🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа остава световен лидер при туристическите пътувания

Централната и източна част на континента е отбелязала най-голям ръст през миналата година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За поредна година Европа остава лидер при туристическите пътувания, сочат окончателните данни на Световната туристическа организация към ООН за 2012 г. През миналата година туристите в континента са надхвърлили 535 млн., което е увеличение от 3% на годишна база. Най-високият ръст е отчетен в Централната и Източна част на Европа и достига 8 на сто, показва информацията. 

Възстановяване в Европа

Европа, която е туристическият лидер от години, пострада сериозно в кризата и се възстановява със значително по-бавни темпове от други региони. Данните на световната организация показват, че през 2012 г. Старият континент е посетен от 535 млн. туристи, което е увеличение от 3 на сто на годишна база. За сравнение отчетеният ръст в Северна и Южна Америка е 4 на сто, в Африка - 6%, в Азия - 7 процента.

Данните от разбивката по райони показва, че Централна и Източна Европа, в която влиза и България, е приела приела 113.7 млн. туристи през миналата година, което е увеличение от 8 на сто на годишна база. Това е в топ 3 на най-високите ръстове в света, като с по-добри резултати са единствено Югоизточна Азия (8,7%) и Северна Африка (8,7%).

Въпреки че няма точно обяснение за причините за тези резултати, е твърде вероятно двигателят на увеличението в Централна и Източна Европа да е свързано с подготовката и провеждането на европейското първенство по футбол през юни, тъй като най-големите отчетени увеличения са били през първата половина на 2012 г. Големият ръст в Югоизточна Азия и Северна Африка пък се случва на фона на срива в туризма в тези региони от 2011 г. заради тежкото земетресение в Япония и т.нар. Арабска пролет, започнала от Тунис.

Рекорден брой пътувания в света

Данните на световната организация показват, че през миналата година е постигнат абсолютен рекорд в международните пътувания, които за първи път са надхвърлили 1 млрд. Символичният ден на пътуване номер 1 млрд. е бил 16 декември миналата година, макар предварителните прогнози да бяха това да се случи около 27-28 декември. Общият брой на пътуванията през годината е бил 1.035 млрд. като по-голям ръст е отчетен в развиващите се икономики (средно 4.1%), отколкото в развитите (3.6%).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petar_333 avatar :-|
    petar_333
    • + 3

    И ние сме допринесли с нещо за света!

    Нередност?
Нов коментар