Нов инвеститор влезе в StorPool

Стартиращата компания за съхранение на данни търси още служители след новата порция финансиране

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската start-up компания "СторПул България" си осигури следващ рунд на финансиране. Разработчикът на софтуер за съхранение на данни (т.нар. software-defined storage) прие офертата на инвестиционната компания "ИТ уеб", която е свързана с фирмата за хостинг услуги "Сайтграунд". Срещу капитавложението си тя получава дял от 20%, показа справка в Търговския регистър.

Миноритарен дял  

"СторПул" е основана през 2011 г. от Боян Иванов, Янко Янкулов и Боян Кроснов. Първите външни капиталовложения в дружеството са през фонда за инвестиции в стартиращи компании LAUNCHub, който досега е инвестирал 200 000 евро. Сега след новата сделка фондът контролира малко над 12% от компанията.

Изпълнителният директор Боян Иванов не пожела да каже колко точно е обемът на финансиране от "ИТ уеб". Според международни сайтове сумата е седемцифрена. "Инвестицията ще стигне да развиваме продукта ни през следващите месеци", обяви Иванов. Той заяви, че в момента компанията търси нови разработчици и експерти, с които да разшири седемчленния си екип. Продуктът StorPool е софтуер за тъй нареченото дистрибутирано съхранение на данни. Той улеснява работата на фирмите с големи масиви от данни и може да свърже и ускори капацитета на харддискове, сървъри и данни в облака чрез виртуализиране на хардуера в една общо пространство за съхранение на данни. Сред потенциалните клиенти са корпорации, които работят с голям обем данни - хостинг компании, дейта центрове, телекомуникационни оператори и др.

Тримата партньори създават "СторПул" със собствени средства. Проектът е третата стартираща компания на Иванов. Той е работил и като финансов анализатор в централата на холандската банка ABN Amro. Янко Янкулов пък е един от създателите на интернет доставчика "Онлайн дайрект". Негово дело е изграждането на техническата инфраструктура на компанията. Занимавал се и с други софтуерни проекти. Боян Кроснов е участвал в създаването на различни triple-play оператори в Ирландия и Великобритания.  

В момента "СторПул" преговаря с потенциални клиенти, които продължават да използват и тестват продукта. Фирмите, които желаят да изпробват технологията, могат да се свържат със създателите през сайта на компанията. Бизнес моделът на "СторПул" работи чрез такси за управление на системата на база на използвания капацитет. Тоест колкото повече данни обработва фирмата, толкова повече плаща на разработчика.

Инвеститорът

Зад "ИТ уеб" стои една от бързоразвиващите се хостинг компании - "Сайтграунд". Основаната през 2004 г. в България фирма поддържа над 250 000 домейна в цял свят чрез дейта центровете си в САЩ, Холандия и Сингапур. В момента за "Сайтграунд" работят около 100 души. Изпълнителен директор на компанията е един от известните български интернет предприемачи - Тенко Николов, който започва да се занимава с изграждане на уебрешения още в ученическите си години. Освен в "Сайтгрунд" Николов участва и в създаването на разработчика 1H, който прави софтуер, предназначен специфично за уебхостинг. Продуктите на 1H се използват за управление на сървърите от големи фирми в България и по света.

Придобиването на миноритарен дял в "СторПул" се явява логична стъпка за "ИТ уеб" и съответно "Сайтграунд", тъй като едно от приложенията на софтуера за съхранение на данни е в уебхостинга. "Продуктът на "СторПул" е наистина впечатляващ. Вярваме, че ще промени начина, по който бизнесът мисли за съхранението на данни. Със "СторПул" фирмите ще могат да постигнат производителност и надеждност, които в момента са немислими при съхранение на големи обеми от данни", заявиха от "ИТ уеб" след обявяването на сделката.

Пълна инвестиция

"СторПул" е сред проектите, които достигнаха максималния размер на инвестиции от LauncHub - 200 000 евро. Общият капитал на акселератора е 9 млн. евро, като в момента тече  петият прозорец за набиране на проекти за финансиране. От фонда обявиха, че предимство при разглеждане на заявленията ще имат компании в дигиталния сектор с развити концепции и изграден екип, както и такива, които вече са набрали капиталовложения от бизнес ангели или акселераторски програми. Досега LauncHub е инвестирал в 35 проекта.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antonalex avatar :-|
    OMUNVINGE
    • + 7

    СУПЕР

    Нередност?
  • 2
    p04ceu avatar :-|
    Vladimir Todorakov
    • + 5

    Браво :)

    Нередност?
Нов коментар