Жегата на пазара на тока продължава

АЕЦ "Козлодуй", НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2" в три поредни дни продават тока си за август на свободния пазар, но търговците все още са предпазливи

АЕЦ "Козлодуй" успя да продаде 75% от заявеното си количество електроенергия за свободния пазар през август, на ход са НЕК и ТЕЦ "Марица Изток 2"
АЕЦ "Козлодуй" успя да продаде 75% от заявеното си количество електроенергия за свободния пазар през август, на ход са НЕК и ТЕЦ "Марица Изток 2"
АЕЦ "Козлодуй" успя да продаде 75% от заявеното си количество електроенергия за свободния пазар през август, на ход са НЕК и ТЕЦ "Марица Изток 2"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
АЕЦ "Козлодуй" успя да продаде 75% от заявеното си количество електроенергия за свободния пазар през август, на ход са НЕК и ТЕЦ "Марица Изток 2"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като преди месец обявен от АЕЦ "Колзодуй" търг за електроенергия без минимална цена беше спрян заради съмнения, заваляха обвинения за използване на вътрешна информация, които заедно с несигурността за това какво се случва на енергийния пазар доведоха напрежението сред търговците до доста високи нива. На този фон до края на тази седмица в три поредни дни АЕЦ "Козлодуй", Националната електрическа компания (НЕК) и ТЕЦ "Марица-изток 2" провеждат търгове за августовската си електроенергия за свободния пазар.

АЕЦ "Козлодуй"

На проведения днес търг от АЕЦ "Козлодуй" успяха да продадат около три четвърти от заявеното количество от 372 хил. мегаватчаса (500 MW разполагаемост) при обявена минимална цена от 67.33 лева на мегаватчас. Така при максимална цена от 67.60 лв. за мегаватчас и преобладаващи оферти, близки до минималната цена, бяха продадени около 385 MW разполагаемост, които, умножени по 744 работни часа за август, дават 286 хил. мегаватчаса.

На последния проведен търг от АЕЦ бяха обявили минимална цена от 67 лв. и тогава максималната постигната цена беше 67.33, която е възприета като минимална за настоящия търг. Въпросният търг беше годишен, а не месечен и за продаваната енергия се явиха купувачи за малко повече от половината количество. Веднага след това от АЕЦ обявиха търг без минимална цена, което накара някои да се усъмнят в изтичане на информация или картелност - обвиненията бяха към две фирми, за които се твърдеше, че са изчаквали, за да се снабдят с по-евтина енергия. Това и доведе до отмяна на търга. В крайна сметка обаче се оказа, че част от очакваните на търга търговци вече са си били напазарували енергия от  централи, свързвани с Христо Ковачки, които са предложили по-добра цена (около 66 лв./MWh) – и това е причината за липсата на интерес към тока на АЕЦ-а.

В момента АЕЦ продава на месечна база, тъй като все още няма определена квота за регулирания пазар и не иска да рискуват да продадат по-голямо количество енергия от това, което ще имат право да пускат на свободния пазар. На 29 юли ще излезе окончателното решение на ДКЕВР за квотите и след като от централата вече ще знаят задълженията си за вътрешния пазар, от АЕЦ ще могат да продават и за по-дълги периоди.

НЕК

Утре ще се отворят офертите за търга на НЕК, на който мощностите за продажба са разделени на три лота с различни профили на доставка. Цената там е 34.77 евро на мегаватчас за постоянен базов товар, какъвто е товарът и на АЕЦ-а. За останалите два профила минималната цена е 37.84 евро/MWh и 40.14 евро/MWh - в зависимост от отклоненията спрямо базовия товар.

ТЕЦ "Марица-изток 2"

В петък пък ще се проведе търгът на ТЕЦ "Марица-изток 2", където постоянният базов товар има заявена минимална цена 68 лв./MWh, като в този профил се продават 74 400 мегаватчаса. От централата продават още четири различни профила електроенергия с цена между 62 и 81.90 лв./MWh.

На проведеното във вторник обсъждане на новите цени на тока в ДКЕВР от регулаторът попитаха представителя от "Марица-изток 2" какво е положението със заявките за свободния пазар и дали има повишен интерес към търга на централата. Отговорът беше, че има заявки, но количеството им "не е чак толкова повишено". От успешността на участието на централата на свободния пазар зависи дали тя ще работи на максимална натовареност. От регулатора явно очакват новите цени да осигурят повече работа за мините, където е един от основните центрове на напрежение заради намаленото потребление и ниския износ, довели до масови неплатени отпуски за миньорите през пролетните месеци.

В очакване

Има повишен интерес към търговете за августовската електроенергия, за която от НЕК вече няма да фактурират към таксите за пренос зелена и кафява добавка, както и невъзстановяемите разходи, което спъваше износа досега. Търговците обаче продължават да са предпазливи, защото все още не се знае каква ще бъде реалната такса. Очаква се тя да бъде 6 евро на мегаватчас, но в последния момент от регулатора могат да решат да я коригират на 8 евро например и това би донесло загуби за тях.

Въпреки заявките на някои търговци, че е възможно да съдят НЕК, ако им фактурира добавките за продадената през юли енергия (заради разминаването на обнародваните на 5 юли и отменящи добавките промени в Закона за енергетиката с влизането в сила на новия регулаторен период от 1 август), засега все още няма реални действия в тази насока.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 6

    Значи можело...въпреки и с 10 години закъснение...

    Нередност?
Нов коментар