🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БТК - всичко, което ви интересува

Телекомът се възгордя с лидерство на пазара и работещи отношения с властта и медиите

БТК е една от най-ценните придобивки на Цветан Василев.
БТК е една от най-ценните придобивки на Цветан Василев.
БТК е една от най-ценните придобивки на Цветан Василев.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
БТК е една от най-ценните придобивки на Цветан Василев.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гордост без предразсъдъци. Така най-кратко и ясно може да се опише презентацията на БТК пред инвеститорите в облигациите й. Документът, добил публичност тези дни, беше изпратен на Ирландската фондова борса от телекома няколко дни след като той успешно емитира облигации за 400 млн. евро и ги заяви за търгуване на същата платформа. Четивото е любопитно за всеки, който би се заинтересувал от БТК и изобщо от българския телеком пазар. За инвеститорите в облигациите то е важно и интересно. А за всеки сегашен и потенциален конкурент е чисто и просто смразяващо кръвта.

Какви са посланията?

Първо - БТК е вече най-големият телеком в Българя като приходи. Второ - има намерение и възможност да расте за сметка на останалите на пазара. И, трето, има зад гърба си "подходящите" собственици, които могат да й осигурят подкрепата на държавата. И ако първото и второто са пазарни дадености, третото показва доколко опасните за държавата и средата в нея тенденции на срастване на управлението с корпоративния живот проникват все по-директно и във все повече сфери на бизнеса.

Каква е целта? Първо, очевидно по-голям интерес у инвеститорите в облигациите, успех на емисията и добра доходност. Което вече се случи. И, второ, много вероятно - привличане на стратегически инвеститор за компанията и постигане на печеливша нова препродажба. Което предстои в бъдеще.

Аз, любимата

Ако меморандумът за инвеститорите дава доста пълна представа за състоянието на телеком пазара в България (и то към съвсем скорошен момент - края на септември), няколко пасажа привличат вниманието с информацията, която дават за позицията на БТК в сектора. "Мениджърският ни екип от професионалисти в индустрията има широк опит в сегментите на мобилните и фиксираните телекомуникации в България, включително значителен опит в самата компания. Вярваме, че опитът на управленския ни екип ни даде възможност да създадем продукти и услуги, получаващи одобрението на клиентите, докато оперативната ни дейност е фокусирана върху строгата дисциплина на разходите и ефективността в условията на предизвикателни пазарни условия. Наскоро надминахме двата си основни конкурента "Мобилтел" и "Глобул", пише в меморандума на БТК. И следва: "Подкрепени сме от основните си акционери КТБ и VTB, които подкрепят мениджърския екип и дългосрочната ни стратегия. Те осигуряват силно местно присъствие, експертиза в технологиите, медиите и телекомуникациите и работещи отношения с българското правителство и КРС (Комисията за регулиране на съобщенията)."

Че като приходи БТК изпреварва "Глобул" и "Мобилтел", вече е ясно (виж таблиците). Че мениджърският й екип е опитен и успешен - също. По-интересно е другото - директното заявление доколко мажоритарните собственици осигуряват добра среда за компанията. Основният акционер в телекома в момента е притежателят на КТБ Цветан Василев. Акцентирането върху факта, че той има силно местно присъствие, е просто установяване на факт. Самият Василев обаче неколкократно е заявявал, че няма собственост в медии. Така че споменаването на експертиза в медиите е заигравка, която си струва да се отбележи.

Най-ключов обаче е третият елемент на формулировката - работещите отношения с правителството и регулатора. Именно това е признанието, което говори зле за бизнес средата в България - в индустрия на големи инвеститори, с досег до милиони потребители и ангажиране на ограничени ресурси прозрачността на участниците на пазара и равнопоставеността при регулацията са ключови. И всеки сигнал за влияние на собствениците на един играч върху кабинета и регулатора означава голяма червена светлина за всички. Още повече в момент, когато на телеком пазара в България предстоят куп важни неща: големи инвестиции за изграждане на инфраструктура от четвърто мобилно поколение, евентуално процес към споделяне на мрежи, потенциално навлизане на нови участници на мобилния пазар, още нови европейски регулации и ключови вътрешнокорпоративни моменти за някои от участниците в сегмента.

С една дума - опубличаването на топлата връзка на БТК с властта е не по-малко стряскащо от наличието й. И няма как решенията на изпълнителната и законоделната власт в сферата на телекомуникациите да не бъдат гледани под лупа за евентуално влияние в определена посока.

Растящият и спадът

Ако изключим момента със собствениците, презентацията на БТК от чисто корпоративна гледна точка рисува добро представяне на телекома: той има растящ дял на мобилния пазар (виж графиката), стабилни позиции във фиксирания сегмент, оптимизирана структура (ако не броим предстоящото вливане на около 2000 души в компанията в резултат на прекратения договор с Alcatel Lucent за аутсорсинг при поддръжката на мрежата) и завидни маржове (виж таблицата).

