🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Планове за инсталации на биогаз за 40 млн. евро край Пловдив

Компании от агробизнеса искат да произвеждат ток и топлоенергия

Царевицата и отпадъчните материали от нея се използват за производство на биогаз, а след това на ток и топлоенергия
Царевицата и отпадъчните материали от нея се използват за производство на биогаз, а след това на ток и топлоенергия
Царевицата и отпадъчните материали от нея се използват за производство на биогаз, а след това на ток и топлоенергия    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Царевицата и отпадъчните материали от нея се използват за производство на биогаз, а след това на ток и топлоенергия    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвеститори от региона на Пловдив са заявили намерения да изградят пет инсталации на биогаз от животински и растителен произход с обща мощност над 12 мегавата. Половината ще е за производство на ток, а другата - за топлинна енергия, която може да се използва за отопление на оранжерии и ферми.

Заявленията са внесени в Министерството на околната среда и водите през 2013 г. Очаква се общата стойност на инвестициите да надхвърли 40 млн. евро, а новите работни места да достигнат 230. От тях 30-35 специалисти ще бъдат наети за работа с високи технологии, а останалите ще са нужни предимно в традиционните агропрактики на инвеститорите. Основна част от инвестиционните намерения са направени от предприемачи в селскостопанския сектор. Цената на оборудване за инсталациите на биогаз варира от 3500 евро до 6000 евро за ват инсталирана мощност. Някои от компаниите предвиждат да купят и селскостопанска техника, която да използват в процеса.

Предпазливи намерения

Най-ранният пуск се очаква да е на когенератор от 0.4 мВт през октомври 2014 г. в гр. Баня, Карловско. Той е собственост на фермера Ненко Трифонов, който планира да го построи със собствени средства. Всички останали инвеститори разчитат предимно на банкови кредити. Цената, която Трифонов е готов да плати за новата инсталация, е 1.6 млн. евро. "Имаме значителна част от съоръженията, свързани с основната ни суровина - оборския тор, така че плащаме за самата енергийна инсталация", обясни той. Освен това неговите мощности са доста по-малки от тези, които планират да въведат в действие останалите инвеститори. "Предпазливи сме, защото технологията е нова за страната ни и за нас, отчитаме и потенциалните рискове", заяви Трифонов пред "Капитал Daily". "При сегашните преференциални цени за изкупуване на електричество от електроцентрали, работещи с биогаз, считаме, че инвестицията ни може да се възвърне за около 4 години, защото имаме потенциални клиенти - оранжерии, на които ще продаваме и топлоенергия", заяви той.

"Анализирали сме възможност и за банков кредит до 50% от стойността на инсталацията, но до него ще прибегнем в краен случай, защото предпочитаме заемните пари да отидат за други наши нужди", коментира той. През февруари Ненко Трифонов ще внесе  документацията за одобрение в община Карлово.

"Планираме да вложим около 4 млн. евро в инсталация за биогаз, плюс още 1 млн. евро в селскостопанска техника", заяви и Бойко Гавраилов, управител на "Нова био енерджи". Компанията обработва 60 хил. дка земя, като целта на мениджмънта е да използва като суровина около 24 - 25 хил. тона царевичен силаж, произведени върху площ от 6 хил. дка земя.

Приходите на компанията биха достигнали 4.8 млн. лева годишно само от производство на електричество при минимум 8000 часа работа на инсталацията за биогаз годишно. "Разчитаме, че сегашните преференциални цени от 429.42 лв/ мВт ще се запазят поне няколко години", коментира Гавраилов, но отчита, че държавата може рязко да измени ситуацията - нещо, което вече се случи с цените на другите централи. 

Рисковете

Един от рисковете, който инвеститорите в инсталациите на биогаз не успяха да прогнозират, е общественото мнение. "Спестявайки" си разяснителната кампания сред хората, които живеят в близост до инсталациите, инвеститорите вече срещнаха неразбиране, отпор и спекулации. На 15 ноември 2013 г. например беше блокиран пътят между градовете Стрелча и Хисар от протестиращи, които считаха, че една бъдеща инсталация на биогаз ще замърси въздуха в региона. "Технологично това не може да се случи, инсталациите ни няма да миришат, няма да шумят, а новите работни места ще имат ползотворно локално въздействие върху заетостта в районите", коментират инвеститорите.

 

Намеренията

- "Нова био енерджи ООД - с. Черничево, Пловдивско. Мощност 1.5 мВт електричество, 1.75 мВт топлина. Компанията обработва  60 хил. дка

- "Терауайн Черноземен" - с. Черноземен, Пловдивско. Мощност - 1.5 мВт електричество, и 1.75 мВт топлина. Компанията отглежда крави.

"Сигнум" - с. Дълбок извор, Първомайско. Мощност - 1 мВт електричество, плюс 1.1 мВт топлина.

"Микра-83"- гр. Стамболийски. Инсталация с мощност - 1 мВт електроенергия, и 1.1 мВт топлина. Фирмата има опит в инвестиции с фотоволтаици.

Ненко Трифонов, фермер - инсталация в гр. Баня, Карловско. Два когенератора с обща мощност 0.4 мВт електричество и 0.2 мВт топлина.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 17

    Германия намали изкупните цени за тока от вятър и слънце, но за биогаз ще бъдат ИЗЦЯЛО ОТМЕНЕНИ. Смята се, че технологията вече е зряла за пазарна реализация на добития ток. Силно се надявам, същото да се случи у нас. Да не се наложи хората пак да излизат по площадите, а инвеститорите да осъмнат с някой нов, въведен по спешност данък ВЕИ.

    Нередност?
  • 2
    cnn avatar :-|
    cnn
    • - 1
    • + 13

    В заглавието става въпрос за 40 млн евро, в текста на статията за 40 млн лева. Простимо би било, ако беше някой сайт с неикономическа насоченост. Ама в Капитал, част от ИКОНОМедиа да не правят разлика между двата вида валута ми идва малко в повече.

    Нередност?
  • 3
    ceco avatar :-|
    Цецо
    • - 1
    • + 9

    Вероятно правителството може да обясни защо бяха запазени безумните цени за ток от биоцентрали.
    Може би ако се сетят, че фермите трябва да имат пречиствателни централи сметката ще почне да излиза и без малоумни субсидии.

    Нередност?
  • 4
    mititu avatar :-(
    MititU
    • + 8

    че сегашните преференциални цени от 429.42 лв/ мВт ;)

    Нередност?
  • 5
    troika avatar :-|
    troi
    • - 1
    • + 1

    Много голямо ми се вижда това съотношение 3500-6000евро/кW инсталирана мощност. Фотоволтаиците и вятърните турбини са дори по-евтини. Може би суровината е по-евтина?

    Нередност?
  • 6
    dearleader avatar :-|
    JR Ewing
    • + 2

    До коментар [#5] от "troika":

    Не. Но централата работи нон-стоп целогодишно. Ветропаркът работи само при вятър (често през нощта), а соларният - само при слънце. Полезните им часове са по-малко от на биогаз централа.

    Нередност?
Нов коментар