🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ЧЕЗ Разпределение" ще изплати 48.2 млн. лв. дивидент

Това е само малка част от натрупаните близо 600 млн. лв. печалби за минали години

За последен път "ЧЕЗ Разпределение България" плати дивидент през 2010 година, когато държавата се готвеше да продаде дела си от 33% в компанията
За последен път "ЧЕЗ Разпределение България" плати дивидент през 2010 година, когато държавата се готвеше да продаде дела си от 33% в компанията
За последен път "ЧЕЗ Разпределение България" плати дивидент през 2010 година, когато държавата се готвеше да продаде дела си от 33% в компанията    ©  Julia Lazarova
За последен път "ЧЕЗ Разпределение България" плати дивидент през 2010 година, когато държавата се готвеше да продаде дела си от 33% в компанията    ©  Julia Lazarova
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дивидент за 48.2 млн. лв. (250 лв на акция) ще изплати на акционерите си "ЧЕЗ Разпределение България". Това се случва за пръв път, откакто компанията е публична. Преди това такъв беше изплатен веднъж през 2010 г., след като тогавашният премиер Бойко Борисов заплашваше енергийните дружества с разваляне на приватизационни договори. След като излезе на борсата, компанията започна да става обект на натиск от страна на малките акционери - за повече прозрачност при взимане на решенията и за разпределяне на дивидент. Сега по-голяма част ще вземе чешкият собственик на дружеството, а останалото ще си разпределят основно местните пенсионни и взаимни фондове. Според малките акционери, с които "Капитал Daily" разговаря, ръководството е могло да бъде и по-щедро с дивидента - по банковите му сметки стоят близо 600 млн. лв. неразпределена печалба от предишни години. Погледите им сега са насочени към другите енергийни компании на борсата, като надеждите са и те да разпределят печалби.

Дивидент под натиск

Решението за дивидента е взето от управителния съвет на "ЧЕЗ Разпределение България" и е получило одобрението на надзорния съвет. Предстои да бъде свикано общо събрание на акционерите, на което предложението ще се гласува. Тоест може да се очаква, че изплащането на сумите ще започне най-рано през лятото. Потърсен за повече подробности, директорът за връзки с инвеститорите на компанията Радослав Димитров не коментира как е било взето решението за точната сума на дивидента, нито какви са били мотивите на ръководството за изплащането му. Той припомни, че и друг път "ЧЕЗ Разпределение България" е изплащала дивидент, но фактите показват, че това не е установена традиция за дружеството. За последен път тя е споделяла 41 млн. лв. от печалбата си с акционерите през 2010 година, точно преди държавата да се раздели с дела си от 33% в компанията. Тогавашният премиер Бойко Борисов критикуваше политиката на енергийните дружества да запазват печалбата за себе си и ги заплашваше с разваляне на приватизационни договори. Финансовият министър Симеон Дянков също оказваше натиск върху дружествата от сектора, подемайки кампания за прибиране на дивидент от фирмите с държавно участие.

След като "ЧЕЗ Разпределение България" стана публична компания натискът за изплащане на дивиденти подеха новите акционери в нея - предимно пенсионни фондове. Заедно с исканията им за повече прозрачност в управлението те настояваха и за изплащане на част от печалбата. Макар че заради неудачни регулаторни решения в енергетиката през последните години тя намаляваше (виж таблицата), на едно от последните общи събрания на акционерите ПОД "Доверие" предложи за изплащане на дивидент по 1000 лв. на акция, или 193 млн. лв., но то беше отхвърлено. Сегашното предложение на ръководството е за 250 лв. на акция, което е равно на приблизително една шеста от цената на акция на дружеството на борсата (1719 лв. за акция).

По-добре от нищо

Според Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на  "Доверие", "ЧЕЗ Разпределение България" са могли да бъдат и по-щедри в предложението си за дивидента. "Приветстваме решението на ЧЕЗ, като се надяваме и общото събрание да го гласува. Базирайки се на отчетите, считаме, че има резерви за увеличение на размера на дивидента. Гледаме на това като на първа крачка към въвеждане на политика за систематично изплащане на дивидент", бяха думите на Петкова пред "Капитал Daily".

