🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вosch разширява дейността си в Румъния

Германската компания за автомобилни компоненти отваря нов развоен център и нов завод в Клуж

Bosch доставя компоненти и за завода на Dacia в Румъния
Bosch доставя компоненти и за завода на Dacia в Румъния
Bosch доставя компоненти и за завода на Dacia в Румъния    ©  BOGDAN CRISTEL
Bosch доставя компоненти и за завода на Dacia в Румъния    ©  BOGDAN CRISTEL
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гeрманският гигант Bosch отваря първия си развоен център в Румъния. Предприятието се намира в индустриалната зона в Клуж, където от следващата година групата ще произвежда и компоненти за автомобилната индустрия. Общо целият завод на Вosch ще се простира на 38 000 кв.м.

Колкото повече, толкова повече

Компанията обяви, че до края на тази година служителите в новия център ще достигнат 325 души, а още ще бъдат наети на работа през 2014 г. Разработчиците ще се занимават със системи за производство на електричество от възобновяеми източници, както и автомобилни решения за безопасно шофиране и паркиране. Отделно заводът произвежда и електронни модули, полупроводници и сензори за автомобилната индустрия. Преди началото на дейността служителите в развойния център и завода се обучаваха в други предприятия на Bosch в Германия и Унгария. Германският гигант инвестира около 77 млн. евро в Клуж. Подразделението ще е част от автомобилната дейност на Bosch, която има 17 завода в цял свят и общо 20 000 служители.

С новото предприятие служителите на германската компания в Румъния ще достигнат 2000 души. Bosch има търговски и производствени представителства в четири града - Букурещ, Блаж, Клуж и Тимишоара. В столицата има дистрибуторска фирма. В Блаж има завод за машини, а от тази година в него се произвеждат и автомобилни компоненти. Предприятието има площ от 50 000 кв.м и общо 900 служители, като само през тази година персоналът се увеличи с 300 души. В Тимишоара пък се намира комуникационният център на Bosch.

Лидер

България също отдавна се опитва да привлече германския гигант, но засега безуспешно. Представители на Bosch продължават да оглеждат страната ни за евентуални инвестиции, но решение по въпроса все още няма. Въпреки това България продължава да бъде избирана от други доставчици за автомобилната индустрия. В България оперират над 30 производителя, като общите им приходи през последната година надхвърлиха 1.5 млрд. лв. Същевременно според румънските власти автомобилната индустрия в страната (производители и доставчици) допринася за БВП с около 10 млрд. евро.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 4
    • + 21

    Докато наще червени кратуни обещават атомни реактори , и кюмюрени ТЕц-ове хората привличат инвестиции ... Бог да ни пази от управниците ни с безработица 15 % ние ще произвеждаме ток после какво ще ядем по 1 кв ток за вечеря ... защо ни управляват идиоти ?

    Нередност?
  • 2
    ivanasenov avatar :-P
    ivanasenov
    • + 10

    понеже в БГ данъците са нискиииииииии,
    а простотията висока

    Нередност?
  • 3
    tarpana avatar :-|
    Търпана
    • - 1
    • + 6

    Ето това, другарки и другари, е ИНВЕСТИЦИЯ. А не мародери които дерат народа и задушават дребните български производства чрез "инвестиране" в банки, мобилни оператори, комунални услуги, ЕРП-та, ВЕИ-та, блокове в Марица, вериги супермаркети, и т.н.

    Нередност?
Нов коментар