не подкрепя вече изцяло "Набуко" и предпочита собствения си конкурентен Трансанадолски газопровод (ТАНАП).
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    erebus avatar :-|
    'ΕΡΕΒΟΣ
    • - 2
    • + 9

    "К",
    "румънската част на Черно море" се нарича румънска "изключителна икономическа зона" !
    Радвам се за румънците.
    Говори се,че има още 2 газови находища и поне едно петролно.
    Ето и карта с изключителните икономически зони на някои страни.
    http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/216024_10150167019867521_54818407520_6461477_6257474_n.jpg

    Болшинството още не е схванало,че тези зони решават бъдещето на някои страни които стават "по-тежки" от стратегическа и финансова гледна точка.Гърция е добър пример за това !:)

    Нередност?
  • 2
    mahito avatar :-@
    mahito
    • - 7
    • + 6

    Бе то хубаво от Румънската част, ама морето е някак общо и ако в румънската част стане еко-катастрофа, тя ще засегне и България. Разбирам ако си оградят своята част и ако текне нещо да мърси само тяхната част, но ако парите отиват за тях, а рисковете се поемат от всички страни, граничещи с морето, така няма да стане...

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 1

    Радост в Букурещ.

    Нередност?
Нов коментар