Мнението споделят и други по-малки акционери, които обръщат внимание, че компанията разполага с 593.5 млн. лв. в брой под формата на неразпределена печалба към 31 декември 2013 г. Това според тях е достатъчен резерв за реакция при евентуални неблагоприятни обстоятелства. Това, че регулаторната среда в страната е непредвидима и пазарът е рисков, е било ползвано като аргумент срещу изплащането на дивидент. Не по-малък проблем за компанията обаче е поддържането на имидж, особено след протестите през миналата година, така че изплащането на дивидента би й помогнало в изчистването му, особено след заканите от последните месеци за отнемане на лицензи. Макар те да не засягаха пряко "ЧЕЗ Разпределение България", а друго дружество от групата му, тогава това повлия върху цената на акциите му на борсата и те поевтиняха с повече от 10%.

Финансовият анализатор Владимир Малчев от "Бул тренд брокеридж", който е и акционер, прогнозира, че новината за дивидента ще се отрази позитивно върху цената на акциите на компанията и има потенциал да привелече нови инвеститори, които търсят дивидентна доходност. Според него акцията е подценена и досега пазарът я е отбягвал заради политическия натиск. По-любопитното според него е дали и другите три енергийни компании на борсата - "ЧЕЗ Електро", "Енерго-про Мрежи" и "Енерго-про Продажби", ще последват примера и също ще изплатят дивиденти.

Лъвският пай отива в Чехия

Ако предложението за дивидента бъде одобрено от общото събрание в предложения размер, изчисленията показват, че най-голяма сума ще вземе чешкият мажоритар, който държи 67% от акциите. За него това прави сума от 32.2 млн. лв. Останалите 16 млн. лв. ще си разпределят основно пенсионните фондове на "Доверие", "ЦКБ - Сила", "Съгласие", което означава положителна доходност за осигурените в тях лица.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    moloko_ avatar :-|
    moloko_
    • - 3
    • + 8

    Вместо да разпределят близо 50 милиона дивидент за да може да ги прибере чешкия собственик.Нямаше да е лошо да ги вложат в мрежата,а не все да плачат,че ДКЕВР не им разрешава увеличение на цената на тока и затова нямат пари за инвестиции.

    Нередност?
  • 2
    bobby avatar :-|
    Bobby
    • - 2
    • + 2

    Не е точно така - и 500 млн да инвестират в мрежата, ако ДКЕВР после не им ги признае, това прави инвестицията безмислена от финансова гледна точка. От техническа не е разбира се, но за съжаление в този случай (и в повечето случаи) финансовата е водеща.

    Нередност?
  • 3
    barckley avatar :-|
    barckley
    • - 2
    • + 5

    "Според малките акционери, с които "Капитал Daily" разговаря, ръководството е могло да бъде и по-щедро с дивидента - по банковите му сметки стоят близо 600 млн. лв. неразпределена печалба от предишни години."

    Кой умник го е казал това и идея от счетоводство мисли ли си че има?!?! По кои точно банкови сметки седят тези 600 млн ... неразпределена печалба не значи кеш бре, елементарни работи са това.

    Нередност?
  • 4
    tp avatar :-|
    tp
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#3] от "barckley":

    и аз много му се смях на това. :)

    Нередност?
  • 5
    tp avatar :-|
    tp
    • - 1
    • + 1

    Но горното далеч не е единствения бисер.

    Не по-малък проблем за компанията обаче е поддържането на имидж, особено след протестите през миналата година, така че изплащането на дивидента би й помогнало в изчистването му, особено след заканите от последните месеци за отнемане на лицензи.

    Мога да си представя заглавия в други медии от типа на - Чехите източват ЧЕЗ и тн.

    Нередност?
  • 6
    tww09306483 avatar :-|
    Petleshev
    • - 2
    • + 3

    Започна се с лъскането на имиджа и представяне на ЧЕЗ, като "социално-отговорни"! След няколко месеца ще четеме статии, в които ЧЕЗ ще бъдат представени като добрите самаряни, наливащи средства в български пенсионни фондове!
    600 млн. неразпределена печалба не се постига с 2-3 стотинки на 1 лев приход, както доскоро се кълняха ЕРП-тата!
    Тия хитреци, заедно с ЕВН и Енерго-про, трябва да ги съдират от проверки по общите условия и санкциите за неизпълнение, трябва да са десетки хиляди на ден! Иначе оправия - няма да има! Това са частни монополи с гарантирани печалби, които могат да подлеят вода на всяко едно правителство! Ако не вярвате - питайте бате Бойко!

    Нередност?
  • 7
    muncho_13 avatar :-|
    muncho_13

    До коментар [#3] от "barckley":

    Изглежда вие сте най -големият корифей в счетоводството!!??

    Д-т с/ка 121
    и евентуално се К-ра със :с/ка 424
    или с-ка 101
    или с-ка 100

    Нередност?
Нов коментар