Настъплението на книгите

Спадът на наемите в центъра на София е една от причините за увеличаващия се брой книжарници

Собственикът на Greenwich Book Center Йордан Антов е убеден, че бъдещето на книжарницата е да се превърне в социален и културен център
Собственикът на Greenwich Book Center Йордан Антов е убеден, че бъдещето на книжарницата е да се превърне в социален и културен център
Собственикът на Greenwich Book Center Йордан Антов е убеден, че бъдещето на книжарницата е да се превърне в социален и културен център    ©  Николай Николов
Собственикът на Greenwich Book Center Йордан Антов е убеден, че бъдещето на книжарницата е да се превърне в социален и културен център    ©  Николай Николов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните години жителите на столицата свикнаха всеки втори магазин по централните улици да бъде превръщан в банков клон или офис на мобилен оператор. Напоследък обаче стремглаво нараства броят на книжарниците, включително около мястото с най-ожесточена конкуренция - книжния пазар на площад "Славейков".

До самите сергии се появиха книжарници на университетски издателства и нов обект на веригата "Хеликон". Магазин на същата марка замени и Costa Coffee на ул. "Шишман", а в подлеза на Софийския университет влезе издателство "Сиела". В радиус от 10 минути пеша в района вече има над 15 книжарници от различен калибър. Наскоро на ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Солунска" отвори врати и огромният Greenwich Book Center, който заема близо 1000 кв. метра на бившето кино "Млада гвардия".

Подобен културен бум изглежда странен на фона на проточилата се криза и традиционно високите наеми в центъра на София. Съмнително е и че българинът е започнал да чете повече в сравнение с 2009 г., когато международното изследване PISA показа, че у нас един човек си купува 0.56 книги на година при средно 11 за Европа. Какво тогава стои в основата на бързото разрастване на бизнеса с книги?

Запълване на нишата

От бранша са единодушни, че една от основните причини е запълването на нишата, останала след изчезването на бившия най-голям - книжарници "Пингвините". Разпространителската верига, която държеше около 40 книжарници в страната, спря работа с огромни задължения към издателствата. Междувременно конкурентите заеха обектите й. "Най-голямата верига изчезна и това даде възможност на други да я заменят. Същевременно фалитът на търговец с 40 книжарници е показател, че това не е чак толкова процъфтяващ бизнес", коментира Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство "Сиела" и председател на Асоциация "Българска книга".

За настаняването на повече книжарници в центъра на София спомогна и кризата, която доведе до значителен спад на наемите. Данните на агенциите за имоти например показват, че по основните търговски артерии - бул. "Витоша" и "Граф Игнатиев", цените са спаднали с 20-30% за малко повече от година. Така магазин от 100-120 кв.м на бул. "Витоша" вече може да се наеме при средна цена 40 евро/кв.м, докато в силните за пазара на имоти години наемите на подобни обекти надхвърляха 100 евро/кв.м.

По ул. "Граф Игнатиев" числата са още по-скромни - в рамките на 25-30 евро/кв.м, като и там спадът е налице. Изключение прави районът около пл. "Славейков", където наемите на някои обекти се доближават до средните по бул. "Витоша". Брокери на имоти дават пример с магазин от 150 кв.м в района, който наскоро е сменил наемателя си срещу 6500 евро на месец (43 евро/кв.м). В случая не става въпрос за книжарница, но наоколо не липсват и такива. Като например новият обект на издателство "Бард" на един от подстъпите към пл. "Славейков" - близо до кръстовището на ул. "Граф Игнатиев" и "Г. С. Раковски".

Внимателно с оптимизма

Погледнати така, нещата в книжния бизнес изглеждат оптимистични, но всъщност картината е по-различна. Масовата нагласа е, че отварянето на нови обекти е път към оцеляване на бизнеса, защото помага на веригите да запазят продажбите си. В тази ситуация новината за спадащите наеми по централните търговски улици е добра, защото прави помещенията по-достъпни.

