🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Shell: Бъдещето е в природния газ и чистите технологии

Компанията начерта два сценария за глобалната енергетика

Структурата на енергетиката ще зависи от това как държавите се справят с политическите, демографските и екологичните предизвикателства, каза Вим Томас от Shell
Структурата на енергетиката ще зависи от това как държавите се справят с политическите, демографските и екологичните предизвикателства, каза Вим Томас от Shell
Структурата на енергетиката ще зависи от това как държавите се справят с политическите, демографските и екологичните предизвикателства, каза Вим Томас от Shell    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Структурата на енергетиката ще зависи от това как държавите се справят с политическите, демографските и екологичните предизвикателства, каза Вим Томас от Shell    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С до 50% ще се увеличи глобалното потребление на енергия през следващите 20 години, а съкращаването на въглеродни емисии няма да предпази планетата от интензивни промени в климата. Международното сътрудничество ще е решаващо за преодоляване на демографския и екологичен натиск върху планетата, свързан с енергийната консумация. Такива прогнози и послания съдържат последните глобални сценарии на енергийната компания Shell, които бяха представени във вторник в София.

Според компанията през следващите години светът ще бъде изправен пред засилени икономически цикли, урбанизация, политическа нестабилност, изчерпващи се природни ресурси, застрашено биоразнообразие и революция в неконвенционален добив на петрол и газ. "Няма един отговор на предизвикателствата. Всичко зависи от целите на правителството", обясни Вим Томас, който ръководи аналитичния отдел на Shell, изработил сценариите.

Газът – новият петрол

Shell създават две визии за енергетиката. Според сценария, наречен "Планини", правителствата играят активна роля в направляването на промените в енергийния пейзаж, а това предполага по-слаб икономически растеж. До 2035 г. консумацията на природен газ ще се увеличи с над 70%, което ще стане заради неконвенционалния добив, например от шистови скали. Така това гориво ще измести петрола и въглищата като основни енергоизточници. Приносът за този завой ще е на САЩ и Китай. Осемте държави, които през 2012 г. добиват около 60% от газа по света, ще продължат да увеличават дела си през следващите 30 години. Подобни изчисления за засилващата се роля на газа бяха представени по-рано и от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

При сценария "Планини" комбинацията от публично финансиране за инсталации, улавящи въглероден диоксид (CCS), и използването на повече газ ще доведе до по-плавно нарастване на емисиите. Очаква се до 2060 г. производството на електроенергия да става без изпускане на CO2, отчитайки и възможен нов ядрен ренесанс. Това обаче няма да е достатъчно за задържане на глобалното затопляне.

"Силната регулация и по-бавният растеж на икономиката биха задържали цените на енергията. Трудното достигане до международен консенсус по отношение на енергийните нужди и опазването на околната среда ще обуслови по-слабо навлизане на иновации в енергийната система в глобален план", пишат още авторите на сценария.

Нефт, а после слънце

Алтернативният вариант за развитие според Shell ще зависи много повече от пазарите, което ще отприщи повече технологични нововъведения и по-малко протекционизъм. Според този сценарий, наречен "Океани", петролът и въглищата ще се използват по-дълго, тъй като шистовата революция няма да постигне значителни мащаби извън Северна Америка. Задвижвани от конкуренция, възобновяемите източници ще засилят ролята си за разлика от влиянието в първия сценарий. От Shell предполагат, че до 2070 г. соларните технологии може да се превърнат в един от основните енергийни източници. Заради по-нестабилната среда улавянето и съхранението нa СО2 няма да се радва на широка политическа и обществена подкрепа. Около 2075 г. Shell очаква да се съхраняват 25 на сто от емисиите. Пълното им елиминиране от енергетиката би се случило много по-късно, отколкото при сценария "Планини". Ограниченото межуднародно сътрудничество и липсата на консенсус по общи климатични политики биха довели до увеличаване на цените на енергията заради бурния растеж на развиващите се икономики и свързания с това енергиен глад, както и до по-остри промени в климата.

Осъществяването на всеки от сценариите може да коства между 2 и 8% от глобалния БВП, подчерта Вим Томас, като това ще зависи от последствията от правителствените решения и ролята на технологиите. От Shell не препоръчват изрично нито един от подходите за възприемане на енергийното развитие, но отбелязват, че целта е да се подчертае ролята на навременните действия, политическата воля и технологичния напредък.

 

Енергетиката през XXI век според Shell

До 80% нарастване на енергийното потребление до 2050 г. заради растежа на развиващите се държави

От 80 на 60% ще спадне делът на изкопаемите горива в консумацията

До 2035 г. ролята на възобновяемите източници може да се увеличи с между 60 и 100%
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mytwocents avatar :-|
    MyTwoCents
    • - 1
    • + 8

    Единствената чиста от потребителска гледна точка енергия е електроенергията. Остава само да се добива по достатъчно „чист“ начин.

    Нередност?
  • 2
    koliokazandjqta avatar :-|
    Волният Ибрик
    • - 5
    • + 2

    Каквито сме гладници за енергия ( хората) само ядрения синтез може да ни спаси...

    Нередност?
  • 3
    abadobata avatar :-P
    Distributed
    • - 1
    • + 1

    Ох те BP са толкова ... зле, че не е истина.

    Всеки, който каже:


    [quote#0:"Статията"]инсталации, улавящи въглероден диоксид (CCS), [/quote]

    или лъже най-нагло, или нищо не разбира или и двете.

    CCS е една голяма лъжа с цел крадене на парите на данъкоплатците.

    А фантазиите за 70% ръст на природния газ.... също е доста оптимистично.

    Нередност?
  • 4
    abadobata avatar :-|
    Distributed
    • + 2

    [quote#0:"Статията"] От Shell предполагат, че до 2070 г. соларните технологии може да се превърнат в един от основните енергийни източници. [/quote]

    Като се има предвид, че в САЩ вятърните и фотоволтаичните мощности правят НАЙ–ЕВТИНИЯ ток от всички нови мощности, по-евтин и от нови газови ТЕЦ навръх шистовата революция, тази теза е просто дебилно некомпетентна:

    http://reneweconomy.com.au/2013/big-solar-now-competing-with-wind-energy-on-costs-75962

    http://www.snl.com/Interactivex/article.aspx?CdId=A-24988078-9516

    Xcel Energy spokeswoman Michelle Aguayo said the company's latest proposal is not an attempt to meet the objectives of the RES plan, but rather to fill basic generation needs because the company is now seeing bids for solar and wind that are very competitive with bids for natural gas generation.

    "We are asking the PUC to take a look at this plan because we believe it is the best class of energy bids to fill future generation needs," Aguayo said. "Based on generation needs, the most reliable and most cost-effective resources happen to be solar and wind. We are not taking on solar because we have to, but because it is cost-effective and economical."

    А точно тези ВЕИ ще продължават и продължават и продължават да поевтиняват.

    Нередност?
  • 5
    hirschfeld avatar :-(
    hirschfeld
    • - 1

    Шмекери...

    Нередност?
Нов коментар