🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

RBS е раздала бонуси за 1 млрд. паунда въпреки растящите загуби

Отписването на активи и изплащането на обезщетения към клиенти доведоха до нетна загуба от близо 2 млрд. паунда

Ръководството на Royal Bank of Scotland се отказа от бонусите си, но служителите са получили такива за близо 1 млрд. паунда през 2011 г.
Ръководството на Royal Bank of Scotland се отказа от бонусите си, но служителите са получили такива за близо 1 млрд. паунда през 2011 г.
Ръководството на Royal Bank of Scotland се отказа от бонусите си, но служителите са получили такива за близо 1 млрд. паунда през 2011 г.    ©  Reuters
Ръководството на Royal Bank of Scotland се отказа от бонусите си, но служителите са получили такива за близо 1 млрд. паунда през 2011 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британската държавна банка Royal Bank of Scotland (RBS) обяви загуби за миналата година в размер на близо 2 млрд. паунда, съобщи Reuters. Това е двойно повече от очакванията на анализаторите, които предвиждаха отрицателният финансов резултат да бъде подобен на този от 2010 г. - 1.1 млрд. паунда. Въпреки лошите резултати, банката е раздала бонуси за близо 1 млрд. паунда на персонала си през годината. Банката, която е 82% собственост на правителството, след като беше спасена с пари на данъкоплатците през 2008 г., успя да излезе на нетна печалба от 1.2 млрд. паунда през третото тримесечие. Но отписването на активи и изплащането на обезщетения към клиенти, на които неправомерно са били продадени застраховки, отново я изведоха на загуба.

Основен дял в загубите на RBS имат отписванията на гръцки държавен дълг, които достигната 1.1 млрд. паунда. Загубите бяха разширени с още 850 млн. паунда заради обезщетенията, които бяха изплатени на британски клиенти, на които е била продадена неправомерно застраховка към личните кредити. "Ние в RBS имаме три задачи – да подкрепяме нашите клиенти, да обезвредим наследените си рискове и да направим банката отново успешна и печеливша", коментира изпълнителния директор Стивън Хестър, цитиран от Bloomberg.

След национализацията на банката Хестър е успял да намали активите й с повече от 600 млрд. паунда до 1.66 трлн. паунда, освен това е съкратил около 35 хил. работни места. През януари беше обявено, че ще бъдат уволнени още 3500 служители от подразделението за инвестиционно банкиране. "Трябва да обезвредим бомбата със закъснение в банковия ни баланс. Иронията е, че колкото по-бързо намаляваме рискът, толкова по-бързо се трупат загубите", заяви Хестър.

Стивън Хестър и председателят на борда Филип Хамптън се отказаха официално от бонусите си по-рано този месец, след силен обществен и политически натиск. Същевременно през 2011 г. банката е раздала на служителите си бонуси за 985 млн. паунда, което все пак е намаление с 21% спрямо 2010 г. От цялата сума около 390 млн. паунда, или средно 22 900 на човек, са отишли като поощрения за инвестиционните банкери, което е с 58% по-ниско в сравнение с предишната година. Като цяло разходите за персонал в инвестиционното звено GBM са спаднали с 9% до 2.45 млрд. паунда през 2011 г.

През 2008 г. правителството спаси банката от фалит с 45 млрд. паунда, или средно 49.9 пенса на акция. В момента акциите на RBS се търгуват за около 28 пенса, което означава, че данъкоплатците все още са на загуба от около 20 млрд. паунда.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • + 3

    Изключително лоша услуга за крайния малък клиент, като мен. Не проведоха почти никаква реална оптимизация, непрекъснато имат проблеми със системата (като в България), пълно е с неквалифицирани служители и т.н. Изобщо типично държавна структура... Лошото е, че в определени региони на Великобритания нямат реална алтернатива... :(

    Нередност?
  • 2
    peshokev avatar :-|
    peshokev
    • + 4

    До коментар [#1] от "J.J.":

    Че те големите отдавна са перфектна държавна структура, а служителите им имат манталитет като на държавни служители.

    Нередност?
  • 3
    metzanviolinov avatar :-P
    metzanviolinov
    • + 1

    Кефи ме как сте го написали "Британската държавна банка RBS".

    Нередност?
Нов коментар