"Макар да остават високи за нас, наемите все пак претърпяха корекции и това ни дава възможност да работим и при по-нисък клиентопоток", отбелязва Йордан Антов, управител на издателство "Бард" и един от собствениците на книжарници Greenwich. Според него рисковете с всеки нов обект са налице, но и може да бъдат избегнати при добре направени сметки. "Ако например имаш десет разработени книжарници, те могат да хранят една нова, дори да е на загуба", смята той. Все пак той изчислява, че книжарници от калибъра на Greenwich трябва да са поне на 10 км една от друга, и то в град с поне 3 млн. души население, за да имат достатъчно клиенти.

Веселин Тодоров от "Сиела" обаче определя бизнеса с разпространението на книги по-скоро като лесно предсказуем и сравнително стабилен. "Книжарниците не носят големи рискове и не искат големи инвестиции на фона на един магазин за хранителни стоки или мода например. Освен това има известна предсказуемост - цените на книгите са фиксирани, работи се с търговска отстъпка и сравнително лесно се оценяват оборотите. Това е мотив да се инвестира в нови книжарници", отбелязва той. Според него тези тенденции се забелязват не само в София, но и в по-малките градове.

Според собственика на "Бард" в момента нови книжарници се откриват основно от издателите, докато малко търговци имат достатъчно ресурс за нови обекти. Сред изключенията е веригата книжарници "Хеликон", която миналата година отвори нови обекти в Пловдив и Добрич, а от началото на тази - още два в центъра на София. Финансовият отчет на веригата за миналата година показва, че приходите й са нараснали с 9% до малко под 8.6 млн. лв., а печалбата - около 3 пъти до 222 хил. лв.

Пак в него е посочено, че ръстът на приходите се дължи основно на откритите нови обекти. Собственикът Данчо Панайотов обаче отказа коментар пред "Капитал Daily". Все пак повечето примери в бранша показват, че случаят на "Хеликон" е по-скоро изключение, което потвърждава правилото за намаляващите продажби на книги.

"Ние сме от сравнително новите играчи и досега следвахме тази тенденция на малко неразумно разширяване", признава управителят на "Сиела". Следващата година издателството ще открие още една голяма книжарница в строящия се "Парадайз център" в София, но в бъдеще фирмата планира да заложи на по-консервативно развитие. От своя страна Йордан Антов от "Бард" е убеден в успеха на модела на Greenwich Book Center и планира да открие следващия обект с тази марка в Солун.

Продажби надолу

Никой от книжарите не отрича, че продажбите през последните години продължават да падат. Според изчисленията на гилдията през 2011 г. оборотът на книжния пазар в страната е бил около 65 млн. лв. при 85 млн. лв. през 2008 г. "Тенденцията от последните години се запазва и влошава. При това положение не знаем дали ще можем да продължим да съществуваме като обект", казва Ниса Аббасс, работещ в "Нисим" - една от малкото независими книжарници, останали в центъра на столицата.

По-големите обекти успяват да компенсират спада при книгите с продажба на странични продукти - учебници, канцеларски материали, картички, детски играчки и др. Някои вериги, като "Хеликон", продават дори хималайска сол, стъклени шишета за пречистване на вода и други продукти, свързани с езотериката и здравословния начин на живот.

Заедно с тези странични продажби общият оборот в бранша миналата година достигна 125 млн. лв., изчислява Веселин Тодоров. Според него това е начин една книжарница да запази оборота си и дори да го увеличи, като компенсира спада от 20-25% при продажбите на книги от последните три години.

"Тенденцията да се продават различни стоки в книжарниците не е вредна за книгите независимо от опасенията на някои, че средствата на клиентите се насочват към други продукти. Просто има много стоки, чиито купувачи се припокриват с тези в книжарниците", посочи Веселин Тодоров. Като пример той даде търговията с музикални и филмови носители, в която "Сиела" е най-големият дистрибутор. "Повечето видеотеки и музикални магазини фалираха и сега се оказва, че нашите книжарници стават убежище за хората, които се интересуват от легални и качествени музика и филми", отбеляза Веселин Тодоров.

Големите вериги имат още един коз - те могат да си позволят да взимат книгите от издателствата на консигнация или на отложено плащане, стигащо до 3 месеца. В тези случаи се работи на доверие и колкото по-надежден като платец е търговецът, толкова по-голяма отсрочка може да получи. 

