ИТ секторът създава професионални стандарти

Нов съвет ще формулира изискванията на индустрията към образователната система

Вицепредседателят на БАСКОМ Явор Джонев ще ръководи новия консултативен съвет
Вицепредседателят на БАСКОМ Явор Джонев ще ръководи новия консултативен съвет
Вицепредседателят на БАСКОМ Явор Джонев ще ръководи новия консултативен съвет    ©  БАСКОМ
Вицепредседателят на БАСКОМ Явор Джонев ще ръководи новия консултативен съвет    ©  БАСКОМ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нов консултативен съвет на ИТ сектора ще изготви препоръчителни професионални стандарти и конкретни изисквания на индустрията към образователната система. Съветът беше учреден в петък от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). В него влизат 20 компании от бранша на софтуерните разработчици, неправителствени организации като БАИТ, синдикатите КТ "Подкрепа" и КНСБ, представители на Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националната агенция за професионално образование и обучение, както и на висшите учебни заведения. За председател на съвета е избран вицепредседателят на БАСКОМ Явор Джонев.

Вътрешна и външна оценка

Новият орган ще се стреми да наложи външна сертификация на компетенциите в софтуерния бранш, защото не е тайна, че дипломите, издавани от университетите в страната, са силно девалвирали от гледна точка на качеството, необходимо в сектора, коментира Явор Джонев. Следващата стъпка е да бъдат избрани 20 оценители, които ще изготвят модел на необходимите компетенции за специалистите в софтуерния сектор. Идеята е той да важи не само за компаниите при техния подбор и обучение на кадри, но и да послужи и на образователната система при подготовката на ИТ професионалисти. Вече са изградени първоначални версии на модела.

"Ако вземем всички мерки сега, ние ще имаме индустрия, която след десет години ще е сравнима с туристическия сектор в момента, но ще прибавя много по-голяма добавена стойност към реализирания продукт или услуга", коментира Джонев. Той допълни, че софтуерния бранш може да стане структуроопределящ в българската икономика, и то в рамките на едно десетилетие.

Идеята е да се изготви дългосрочна стратегия за развитието на кадрите, а не да се покрият моментните нужди на софтуерните компании. Това е едно от предизвикателствата на новообразуваната структура – да успее да разграничи временните кадрови нужди от професионални компетенции, които ще играят ключова роля и след десет години. Сами по себе си тези действия обаче няма да са достатъчни за скоростното развитие на софтуерната индустрия, допълни Джонев. Според него са необходими инвестиции в развитието на системи за иновации и наука, познания в маркетинга и връзки с чужди пазари, защото ИТ продуктите намират приложение в целия свят.

Дефицит на кадри

Създаването на съвета е част от проекта на Българската стопанска камара "Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони", която се финансира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Той има за цел да се изготвят секторни анализи и оценки на възможностите за професионалното обучение и развитие в различни браншове. С добавянето на ИТ индустрията броят на секторите, включени в проекта на БСК, става 18. За цялото задание са заделени 8.9 млн. лв., от които 7.56 млн. лв. финансиране по еврофондовете и 1.33 млн. лв. от националния бюджет. Проектът трябва да бъде приключен до края на 2013 г., но има възможност оценителската работа да бъде удължена до 2020 г.

Софтуерната индустрия в България отчита растеж през последните две години. Приходите от софтуерни продукти и услуги са нараснали с 6% през 2011 г. спрямо предходната, показва годишното изследване "Барометър на българската ИТ индустрия" на БАСКОМ, направено в партньорство с консултантската компания GOPA Consultants и представено през октомври. За сметка на това от бранша нееднократно посочват, че липсата на квалифицирани кадри действа като спирачка на растежа. Броят на заетите в сектора се увеличава с около 10% на година, а подобна е тенденцията и при средната работна заплата – за 2011 г. тя достига 2388 лв. на месец, или с 9% повече спрямо предходната година.

Все още няма коментари
Нов коментар