Приходите на БТК, макар и да са най-големи за телекома като такъв, следват тенденцията за намаление, характерна за целия сектор в резултат на конкуренцията, спадащата средна сметка на абонат и регулациите, орязали наскоро тарифите на едро между операторите и на дребно при роуминга.

С други думи, позициите на БТК в индустрията изглеждат доста атрактивни за евентуален нов инвеститор в нея, за какъвто самият Цветан Василев наскоро спомена пред "Капитал" с перспектива 2014 г. С уговорката, че България не е Мианмар и кървав бой за мястото на който и да било телеком тук няма да има, предстоящият процес на привличане на инвеститори в БТК има всички шансове да донесе интересни резултати.  
Финансови резултати на българските телекоми (в млн. евро)
 Приходи I-IX 2013Приходи I-IX 2012Изменение %Печалба I-IX 2013Печалба I-IX 2012Изменение %
БТК*308.1330.8-6.9121.9133.7-8.8
Мобилтел300358.3-16,3126.7164.5-23.0
Глобул258.1284.9-9.493.1106.2-12.3
Забележка: Печалбата е преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA)  
* Нетната печалба на БТК за деветмесечието на 2012 и 2013 г. е съответно 16,7 и 5,1 млн. евро
Източници: финансовите отчети на компаниите    
 

Маржове от основния бизнес на БТК (в млн. лева)
 Моблни услуги I-IX 2013Фиксирани услуги I-IX 2013ОбщоМоблни услуги I-IX 2012Фиксирани услуги I-IX 2012Общо
Приходи300,9304,7605,6354,6295,7650,4
Разходи по дейността44,599,6144,175,793,5169,3
Марж 256,4205,1461,5278,9202,2481,1
Източник: БТК     

75 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    intergalactic avatar :-|
    intergalactic
    • - 70
    • + 68

    Виваком въпреки собствеността си, в момента има най-добрите предложения на пазара.
    И да, може бизнеса и да се дължи на тъмни балкански връзки, то от чисто пазарна към клиента перспектива телекомът държи лидерство в момента.

    Нередност?
  • 2
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • - 39
    • + 294

    Аз направих нещо много просто- прекъснах всичките си взаимоотношения с БТК и групата окло КТБ - нямам мобилен или фиксиран телефон на Виваком, прехвърлих си партидата от ПОК Доверие, вестници така или иначе не купувам и заобикалям всяка фирма , коато име нещо общо със споменатата банка. Ако всички , които протестират направят същото , най-малкото Виваком няма да са първи.

    Нередност?
  • 3
    ivaylo_bg_sf avatar :-|
    Ивайло
    • - 35
    • + 40

    До коментар [#2] от "djb95":

    КТБ няма нищо общо с Доверие.

    Нередност?
  • 6
    mom33313886 avatar :-|
    Evlogi Georgiev
    • - 21
    • + 93

    До коментар [#2] от "djb95":

    евала. и аз направих точно същото.

    Нередност?
  • 7
    bibiiip avatar :-P
    bibiiip ®
    • - 25
    • + 87

    Да бе, тая новина все едно я е писал Бареков. Къде тръгнахте да правите такава реклама на Виваком, като всеки може да си отвори указателя на телефона и да сравни на кой оператор колко номера има. Аз лично от 500 контакта нямам и 15 вивакомски телефона и всички офис и домашни отдавна си пренесоха номерата на други доставчици.
    п.п. По принцип съм махнал тв7, нюз 7, бнюз, инюз и т.н . всичкия боклук с манипулативните предавания, "новини" и "независими" журналистически разследвания около Василев, Пеев, Бареков накрая на каналите, а сайтовете са изтрити от фаворити но да ни имат за чак такива идиоти и да си вярват, че с такава евтина реклама ще ни подлъжат да минем на Виваком е направо смешно и жалко за нас потребителите стигнали да изглеждаме толкова наивни в очите на КТБ.

    Нередност?
  • 8
    bibiiip avatar :-|
    bibiiip ®
    • - 23
    • + 56

    До коментар [#2] от "djb95":

    Подкрепям това което си направил. Но Виваком не са и никога няма да бъдат първи в България, колкото и КТБ да наливат пари и да се опитват да манипулират хората.

    Нередност?
  • 9
    nefertiti_egipt avatar :-?
    Нефертити
    • - 22
    • + 41

    А стига бе, Виваком лидер на телекомуникационния пазар?!
    Чак не мога да повярвам.

    Нередност?
Нов коментар