🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

IBM с по-малко приходи, но запазва печалбата

Компанията отчита по-слаби резултати в Европа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Приходите на технологичния гигант IBM са спаднали под очакванията на Уолстрийт през третото тримесечие, тъй като компанията е трябвало да се справя с неохотата на клиентите, а слабото евро е

подкопало резултатите, информира AP.

Въпреки проблемите, създадени от разклатената икономика, печалбата на компаинята е останала стабилна. Приходите за третото тримесечие са се понижили с 5 процента спрямо миналата година до 24.7 млрд. долара. Анализаторите, анкетирани от FactSet, очакваха със 700 млн. долара повече.

Печалбата на IBM е достигнала 3.8 млрд. долара или 3.33 долара на акция, колкото и преди една година. Този резултат включва и сумата от 160 млн. долара, която компанията за технологични услуги и бизнес софтуер трябва да поеме след решение на британски съд, което ще увеличи разходите за

изплащане на пенсии на някои от пенсионираните служители.

Решението на съда беше взето в края на миналата седмица. Ако не се отчитат разходите за минали придобивания и отчисленията за пенсии, компанията щеше да има печалба от 3.62 долара на акция.

Компанията се справя успешно, тъй като е обвързала много от клиентите си с договори , които й гарантират редовни плащания дори в трудни за икономиката времена, отбелязва агенцията. Въпреки това IBM не е напълно изолирана от икономическите спадове. Това се вижда през третото тримесечие в Европа, където огромните бюджетни дефицити в някои държави подкопават икономиката на целия континент. Приходите на компанията в региона, в който е включена и Европа, са спаднали с 9 процента спрямо същия период на миналата година.