E.ON продаде газовата си мрежа за 3.2 млрд. евро

Kупувач е консорциум, воден от австралийската банка Macquarie

През 2010 г. австралийската банка Macquarie купи от RWE газова мрежа за около 500 млн. евро
През 2010 г. австралийската банка Macquarie купи от RWE газова мрежа за около 500 млн. евро
През 2010 г. австралийската банка Macquarie купи от RWE газова мрежа за около 500 млн. евро    ©  DANIEL MUNOZ
През 2010 г. австралийската банка Macquarie купи от RWE газова мрежа за около 500 млн. евро    ©  DANIEL MUNOZ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият доставчик на енергия в Германия – Е.ОN, продаде газоснабдителната си мрежа на консорциум, воден от австралийската банка Macquarie, предаде Reuters.

Сделката е за 3.2 млрд. евро и е част от програмата за набиране на средства. С парите германският гигант трябва да изплати дълговете си, които в края на март възлизат на 37.6 млрд. евро, и да разшири бизнеса си с инвестиции в турския и индийския пазар.

Очаква се сделката да приключи през третото тримесечие. С нея общите разпродажби на активи на E.ON възлизат на 12 млрд. евро. Преди няколко месеца компанията продаде и електоразпределителния си бизнес в Североизточна България. По план до края на 2013 г. германската фирма трябва да се освободи от активи на обща стойност 15 млрд. евро.

Покупката и купувачите

Консорциумът ще придобие компанията Open Grid Europe, която оперира газова мрежа с дължина 12 000 километра и в която работят около 1600 души. През 2010 г. фирмата беше отделена от E.ON заради европейските изисквания за либерализация в енергетиката.

В края на 2010 г. Macquarie купи от RWE газова мрежа с дължина 4100 километра за около 500 млн. евро. В обединението на купувача са още инвестиционната Infinity Investments, корпорацията за управление на инвестициите на Британска Колумбия (Канада), и MEAG - звено за управление на активи застрахователната Munich Re.

За покупката са кандидатствали още три консорциума, водени съответно от френската GDF Suez, германската Allianz и белгийската Fluxys, допълва Reuters.