🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AIG отчете огромна печалба

Американският застраховател, спасен в кризата с държавни пари, е спечелил 19.8 млрд. долара през четвъртото тримесечие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Застрахователният гигант American International Group (AIG) отчете 19.8 млрд. долара печалба за четвъртото тримесечие, съобщи "Ройтерс". Компанията се възползва от счетоводна промяна, която позволи еднократно да отчете огромна печалба. Добрият резултат доведе до поскъпване на акциите на компанията с 6% до 29.70 долара. Според регулацията AIG няма да плаща данъци върху десетки милиарди приходи през идните години, благодарение на облекченията, които получи заради загубите й по време на финансовата криза.

От AIG, който беше спасен от правителството на САЩ през 2008 г., заявиха че очакват да генерират устойчиви печалби през следващите години. Компанията беше закрепена от правителството чрез големи данъчни кредити. Тези кредити могат да бъдат заменени за бъдещи данъчни задължения, което води сега до голямата печалба.

През третото тримесечие застрахователната компания обяви, че резултатите й през четвъртото тримесечие ще определят дали тя може да пусне т. нар. квоти за оценка срещу данъчни активи.

След като установи, че е по-вероятно да продължи да печели, AIG освободи по-голямата част от квотите, близо 17.7 млрд. долара.

"Сега сме по-уверени, че приходите ни ще нарастват и занапред", каза главният изпълнителен директор Робърт Бенмоше. "Бизнесът ни се засилва, така че счетоводителите ни смятат, че вече имаме възможност да печелим достатъчно и да можем да оползотворим тези данъчни кредити", допълни той.

През четвъртото тримесечие печалбата на застрахователя e била 19.8 млрд. долара или 10.43 долара на акция. За сравнение година по-рано положителният резултат е бил 11.18 млрд. долара или 16.10 долара на акция. Броят на акциите на AIG е нараснал спрямо предходната година, което обяснява несъответствието между стойността на една акция и печалбата.

Бъдещето на данъчните отстъпки, които може да ползва AIG, е ключов въпрос за инвеститорите. Според някои анализатори стойността им представлява 20% от капиталовата стойност на AIG. Инвеститорът Брус Бърковиц, най-големият неправителствен акционер в застрахователната група, смята, че пазарът е подценил тези отстъпки.

Министерството на финансите на САЩ притежава 77 на сто от акциите в AIG. "Ройтерс" отбелязва, че не съществува времеви график, по който правителството да разпродаде този дял. Изкупуването на акции на AIG беше част от правителствената програма за 182 млрд. долара за спасяване на застрахователния гигант. Миналата година Министерството на финансите на САЩ продаде около 12 на сто от дела си в AIG, но на загуба.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivanko001 avatar :-?
    ivanko001
    • + 6

    тия трябва да са в затвора а не да печелят

    Нередност?
  • 2
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • + 3

    Хоп, и извадиха едни 20 милиарда от шапката. За нищо ги нямат парите в днешно време.

    Нередност?
Нов коментар