🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергия за всички

АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" ще предложат достатъчно количество електроенергия на предстоящите търгове

Според публикуваната на сайта на АЕЦ "Козлодуй" покана за участие в търга за продажба са обявени 400 мегавата за периода юли 2012 - юни 2013 г.
Според публикуваната на сайта на АЕЦ "Козлодуй" покана за участие в търга за продажба са обявени 400 мегавата за периода юли 2012 - юни 2013 г.
Според публикуваната на сайта на АЕЦ "Козлодуй" покана за участие в търга за продажба са обявени 400 мегавата за периода юли 2012 - юни 2013 г.    ©  Капитал
Според публикуваната на сайта на АЕЦ "Козлодуй" покана за участие в търга за продажба са обявени 400 мегавата за периода юли 2012 - юни 2013 г.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредните търгове за продажба на електроенергия за свободния пазар в България този път могат да минат и без сътресения. Причината е, че държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", които произвеждат най-евтината електроенергия в страната, ще могат изцяло да покрият нуждите на този сегмент, на който участват големите индустриални предприятия.

Според публикуваната на сайта на АЕЦ "Козлодуй" покана за участие в търга за продажба са обявени 400 мегавата за периода юли 2012 - юни 2013 г. В обявата на ТЕЦ "Марица-изток 2" обаче не се посочват количества. Източници, запознати с провеждането на търговете, обаче коментираха, че оттам са обявени за продажба около 200 мегавата. Според обявленията крайният срок за подаване на оферти за енергията от АЕЦ беше вчера до 16.00 часа, а в ТЕЦ "Марица-изток 2" - до 8.30 часа днес. За първи път тяхното отваряне ще стане по едно и също време в 9.00 часа на 21 юни.

Енергия за всички

За разлика от последния търг, който беше проведен в края на миналата година, количествата, обявени на този, са съобразени с нуждите на свободния пазар, коментираха търговци. Предишния път от АЕЦ бяха пуснали за продажба само 250 мегавата, което предизвика критики от страна на индустрията, че се създава изкуствен дефицит на енергия, което спекулативно покачва цените. Стигна се дотам да бъде поискано търгът, проведен от АЕЦ, да бъде анулиран, което пък доведе до обещания на управляващите да направят процедурата по-прозрачна. Това бе и една от основните задачи, които си постави новият изпълнителен директор на АЕЦ Валентин Николов, който за кратко бе и заместник-министър с ресор енергетика в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а преди това депутат от ГЕРБ. Най-вероятно в тази връзка преди няколко седмици на сайта на АЕЦ "Козлодуй" беше публикувана покана към всички заинтересовани да предложат нови правила за продажбата на електроенергия на свободния пазар.

Промени

Една от основните промени в организацията на настоящия търг е, че ценовите оферти ще се обявяват публично пред всички кандидати. Това обаче не е прецедент, макар при последния търг да не беше направено. Освен това след първоначалното отваряне на офертите кандидатите за енергия от АЕЦ ще имат 24 часа да подобрят своите предложения, което се прави за първи път. Централата явно е уважила и друго предложение, за което търговците настояваха. До търговете да бъдат допускани само кандидати, които имат договор с крайни клиенти. Причината за това искане е, че след последния търг търговците отправиха обвинения, че голяма част от енергията е била закупена от спекуланти, които нямат крайни клиенти, като целта е била след това да я препродадат на по-високи цени.

Друга новост при провеждането на търговете е едновременното отваряне на офертите в двете централи. Търговците обаче не оцениха тази промяна като положителен знак, тъй като по този начин няма как да предвидят какви количества ще спечелят от едното място, за да коригират предложенията си за другия търг, както беше досега. Именно за това промените се оценяват по-скоро като желание от страна на двете централи да бъдат постигнати по-високи цени. Това е разбираемо, като се има предвид, че енергийният регулатор увеличи квотите, които двете държавни дружества трябва да осигурят за битовите потребители. Това обаче означава, че тази енергия трябва да бъде продавана по регулирани цени, които обаче не генерират печалби.

Класиране

Според указанията за провеждане на двата търга класирането на офертите ще стане на база най-висока предложена цена. От условията, посочени от АЕЦ "Козлодуй", става ясно, че при еднакво ценово предложение ще бъде класиран този, който е заявил по-голямо количество енергия. Ако кандидатите се припокриват и в това отношение, ще бъде класиран този, чиято оферта е внесена по-рано. В това отношение процедурата, предложена от ТЕЦ-а, изглежда по-справедлива, тъй като според правилата на централата, ако два кандидата са представили оферти с еднакви цени и количества, те имат право да продължат надпреварата, като представят новите си предложения в срок от два дни. ТЕЦ-ът обаче предвижда при необходимост да проведе и преговори със съответния кандидат за оптимизиране на офертата му.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 2
    • + 7

    Някой може ли да обясни, защо за свободния пазар се отпуска само евтината енергия и каква полза имат от това собствениците на централите, тоест обикновените граждани?!

    Нередност?
  • 2
    gagrolet avatar :-P
    gagrolet
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

    Защото в България има свободен "пазар" на електроенергия...

    Нередност?
  • 3
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 2
    • + 1

    Току що научих част от отговора. Прокопиев продавал през "Каолин" на другите тецове суровина на двойна цена. За това енергията отива за потребителите, а за износ отива по-евтината :)
    Ето заповядайте:
    http://tv7.bg/dobro-utro/news/9345802.html

    Нередност?
  • 4
    demian avatar :-|
    Дамян

    До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":
    Не е само евтината. Големите консуматори в индустрията ни имат нужда от около 1500 Мвт Тези 600 Мвт са по-малко от половината. При тези търгове вероятно ще се достигне цена от 70-75 лв. за Мвтч, което е съпоставимо с цената на НЕК за бита.

    Нередност?
Нов коментар