Размерът има значение

Ако книжарниците вече не са просто щандове с книги, логично е и форматът им да е различен. По тази тема обаче от бранша не са на едно мнение. Според изпълнителния директор на "Сиела" Веселин Тодоров оптималният размер за обект без много странични дейности е 200-300 кв. м. "На такава площ могат да се разположат всички книги на българския пазар – около 30-35 000 заглавия", обясни той. Управителят на издателство "Бард" Йордан Антов обаче има друга визия. Книжарницата се превръща в социален център, заявява той, докато пие кафе пред разположената на 940 квадрата Greenwich. "Модерният вид привлича младите – 70% от влизащите са под 30 години. Правят си срещи, а през почивните дни има безплатен куклен театър. Тук може да се намери всичко, свързано с културата – от книги до билети за концерти и театър. Това има по-голям принос за книгите и четенето, отколкото каквото и да било друго", убеден е Антов. "Тази книжарница заслужава да влезе в 100-те национални туристически обекта", изтъква той.

В голямата книжарница обаче липсват книги на някои български издателства. Според хора от бранша причината са неуредени отношения с един от собствениците на "Пингвините" - Златан Златанов, който сега е част от управата на Greenwich.

"Новите книжарници са хубаво нещо и им се радвам. През 90-те години бяхме в другата крайност – книжарниците изчезнаха и ги замениха само сергиите", казва Ниса Аббасс, който е сред първите продавачи на "Славейков". Той обаче е привърженик на малкия формат и твърди, че големите книжарници изглеждат стерилно – много ценни автори липсват, или са избутани на заден план за сметка на ширпотребата.

 

Финансови резултати (в хил. лв.)    
 ПриходиПечалба
 2010201120102011
Сиела Норма*1471214676448
Хеликон7876859171222
Еспо груп (Orange)70097207857514
Издателска къща – Бард23072953340231
КК Труд1224149710234
Летера522533159
Литера-Н (Пловдив)51646055
НБУ Литера350411942
Букшоп (книжарници Лексико)318347-1-17
Буктрейдинг1410511
     
*приходи от продажби; има и софтуер (Норма)    
Източник: Търговски регистър    

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 6
    • + 55

    Издателствата се фокусираха върху издаването на толкова невероятни боклуци, че е напълно закономерно приходите им да падат. На предпоследния панаир на книгата единственото, което купих бяха няколко детски книжки - нищо от останалото не ми хвана окото - бяха невероятни боклуци. Да не говорим колко издателства за езотерика се навъдиха - човек остава с впечатлението, че в България са останали само откачалки.

    Нередност?
  • 2
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • - 12
    • + 4

    Моят наем само расте.Имах глупостта да го вържа с минималната работна заплата.Не предполагах,че Дянков ще се върже на популизма на Младенов да вдига МРЗ без всякакво основание.
    Сега разбрах колко наивен съм бил.За тях двамата това си е чиста далавера,след като социалните и здравни плащания не вървят нагоре,а май в обратна посока.

    Нередност?
  • 3
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#1] от "epoc":

    има анТИКВАрни.
    откачалки..но плащат.
    уф.

    Нередност?
  • 4
    a_lizzard avatar :-|
    a_lizzard
    • - 1
    • + 22

    От книжарници вече си купувам само български книги, почти всички други си купувам като електронни книги от Амазон и ги чета на таблета; така или иначе почти всичко е превод...

    Нередност?
  • 5
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava
    • - 1
    • + 10

    Това е чудесно.

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 6
    • + 25

    Колкото и книжарници да се пръкнат, циганията на пл. "Славейков" е вечна

    Нередност?
  • 7
    led_zep.23 avatar :-|
    Lady Zeppelin
    • + 22

    Кризата имала и положителни ефекти.
    "За настаняването на повече книжарници в центъра на София спомогна и кризата, която доведе до значителен спад на наемите."

    Нередност?
  • 8
    savov_d.a. avatar :-P
    savov_d.a.
    • + 6

    До коментар [#5] от "Dragoslava":

    ние се радваме за вашето доволство.

    Нередност?
  • 9
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • + 3

    До коментар [#7] от "led_zep.23":

    а фона зад сергиите на славейков е най положителен.

    Нередност?
  • 10
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 8
    • + 16

    Завръщат се книжарниците, колкото се завръщат летните кина и ръчните часовници — рядко и за кратко.

    Нередност?
Нов коментар