Увеличение на запасите понижи цената на пшеницата

Очакваните количества може да достигнат рекордните 213.1 млн. тона

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пшеницата понижи стойността си заради спекулации, че запасите от зърното може да достигат рекордни количества до края на май, когато е краят на сегашната пазарна година, съобщава Bloomberg. Запасите може да достигнат до рекордни стойности от 213.1 млн. тона според министерството на земеделието на САЩ. Майк О'Деа, старши рисков мениджър в INTL FCStone Inc., коментира, че е възможно световните запаси да стигнат и до 220 млн. тона през идващата пазарна година 2012/13 г. Очакваното повишение на количествата е причина за понижаването в цените на пшеницата с 2% от началото на годината.

Стабилни запаси

"Запасите изглеждат доста стабилни в сравнение с царевицата и соята", коментира Ник Хигинс, анализатор от базираната в Лондон Rabobank International. Пшеницата с доставка през май се понижи с 0.4% до 6.4325 долара за бушел на чикагската борса. За тази седмица това е второ понижение. Пшеницата за мелене с доставка през май нарасна с 0.1 % до 247.27 долара за тон. Реколтата на царевица в САЩ също се очаква да се повиши, след като земеделците ще засадят повече площ и така ще отнемат от напрежението върху цените на храните и горивата. Посевите на соя най-вероятно няма да претърпят съществени промени. Според главния икономист в министерството на земеделието на САЩ Джо Глаубър, цитиран от Bloomberg, с 2.3% повече акри ще бъдат засети с царевица, или 94 млн. акра. Това е най-висока стойност от 1944 г. насам. Прогнозираното количество е с 94.329 млн. по-малко от очакванията на анализаторите на Bloomebrg.

Повече производство

Повишеното производство на царевица и намаляващото търсене на етанол се очаква да увеличат запасите на САЩ от зърно. Те се свиха до 16-годишен минимум през миналата година. Според Глаубър тази година производителите ще получат средно 5 долара за бушел, което е спад с 19% от миналата година, докато цените на пшеницата ще се понижат с 14%, а соята с 1.7%. Царевицата с доставка през май се повиши с 0.1% до 6.42 долара за бушел в Чикаго. Посевите на соя се очаква да останат без промяна от миналогодишните посеви от 75 млн. акра. Соята с доставка отново за май нарасна с 0.2% до 12.82 за бушел.