Великобритания приватизира пощите си

Плановете за продажба на Royal Mail са пропадали три пъти през последните 19 години

Royal Mail е основана преди пет века от крал Хенри VIII
Royal Mail е основана преди пет века от крал Хенри VIII
Royal Mail е основана преди пет века от крал Хенри VIII    ©  Reuters
Royal Mail е основана преди пет века от крал Хенри VIII    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството на Великобритания потвърди, че ще продаде мажоритарния си дял в държавната пощенска служба Royal Mail чрез първично публично предлагане (IPO), като по този начин извърши най-голямата приватизация в страната от десетилетия. Продажбата е част от плановете на управляващата коалиция за приватизация на държавни активи, със средствата от която трябва да се подпомогне свиването на бюджетния дефицит.

Това ще е четвърти опит за приватизация на дружеството след три провала през последните 19 години. На този ход се противопоставяли както синдикатите заради притеснения за сигурността на работните места, заплащането и услугите, така и представители на управляващите, притесняващи се от загуба на електорална подкрепа.

Стойност на сделката

Стойността и обемът на сделката за пощите, които са основани от Хенри VIII през 1516 г., зависи от пазарните условия, като анализаторите прогнозират суми между 2 и 3 млрд. паунда. "Правителството запазва гъвкава позиция по въпроса колко голям ще е продаденият дял, тъй като това ще се влияе от пазарните условия, инвеститорския интерес и постигане на желаната стойност за данъкоплатците", се заявява в официалното съобщение, цитирано от Reuters.

Анализаторската фирма Dealogic прогнозира, че IPO-то ще оцени Royal Mail на около 2.7 млрд. лири, което ще надмине приватизационната сделка за отбранителната фирма Qinetiq Group, което беше продадена за 1.3 млрд. паунда през 2006 г., както и листването на железопътния оператор Railtrack за 1.9 млрд. лири през 1996 г. Близо 10% от акциите ще отидат безплатно в 150-те хил. служители на пощите, което ще е най-голямата подобна схема в страната от 30 години насам.

Минало и бъдеще

В момента Royal Mail всеки ден обработва 58 млн. писма и пратки, което е сериозен спад в сравнение с 84 млн. преди пет години. Според ръководството на компанията приватизацията ще позволи на Royal Mail да продължи да предлага сегашните си услуги шест дни седмично. Компанията, която преструктурира бизнеса си през последните години, успя да удвои печалбата си и да постигне приходи от 9 млрд. лири през финансовата година, завършила на 31 март. Този успех се дължи на фокусирането върху колетите, които представляват почти половината от общия оборот.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    moloko_ avatar :-?
    moloko_
    • - 1
    • + 6

    Какво пречи и ние да се опитаме да приватизираме нашите пощи докато все още струват нещо?

    Нередност?
  • 2
    whizkid avatar :-|
    whizkid
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#1] от "moloko_":

    Според мен е по-логично пощите да търсят финасиране от фондовата борса, срещу което стоят гаранции от държавата и да поемат на ангажимент за оптимизация на персонала, клонова мрежа и т.н. Това, съчетано с малко административен натиск върху частната конкуренция, ще изкара пощите на върха на пирамидата. Смешно е държавни дружества да са на загуба, нашите десни умници в неолиберализма си забравиха, че държавните фирми също трябва да печелят

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    До коментар [#1] от "moloko_": Пробваме, засега само веднъж :-) имаме още два опита, докато стигнем англичаните :-)

    а през това, други агенти вече заемат все по-голям дял :-) включително ДЪРЖАВНИТЕ австрийски пощи :-)

    Нередност?
  • 4
    mrvip avatar :-|
    mrvip
    • + 2

    До коментар [#2] от "whizkid":

    Верно бе, що да не пробваме да подквасим морето? Пък и да понатиснем частниците, как ще работят по-бързо и качествено на свой риск и своя сметка и ще инвестират, плащат заплати и данъци, бива ли тъй?

    А това, че държавните фирми са все на загуба е чисто съвпадение, няма нищо общо със некадърния собственик.

    Мечтая си на всяка касова бележка и фиш за заплата данъците да са изписани по пера: пощи, БДЖ, ВМЗ-Сопот, БНТ, МВР, Армия, субсидии, майчински, помощи за безработни, да видим тогава колко хора ще викат "дайте да дадем".

    Нередност?
Нов коментар