🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Намаляващи дивиденти

Някои публични компании ще разпределят по-малко пари сред акционерите си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повечето дружества не изневеряват на дивидентната си политика въпреки по-малкия им размер.

Размерът на дивидентите, които българските публични компании ще изплащат за 2012 г., намалява, което в повечето случаи отразява и финансовия им резултат през миналата година. Това показват отчетите и поканите за предстоящите им общи събрания, както и решенията на вече проведените.

Мрачни очаквания

Изключвайки дружествата със специална инвестиционна цел, които по закон са задължени да изплащат като дивидент минимум 90% от печалбата си (освен ако тя не е от преоценки на активи), болшинството от публичните компании или въобще няма да изплащат дивидент, или ще намалят размера му, а очакванията на анализаторите за тази година са дори още по-мрачни.

Камелия Лазарова, финансов анализатор в "Карол", коментира, че "за доста от компаниите ще е сериозно предизвикателство да запазят размера на дивидентите, които ще раздадат през тази година, предвид слабия ръст на българската икономика и свиването или в най-добрия случай забавянето на икономиките на някои от основните ни експортни дестинации". От началото на тази седмица близо 20 дружества публикуваха покани за общи събрания, от тях по-малко от една трета са предложили част от печалбата да бъде разпределена като дивиденти и само две увеличават размера му.

Традиционалистите

"Компаниите, които по принцип имат политика по разпределяне на дивидент, спазиха традицията и отново ще гласуват разпределяне на част от печалбата си между акционерите", заяви Тамара Бечева, анализатор в "Елана трейдинг".

Сред тези компании, залагащи на дивидентите, е "Софарма" и някои от свързаните с групата дружества. Така ръководството на фармацевтичния холдинг предложи 90% от печалбата на дружеството за 2012 г., която е 41.17 млн. лв., да се изплати като дивидент на акционерите. Това означава бруто 0.07 лв. на акция, колкото бе раздаденият дивидент за 2011 г. Увеличение на дивидента може да има при "Софарма трейдинг", ако бъде гласувано на 21 юни.

Производителят на акумулатори "Монбат" също има последователна дивидентна политика и редовно разпределя част от печалбата си, като за 2011 г. дружеството раздаде по 0.16 лв. дивидент на акция. Единствено през по-тежките 2008 и 2009 г. "Монбат" предпочете да реинвестира печалбата си, като тогава компанията започна и да изкупува обратно свои акции от пазара.

По-малко ще платят на акционерите си "Алкомет", "Фазерлес" и ХЕС. Въпреки всичко обаче те продължават с последователната си дивидентна политика.

Изненадите

Като изненадващи определят анализаторите предлаганите дивиденти от "Албена" и "Булгартабак холдинг". Туристическата компания предложи дивидент от 0.75 лв. на акция, което е 3.2 млн., или около 20% от печалбата. Толкова голям дивидент дружеството (което управлява едноименния черноморски курорт) не е разпределяло от 2002 г. насам.

В същото време акционерите ще трябва да гласуват и за тегленето на кредит в размер на 6.35 млн. лв., който да бъде използван за изграждането на инсталация за електрическа и топлинна енергия. "Булгартабак холдинг" изненада с размера на дивидентното плащане тази година, тъй като дружеството включи освен резултата за 2012 г. и други фондове за общо 69.7 млн. лв. Това оказа положително влияние върху акцията с наближаване на общото събрание", заяви Тамара Бечева. Все пак сезонът на общите събрания едва е започнал, а именно на тях ще бъдат определени точните суми на дивидентните плащания, защото последните две години имаше доста случаи, в които акционерите си гласуваха по-висок дивидент от предложения от съвета на директорите.

У нас дивидентната политика на компаниите отдавна не е насочена към привличането на нови инвеститори, а по-скоро се ползва като инструмент за пренасочване на парични потоци към мажоритарните собственици. Затова и е трудно да направят изводи по размера на дивидентите както за развитието на бизнеса ,така и за намеренията на мениджмънта.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavlov10 avatar :-?
    pavlov10
    • - 1
    • + 2

    Капитализъм-ежесекундно мислене за пари.

    Нередност?
  • 2
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • + 3

    Не виждам логиката да дадеш дивиденди 3 млн, в същото време да вземеш заем 6 млн, за "за изграждането на инсталация за електрическа и топлинна енергия." (случая Албена).

    Нередност?
  • 3
    frank_ninov avatar :-|
    Нинов
    • + 3

    До коментар [#2] от "Moi6e ot Israel, сега в София (onziSa6tia ve!)":

    Логиката е следната: Борсата (зависи от тренда в определения момент) реагира по-малко негативно при 6 млн. заем и повече позитивно на 3 млн. дивидент. Така наречената психология на пазара... понякога дори игнорира тотално факта за налични или разстящи дългове.

    Същата работа беше при вашата мобилна компания Селком Израел, която въпреки нарастващи задължения плащаше огромен дивидент, докато пазарът се обърна и започна да ги наказва... и те спряха съответно дивидента, след което акцията си отдъхна и тръгна нагоре... сега се мъчи да пробие $10 марка...

    Нередност?
  • 4
    jorojoro avatar :-|
    Хейтъромразец
    • + 2

    [quote#0:"статията"]У нас дивидентната политика на компаниите отдавна не е насочена към привличането на нови инвеститори, а по-скоро се ползва като инструмент за пренасочване на парични потоци към мажоритарните собственици[/quote]

    Цялата тема в едно изречение.

    Нередност?
Нов коментар