Ново консервно предприятие ще бъде открито в Павликени

Общата инвестиция на "Промодул" може да достигне 3 млн. лв.

Според последния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) през 2013 г. в България са преработени общо 89.2 хил. тона пресни плодове и 87.9 хил. тона зеленчуци.
Според последния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) през 2013 г. в България са преработени общо 89.2 хил. тона пресни плодове и 87.9 хил. тона зеленчуци.
Според последния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) през 2013 г. в България са преработени общо 89.2 хил. тона пресни плодове и 87.9 хил. тона зеленчуци.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Според последния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) през 2013 г. в България са преработени общо 89.2 хил. тона пресни плодове и 87.9 хил. тона зеленчуци.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От компанията се надяват да използват европейски фондове за покупка на машини

Ново предприятие за преработка на плодове и зеленчуци ще бъде открито в гр. Павликени, обл. Велико Търново, стана ясно от предложението на инвеститора "Промодул", публикувано в сайта на общината. Предвижда се общата инвестиция в производството да бъде около 2.5 млн. - 3 млн. лв., част от които вече са вложени в ремонта на сградите, каза пред "Капитал Daily" собственикът на "Промодул" Иван Иванов. Предприятието ще заема терен и сгради на бившия месокомбинат "Родопа", купени преди време от Иванов. Той разказа, че е вече се ремонтират помещенията, като паралелно с това подготвя документи за европейски проекти, по които да се финансира покупката на машините. Предвижда се общата им стойност да бъде около 1 млн. лв., част от които да бъдат платени с еврофондове.

Началото

До момента са инвестирани само собствени средства, но Иванов обясни, че вече ще търси и външно финансиране. Най-вероятно това ще е с банков кредит. Иванов разказа, че е срещнал подкрепа от общината в Павликени и е доволен от сътрудничеството си с тях. Плановете са същинското производство на консерви да започне до една година, като в него ще бъдат заети 25 души на постоянна работа. Допълнително при нужда ще се наемат и около 10 души сезонни работници.

Обемът на крайната продукция ще зависи от капацитета на оборудването по думите на Иванов. Всички машини в предприятието ще бъдат нови, като вероятно те ще произвеждат около 1.5 тона продукция на ден. Това ще включва замразени плодове, конфитюри, зеленчуци за туршии, както и консерви от пипер и патладжан. Според инвестиционното предложение капацитетът за плодове ще е до 1 тон на час суровина, толкова ще бъде и за пипер и патладжан. За туршиите се предвижда горната граница на капацитета да е до 30 тона суровина на сезон, става ясно от документа. В предложението е посочено, че ще се преработват малини, ягоди, кайсии, праскови и сливи, отделно ще са зеленчуците.

Иванов коментира, че се надява да използва основно местно произведени плодове и зеленчуци. Той добави, че познава много земеделски производители и разчита на контактите си за осигуряване на суровина. Досегашният му бизнес е доставка на оборудване за бензиностанции.

Секторна позиция

Последният публикуван отчет на "Промодул" е за 2013 г. и показва ръст на приходите от продажби спрямо 2012 г. с 51% до 839 хил. лв. Печалбата се е увеличила с 9 хил. лв. до 178 хил. лв.

Според последния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) през 2013 г. в България са преработени общо 89.2 хил. тона пресни плодове и 87.9 хил. тона зеленчуци. Съответно готовата плодова продукция е 78.6 хил. тона, а зеленчуковата е 71.7 хил. тона. Като цяло при плодовете има ръст спрямо 2012 г., когато са били преработени малко над 55 хил. тона. Увеличение има и за зеленчуците – през 2012 г. са били преработени 57 хил. тона. Основната част от обработените зеленчуци са домати и сладък пипер, а при плодовете – череши и ябълки, показва анализът на МЗХ.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • + 26

    Добре, че се инвестира в преработване. Трябва постепенно да си върнем позициите. Поляците станаха водещи в ЕС при техните пясъци и студен климат, а гърците изнасят печена туршия и лозови листа за сърми.

    Жалко, че само 25-30 работни места.

    Нередност?
  • 2
    drbbbb avatar :-|
    Tru Soulja
    • + 17

    Товa е добре.A в моето село дойде един инвеститор купи земя и всичко и нaкрaя кметa поискa рушвет и го откaзaхa

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 7

    Предпочитаме българското.

    Нередност?
Нов коментар